Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кога започват Великденските пости и как да ги спазваме

Те изискват отказ както от животинска храна, така и от всякакви мазнини, дори олио и зехтин Снимка: iStock
Те изискват отказ както от животинска храна, така и от всякакви мазнини, дори олио и зехтин

Великденските пости - най-строгите пости за християните - започват на 18 март тази година.

Краят им е на 5 май, когато православният свят ще чества Възкресението Христово. Неслучайно се приема, че това са най-тежките пости за вярващите.

Те изискват отказ както от животинска храна, така и от всякакви мазнини, дори олио и зехтин.

Недопустимо е да се консумират месо, яйца, мляко и млечни продукти и всякакви растителни мазнини. Постът започва още със Сирната седмица - седмицата в която от менюто отпада месото и организмът се подготвя за постите.

Най-строга пък е Страстната седмица, като на Разпети Петък до залез слънце е препоръчително само да се пие вода, без да се консумира никаква храна, дори и разрешената от постите.

Целта е както ограничение в храната, така и смирение и покаяние за греховете. Чрез лишенията и страданията миряните се приближават до Бога.

Разрешени са всякакви плодове, зеленчуци и варива, както и зърнени храни.

Позволено е да се консумират боб, леща, булгур, жито, разнообразни семена, стига да са приготвени според повелите на постите.

Разрешено е и да се използват подправки - магданоз, копър, пресни зелени подправки, спанак, лапад и други зелении. Позволени са и сушените плодове и ядките.

Постът не изключва и веганските алтернативи на месото и млечните продукти, приготвени от соя и бобови растения.

 

Най-четените