КС остави в сила правото на работодателите да не плащат пълна заплата

Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана Мая Манолова за установяване на противоконституционност на чл. 245 от Кодекса на труда.

Текстът, приет още през 2004 г., гласи следното: "При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната".

По закон, разликата до пълния размер на заплатата остава дължима, като се изплаща допълнително заедно с лихвата.

Мярката е предвидена за случаите на временен недостиг на средства във фирмата. Ако гарантираният минимум на заплатата е изплатен, работникът няма право да прекрати договора си едностранно и без предизвестие.

Конституционният съд бе сезиран от Мая Манолова през април 2017 г. с мотив, че Кодексът позволява работникът да бъде ощетен от своя работодател, тъй като си изпълнява задълженията, а му се гарантира само част от заплатата.

Това, според Манолова, противоречи на чл. 48, ал. 5 от Конституцията, в която се казва, че работниците и служителите имат право на "заплащане, съответстващо на извършената работа".

Само четирима от конституционните съдии са гласували в подкрепа на позицията на омбудсмана - това са бившият главен прокурор Борис Велчев, бившият омбудсман Константин Пенчев, Стефка Стоева и проф. Мариана Карагьозова-Финкова.

За отхвърляне на искането като неоснователно са гласували съдиите Цанка Цанкова, Румен Ненков, Кети Маркова, Анастас Анастасов, Филип Димитров и Таня Райковска.

Двама от съдиите - Гроздан Илиев и Георги Ангелов - са посочили, че искането е недопустимо, но на различни основания. Очаква се мотивите към решението да бъдат обявени допълнително.

Новините

Най-четените