На 3 март започва Великденският пост - най-строгият в православния календар.
Спазването му означава физическо и духовно пречистване и доказване на желязна воля в тези 40 дни. А кулинарната скука далеч не е задължително да ни съпътства по време на постите, напротив - има толкова много апетитни, интересни, страхотни постни ястия.
За тях вече по пазарите има и все повече пресни зеленчуци, листни и плодове, които носят усещането за пролет и свежест.
Ето и 5 идеи за постни вкусни ястия:
Лозови сарми

Можем да ги направим леки и пролетни само в няколко лесни стъпки. За целта нарязваме една малка глава лук на ситно, няколко стръка пресен лук на ситно и един среден морков - на много дребни кубчета.
Запържваме ги в малко олио, след което добавяме чаша ориз и чаша стафиди и бъркаме, докато оризът стане стъклен. Подправяме плънката със сол, черен пипер, скълцан магданоз и малко накълцана мента и задължително щедро количество лимонов сок.
Сместа стига за около 30-40 лозови листа, които пълним, завиваме, редим в намаслена тенджера, покриваме с чиния и варим на слаб огън за поне около час. Сервираме с още малко лимонов сок.
Картофено пюре със спанак и зелен лук

Това засищащо постно ястие е пълно с вкус и полезни съставки. За него белим около килограм картофи, режем ги на грубо и ги сваряваме.
После варим до пълно омекване и правим на пюре с малко сол и пипер и от водата от варенето, за да стане по-пухкаво. След това в дълбок тиган запържваме няколко накълцани скилидки чесън, няколко пера пресен лук на ситно и 500-600 грама спанак.
••• Имамбаялдъ - постен шедьовър, от който и имамът припада:
След като спанакът омекне, го разбъркваме с картофеното пюре и сервираме още топло. Можем да добавим и други зелении - коприва, лапад, манголд, магданоз, мента и джоджен.
Яхния от нахут

Една проста за приготвяне и богата на вкусове яхния може да ни накара да забравим, че похапваме постна храна.
В тенджера запържваме няколко стръка пресен лук и няколко скилидки чесън на ситно. После добавяме и два големи моркова на кръгчета или на ситни кубчета и 500-600 грама сварен нахут - от буркан, консерва или приготвен от нас.
Запържваме леко и изливаме чаша вода, 500 грама смлени домати и 1-2 лъжици доматена паста. Подправяме със сол, пипер, магданоз и малко риган или босилек. Готвим на слаб огън, докато яхнията от нахут се сгъсти, и сервираме. Вкусна е и студена на другия ден.
Постни тако

Удоволствието от бързата храна може да доставим на небцето и по време на пости.
Трябват ни само веган такоси и въображение. За плънката можем да смесим червен боб, царевица, наситнено авокадо и чушки или люти чушлета.
••• Сгряваща супа от Тоскана? Да, рецептата е ето тук:
Подправяме със сол, пипер, добавяме лимонов сок и червен лук и пълним плоските питки.
За още по-сочна и засищаща плънка можем да добавим и сварена леща, нахут, още един вид боб, краставици или кисели краставички.
За любителите на кориандъра - не се колебайте да добавите щедро количество от него в плънката и при сервиране.
Домати с киноа

Постепенно на пазара се появяват първите сочни месести домати и е грехота да не сътворим нещо с тях. Било то и постно.
Доматите се измиват, реже се капачето и се издълбават. Оставят се обърнати на кухненска хартия, за да се подсушат. Междувременно 100 грама киноа се приготвя според указанията на опаковката и се разбърква с глава червен лук на ситно, една връзка магданоз на ситно, сол и пипер.
Доматите се пълнят с киноата и се запичат за 10-15 минути на средна фурна, колкото да омекнат и да придобият загар. Сервират се топли.