Палатката в хола и дотам

С любезното съдействие на 106 депутати палатките на плажа минават в графата „забранено от закона". Ако искате алтернативно лято, ще трябва да отидете или на къмпинг - с цялата условност на това понятие, или на 100 метра от брега (внимавайте с Дуранкулашкото езеро, много е близо до плажа и не става за спане), или просто в Гърция или Хърватия.

В истинския живот, когато се отказваш от нещо, обикновено имаш заместител, план Б или поне идея какво да правиш. В Народното събрание те оставят без изход и наричат това „опазване на природата".

Летувай невъзможно

Не броим бетонното all-incluse изживяване с фекални води, пясък от фасове, евтина скара и при късмет най-добрите хитове от 90-те. Но е факт, че къмпингите в България са малко, недостатъчно уредени са и в последните години посетителите им все по-гласно се оплакват от корупция и рекет.

Дивото къмпингуване е забранено в много държави, включително в Гърция и Хърватия, но туризмът на палатки / каравани / бунгала е много добре развит, следователно печеливш отрасъл.

Там летовниците не заграждат своята територия под наем, така че другите да не могат да преминат, „хигиена" не е дума, отнесена от вятъра, в баните има топла вода и местни мутри не изнудват шофьори от храстите за 10 лева „вход" по пътя към плажа.

Това не е просто лоша алтернатива. Никаква не е.

Ако Министерството на туризма имаше работеща стратегия за „природосъобразен туризъм", нямаше да допусне сивия сектор, произвола „нали-искаш-под-звездите-трай-и-плащай" и селската екзотика в къмпингите.

Държавата години наред е пасивен съзерцател на строителството на заведения, хотели и цели квартали върху дюни, а сега лицемерно приравнява вредата от тях с „вредата от палатките".

Иракли, Карадере и Корал остават диви, но вероятно много самотни този сезон. Опъването на палатка на 100 метра от брега не е толкова лесно, колкото си представят депутатите.

Затова, щом няма да има бетон, няма да има и хора.

#2 pixie 01.03.2016 в 22:02:40

Като не знаят как да го направят, да вземат ноу хау от хора, които са го направили успешно. В парламента не могат да открият топлата вода, ама и не искат да видят другите как са успели. Типично. На мен не ми пука за къмпингите, не съм фен на подобен род почивка, но ми пука за това докога ще търпим шепа очевидно некомпетентни хора да приемат безсмислени закони и поправки, с които мазохистично и шизофренично си навличат народния гняв и предизвикват протести. Всъщност протестите трябва да са за далеч по-важни и основни неща. И с голямата метла.

#3 Xaoc 02.03.2016 в 09:47:30

То пък като ще го спазва някой. При такива случаи давам два нагледни примера: употребата на алкохол на обществени места и неправилното пресичане. Тези действия по закон би трябвало да се санкционират, но на практика полицаите ги боли к*ра кой пие на улицата и кой как пресича, освен ако няма някоя пиар акция. Така че това е поредното отчитане на безсмислена дейност, колкото да се оправдаят някакви държавни заплати.

#4 strawsPulledAtRandom 02.03.2016 в 11:29:12

Мануела, явно не схващаш идеята за диво къмпингуване. Там нито някой иска разни "съоръжения" (каквото и да имаш предвид), нито се надява на "безплатен обяд". Хората бягат на такива места именно за да са далеч от каквито и да било "съоръжения" и удобства. Не само на плажа, но и в планината е същото. А пък за безплатното - едва ли за някой това е фактор. Обикновено имат драстично по-високи доходи от посещаващите курортите.

#5 strawsPulledAtRandom 02.03.2016 в 11:36:11

Ти може би имаш предвид създаване на нормални къмпинги като в белите държави? Все пак, това е различно от дивото къмпингуване. Не че съм ходил на такова със семейството си, ние също предпочитаме къмпинг в Гърция, просто отбелязвам, че познавам хора, които съзнателно избират Карадере пред Ситония. Интелигентни, добре печелещи и с по-голям опит от мен във всякакъв вид къмпингуване. Определено вярвам в правото им на избор.

#6 WishSaler 02.03.2016 в 11:38:43

пак става, чувалчето и готово.ако завали е проблем незнам за тентите какъв е филма?

#7 deowin 02.03.2016 в 17:48:26

>Хората бягат на такива места именно за да са далеч от каквито и да било "съоръжения" и удобства В което принципно няма нищо лошо. Проблемите започват в момента, в който тези хора решат да пият една бира с чипс, и, понеже са далеч от съоръжения и удобства, празната бутилка, опаковката от чипса и урината им съвсем естествено се превръщат в част от дотогава девствената природа, която именно са и търсили там. Физически усещам желанието ти да креснеш, че ти не си от тия. Потисни го. Може да си, може да не си. Няма значение. Фактът, който има значение, е, че явно има достатъчно такива хора, каквито, например, превърнаха Иракли и Карадере в смрадливи клоаки. Закон против къмпингуване на плажове имаше и преди. Никой не го спазва, от което природата на България видимо страда. За мен е погнусяващо двуличието на хората, които осраха споменатите плажове, а са първи в протестите срещу забраните за открито къмпингуване точно с наглия аргумент, че ги било грижа за природата. Изглежда ги е грижа за опазването на българската природа единствено за да има какво да унищожават самите те.

