Без мозък, без нерви

Няма по-брутална илюстрация на тихата лудост, която владее България, от кадрите на рухналата соц-почивна станция, премазала четирима мъже под тонове бетон, желязо и корупция.

Смърт поради професионалната немарливост на любимите хрантутници на държавата - туризмът и строителството.

Без трудови договори, без застраховки, без инструкции за безопасност, извън работно време и против всички правила на здравия разум четирима мъже режат арматура в подножието на 11-етажна сграда пред саморазпад.

По усмотрението на анонимен бригадир, дирижиращ престъпното безумие от безопасна дистанция.

"Хора на черния труд с безглаголно търпение", извозени за 30 лева надница през три фирми в четвърта, от която едната дори няма право да извършва строителна дейност.

Точно преди половин година 15 мъже и жени загубиха живота си, докато "утилизираха" противопехотни мини с чукове в завод "Миджур". Преди това четирима мъже останаха завинаги в калта на мина "Ораново". Преди това - трима души загинаха при взрива на "Петолъчката". За една минимална работна заплата.

Всичко се повтаря като фарс.

Държавата е силно изненадана. Незнайни чиновници угрижено вдигат рамене по телевизора. Синдикатите цъкат с език национално-отговорно, след което се изпаряват, че бързат за Тристранката.

Разликата е, че този път никой не се почувства длъжен да се покаже на местопрестъплението - нито честният частник, нито кметът, нито хвърковатата чета на кабинета.

Следва традиционния предпразничен български траур, а след това забрава за онзи "затъпен, унижен, по-нищ и от просяк, останал без мозък, без нерви" народ. Същият народ, който след шест месеца ще бъде почерпен с 20 лева и две кебапчета, за да гласува.

#1 pepe 09.04.2015 в 19:55:36

Това е много далеч отвъд професионална немарливост.

#2 ivod 09.04.2015 в 20:04:49

рере навлиза в сферата на професионалната демокрация ?

#3 venkobul 09.04.2015 в 20:48:52

Прекрасно написано и вярно!

#4 pepe 09.04.2015 в 21:05:26

Ако това беше демокрацията, страните от Западна Европа щяха да са същата кочина, като нашата, наместо това те са най-подредените в света - значи явно нещо не сме разбрали правилно за демокрацията, вероятно сме я "побългарили" и проблема е в нас, не е в демокрацията.

#6 pixie 09.04.2015 в 22:58:09

Проблемът не е в демокрацията, а в безнаказаността. Кучето скача според тоягата. Ако сега натикат трайно в затвора всички виновни по веригата и ако винаги има закони в действие и справедливост, може би нещата ще почнат да се променят. Дотогава ще сме периодично в траур.

#7 *666* 09.04.2015 в 23:21:01

Не съм съгласен с написаното в статията. Обикновено, до колкото съм имал работа с български работници, и особено такива с кафеникав цвят на кожаъа, всички бели стават "защото е по-лесно" или "трябва да има някаква далавера, иначе защо да идвам". И в изброените инциденти е било така, за тук пък съм почти на 100% сигурен. Да проследим нещата, поне по получените до момента сведения. 1. Става сакатлъка след работно време. Дали овертайм са им платили, че са влезли да режат арматурата в опасната сграда след работно време? 2. Наел ги е Йовчо, който е много добър човек, ама той не бил там по време на инцидента. Там бил г-н Георгиев, на когото първото име не го знаят, който им казал "Аз се качвам на покрива, вие влезте да режете, в мазата, и пиле да прехвръкне, аз от покрива на 12 етажната сграда ще ви извикам да бягате." Хотелът рухва, г-н георгиев явно с делтаплан или парапланер се измъква от покрива , качва се на колата и избягва... 3. Докато четиримата къртели и режели, свидетелят, който е оцелял изкарвал железата навън... Бригадата била от 23 човека. Ама само 5 останали след работно време. все роднини. Четирима режели, един изнасял... На мен си ми прилича на "бране" на желязо след работно време, пък не знам...

#9 *666* 10.04.2015 в 07:43:29

Не съм адвокат нито на фирмите, най-малкото пък на свинарина, ама тука не си права. Снощи по новините излязоха представителите на две от фирмите, От "Планекс" казаха, че не работят за пръв път с тази фирма и събарянето си е нейна работа. От другата набедена - "Дигинг" ("Копаене" показаха на български), показаха документ, че единственото им участие в събарянето на хотела е даването под наем на един багер на фирмата разрушител. Свинарина пък какво общо може да има? Ако някой го удари тока на някой негов обект, той ли пак ще е виновен?

#11 *666* 10.04.2015 в 09:32:19

Искра Не е съвсем така. Има си вратички в законаа. Като не става със събаряне и построяване на нов - което за първа линия, на плажа е забранено, става с реконструкция - събаря се до кота нула, реконструират се основите и се вдига нов, но със същата квадратура и височина. Често използвана врътка. Онова в София се използва за сгради, паметници на културата или архитектурата. С новите факти се оказа, че Свинаря и Планекс нямат абсолютно никаква вина. Починалият работник и колегите му, които са в неизвестност след срутването на хотела във Варна, са били в сградата въпреки забраната на строителя. Това показва проверка на Главната инспекция по труда (ГИТ). В деня на инцидента работниците получили разпореждане да не влизат в сградата, която се била наклонила и представлявала опасност за служителите. Забраната била наложена от координатора на дейността по събаряне, който бил представител на фирмата “Планекс”, на която била възложена поръчката. Въпросните Йоско и Георгиев ги пратили работниците да режат скрап...

#12 dedogo6 10.04.2015 в 19:14:01

Ало, съдебната власт - СПИТЕ ЛИ БЕ?! Или нема кой да ви "бутне" , че да си свършите работата, за която сте назначени, и за която зимате заплати, а?А?! Долни и скапани мизерници, корумпирани идиоти, които не ги интересува нищо, и никой, който не плаща. Ето това е нашата съдебна система.Не можете един апаш, дет краднал на баба Пена кокошките да опандизите.А тия, дето са виновни за тоя случай, ще се направите , че ги няма ,нали?За пореден път... Ай ша ви §%*$№$*№$№(№ майката!

#13 pixie 11.04.2015 в 14:58:16

Има умрели хора, които са били на работа. Виновни обаче, няма. Какво трябваше да се случи, за да има виновни, които да поемат последиците? Може би бройката на умрелите не е достатъчна, нищо че дори и един загинал е трагедия. Георгиев ли е, Гергов ли е, и всички замесени трябва да го отнесат най-малкото за това, че хората са били без договори и не са спазени елементарни правила за безопасност. За застраховки изобщо да не споменаваме. Но май, като всяко нещо в БГ, "чудото" пак ще е за три дни или докато журналята изгубят интерес.

Новините

Най-четените