Москов дава на прокуратурата "черната кампания" срещу турските ваксини

Здравният министър Петър Москов иска прокуратурата да установи кой стои зад "грозната и лобистка кампания" около дарението на ваксини от Турция, за които излязоха публикации, че са опасни.

Министър Петър Москов ще сезира прокуратурата за кампанията, която се води срещу него и МЗ във връзка. "Никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар", заяви той.

Москов нарече "черна кампания срещу министерството" разпространяваните слухове от последните дни, че част от ваксините, които България получи от Турция, са опасни, защото съдържат живак. Министърът разясни, че те всъщност не са били използвани и няма да се използват за деца, а разпространяваната информация е целенасочено злонамерена.

Ваксината действително съдържа консерванта тиомерсал, в който има живак. и по тази причина няма да се използва за имунизация на деца, а ще остане като резерв. Тя е одобрена от Световната здравна организация, но не и в Европейския съюз.

Министърът настоява прокуратурата да разследва кой стои зад кампанията, с която на хората се внушава, че опасна за здравето ваксина срещу хепатит В се поставя на новородените у нас. Москов заяви, че министерството третира това като атака срещу националната сигурност.

"Ако в следствие на такава грозна и лобистка кампания, в българските родители се появи съмнение за качеството и сигурността на ваксината и от това се породи съмнение дали да ваксинират децата си, последствията за нашите деца могат да бъдат пагубни", допълни Москов.

#1 sizif 22.10.2015 в 22:15:48

Наглостта няма граници. Има решения на МЗ, но те не са виновни. Има държавна поръчка, но сроковете са къси и условията странни. Има дарение , ама и ние правим дарение на Турция. Сина ми е с аутизъм. Малко статистика. Ваксина срещу морбили се прави от 69-та и е инактивирана с метил- живак. През 60-те диагноза със спектър аутизъм е с повтаряемост 1 на 5000. Към днешна дата са под 1 на 100. Това е увеличение 50 пъти??????????????? Замислете се бе хора, сигурно има причина за това. Впрочем , преди от морбили са боледували над 90% уи усложненията са били при 2%. В листовката на ваксините усложненията са посочени 15%. Къде е математиката бе хора?????????????????????????? Аз съм за ваксините, но когато целта е само парата, без значение какво се случва с хората, резултата е че хората се наплашват и не си слагат и смислените ваксини. А това правителство вкупом в кауша- доживот. И да се позволи Бойко там да им прави всеки ден пропаганда, при положение , че охраната е с тапи за уши. Иначе и те ще полуддеят

#2 Алилуйщина 23.10.2015 в 10:17:18

“Ваксината действително съдържа консерванта тиомерсал, в който има живак. и по тази причина няма да се използва за имунизация на деца…” ------------------------------------------------- Не вярвам на очите си. А другите, за които ще се използват не са ли човеци? Подигравате ли се,или нарочно се гаврите с хората?!

#3 Алилуйщина 23.10.2015 в 10:20:20

Sizif Искрено съчувствам за сина ти! Минал съм по пътя на стрес с ваксини и детето ми,в подробности не искам да изпадам. В Европа и САЩ съществуват, вече съдени и спечелени дела за деца с аутизъм от ваксини.В България не вярвам това да се случи скоро. Аз също съм за ваксините,НО бих искал да мога да избирам,откъде ,какви,колко ,кога да слагам на детето си. А това което се случва днес с ваксините от Турция,не е медицински или научен проблем,а престъпление.Подобен случай имаше преди години във Франция в което се оказа,че престъплението бе умишлено. Ваксините за елита се различават от ваксините за простолюдието „През 2009 г. в Европа избухна скандал, след като беше открита разлика между партидите ваксини за „народа” и тези за „властта”. Народните ваксини съдържат живак и алуминий, а ваксините за властниците не ги съдържат. Ваксините срещу пандемичния грип H1N1, които се произвеждат в САЩ за Европа, са безопасни и ефективни според специалисти, но скандалът произтече от факта, че ваксините, доставяни в Европа, се разделят на два типа – за особено важни персони и за прости европейци. Длъжностните лица в Евросъюза получават ваксините, специално произведена в ограничена серия, без отровните живак и алуминий, не съдържат и адювента сквален. Обикновените граждани, които не са роднини с Меркел и Саркози, получават пълния комплект живачно-алуминиеви стабилизатори. Френският Nouvel Obs разкрил разликата между ваксините. Журналистите доказали, че в страната постъпили две партиди от препарата – 50 хиляди дози за важни персони и 94 милиона дози за редовите французи. Шпигел изяснил, че ваксините на IVAX Corp съдържат наночастици с неизвестно предназначение; наночастиците били открити в три независими лаборатории. IVAX, владее редица други фармацевтични марки. През 2006 г. контролът над нея получила компанията Teva (Израел); така израелската компания се превръща в една от най-големите компании, производителки на лекарства в света, често попада под ударите на закона. Доставките на IVAX пътуват не само в страните от Евросъюза“

Новините

Най-четените