#8 strawsPulledAtRandom 02.03.2016 в 23:46:48

Обикновено не "кряскам", а общувам нормално, поне с хората, с които си струва. И да, ако аз или някой от близкото ми обкръжение изпием по една бира в планината, кенчето отива в джоба/раницата. Върти, сучи, съчинявай обвинения, търси всякакви обиколни начини задоволиш мизантопската си душица, като изкараш другите вечни грешници, но това е положението. Съжалявам, че те разочаровам, но съществува и друг тип хора, освен антагонистите, препълнили въображението ти. Погледни малко по-ведро на света, човече.

#9 deowin 03.03.2016 в 00:30:07

Хах.. въпреки, че изрично и пряко те предупредих да не го правиш, все пак не устоя на изкушението да видиш думите ми като лична обида и нищо повече. Може би някой ден ще се събудиш и ще установиш, че светът не се върти около теб, но явно засега все още си роб на тази широкоразпространена заблуда. Пределно ми е ясно, че съществуват доволно много хора, които са искрено загрижени за природата, не оставят следи и почистват след другите, защото им пука. Имам купища такива приятели, ходил съм да чистя Витоша и Рила с тях. Ти си от загрижените? Ми.. много хубаво. Но, повтарям - няма никакво значение. Това, което има значение в случая, е, че не всички са такива. Иначе Иракли нямаше да е наблюдаемата кочина, която е. Аз лично предпочитам за всички, включително за мен и за моите добросъвестни приятели, да е забранено със закон да опъваме палатки на плажа, ако това ще попречи дори минимално на малцината съществуващи свине да го превръщат в кочина, за да можем поне да го ползваме през деня чист и неосран, или пък дори да се радваме, че в родината ни е останала къс неомазана природа, дори и ако ни е напълно забранено да стъпваме там за да може да остане такава. Искаш да можеш да си опъваш палатката на чисти и неопетнени плажове? И аз искам, но това в България явно не се получава ако просто е позволено и неконтролирано. Това, което се случва в този случай, както видяхме на Иракли и Карадере, например, е бързото преобразяване на красиви девствени плажове в бунища.

#10 strawsPulledAtRandom 03.03.2016 в 01:24:56

Вместо да е забранено на всички да опъват палатки заради малко на брой мизерници, не е ли по-добре просто да се прилагат съществуващи закони, с които да се контролира чистотата? Който хвърля боклуци, просто да бъде глобяван. Вместо инспектори да обикалят и да мерят 100 метра от плажа (с рулетки ли, с теодолити ли...?), същите тези хора могат да следят за опазването на чистотата. Колко по-смислено и логично ми се струва. Иначе, ако свинщината започне да става на 100 метра от плажа, можем да променим закона къмпингуването да е забранено на километър оттам. После изцяло да бъде забранено. Накрая да се криминализира продажбата на палатки. Докъде може да се стигне с глупави забрани, които заобикалят проблема, вместо да се борят с него по най-директния и очевиден начин? Вместо да гони конкретно установени нарушители, законът налага превантивно ограничение на всички, третирайки ги като потенциални нарушители и така нещата се усложняват и размиват. Защото цапащият може чинно да си опъне палатката на 101 метра от брега (при прилив), обаче като отиде да си пече гъза на плажа, пак да си изхвърли кенчето. В крайна сметка, цел или самоцел преследваме - да опазваме чистотата или просто да няма палатки (а боклуците пак да са си там)?

#11 deowin 03.03.2016 в 17:08:20

Съществуващите закони вече забраняваха спането на плажната ивица, което купища хора правеха и искат да продължават да правят. >цапащият може чинно да си опъне палатката на 101 метра от брега (при прилив), обаче като отиде да си пече гъза на плажа, пак да си изхвърли кенчето Може, но е по-трудно, отколкото да си хвърли кенчето край палатката. По същата логика може да кажеш, че новите закони няма да го спрат да си събере боклуците в торба на 100 метра от плажа, където спи, след което да я занесе на плажа и да я изсипе на пясъка. Законите сами по себе си не "спират" никого ако не се спазват, а изхвърлянето на боклуци по плажа беше незаконно и преди, и все пак ставаше. Целта е да се направи по-трудно, като логиката е, че малцина от мърлячите ще си направят труда да мъкнат боклук на 100 метра. Все пак тяхната цел е максимално удобство без оглед на последиците върху чистотата на плажа, а не изричното му цапане. >В крайна сметка, цел или самоцел преследваме - да опазваме чистотата или просто да няма палатки Първото. Но, да, разбирам как инстинктивната реакция на хора като теб винаги ще бъде да са убедени, че е второто, за да може да се изживяват като жертви, подложени на несправедливо преследване от закона, предполагам за финансовите облаги на някои от класическите врагове - капиталисти, евреи, американци и т.н.

Новините

Най-четените