Върнете войниците у дома, а след това какво?

Когато американският президент Доналд Тръмп обявява изтеглянето на войските си от Сирия и се спекулира, че подобно нещо може да се случи и с контингента на САЩ в Афганистан, реакцията на българския военен министър Красимир Каракачанов да заговори за евентуално прекратяване на българското участие в мисията в Афганистан не е изненадваща. Друг е въпросът каква стойност има тя.

Подобни "мирни" сценарии звучат положително, но зад тях има скрити доста неприятни подводни камъни, които не са непременно в името на мира.

Изтеглянето от Сирия няма как да не доведе до нова вълна от насилие в оставените от натовските войници райони. Насилие спрямо досегашните съюзници кюрдите и спрямо цивилното население. Това е най-явният ефект на всяко едно отдръпване на военна сила от регион, в който войната все още продължава.

Основният момент, който би трябвало да ни интересува обаче, е самата промяна в политиката на САЩ. Президентът Тръмп обяви изтеглянето от Сирия, без реално да има подготовка за това от страна на командния щаб на армията в Пентагона и това само по себе си доведе до спирала от хаос.

За това говори както подадената оставка на ген. Джеймс Матис като Секретар по отбраната, така и настоящата липса на каквато и да е яснота по въпроса кога американските войници реално ще се приберат у дома и в какви условия ще оставят позициите си в Сирия. Все още не може да се каже дали САЩ ще защитят кюрдските си съюзници в района от враговете им, както и как ще се процедира с останките от уж победената (но на практика все още действаща в Сирия) "Ислямска държава".

Издиша и посочената като официална причина за изтеглянето - победата над ИД, чиито войници и до ден днешен продължават да действат, макар и не на толкова голяма територия и без толкова шум и медийно внимание както преди. И все пак тяхната бройка се оценява на 14 хиляди души, готови да възкръснат за ИД 2.0.

В последното си изказване по темата Тръмп реално разкри от какво е продиктувано то - Сирия е "изгубена" отдавна, а сега там е само земя на "пясък и кръв", от която нищо не може да се спечели. Истината е обаче, че изтеглянето на Тръмп ще позволи на други държави да засилят своето влияние в региона - Русия, Иран, Израел и Турция.

Още в кампанията си Тръмп заяви, че не иска САЩ повече да е "световният полицай", определяйки тази роля като ролята на "загубеняка". За него политиката в крайна сметка се свежда до това - отношения, в които или печелиш, или губиш. А всичко между и около тези черно-бели граници е просто загуба на време и излишни усилия, които не си заслужават - най-вече това скъпо удоволствие дипломацията.

Тръмп не го е грижа и, че не е особено одобряван в Европа. За него Европа е просто поредният паразит, качил се на гърба на Америка. Въпросът е, че когато започнеш да разглеждаш партньорите си като паразити, особено в една глобална среда, каквато е сигурността, партньорството престава да тежи на практика.

Тази вглъбеност на американския президент в бизнес победите на страната му, в измъкнатите икономически ползи или изоставените "тежести", отслабва реалната сила на Америка - реномето й и меката й сила - способността да убеждава другите световни играчи да се съобразяват с нея. В политиката обаче няма вакуум и това място бързо бива заето от друг амбициозен играч или коалиция от такива.

А сега да се върнем на българска земя и към позивите на министър Каракачанов за евентуално изтегляне на българските военни сили от Афганистан - най-голямата мисия на страната ни зад граница.

На фона на това, че българската армия сама по себе си не е голяма, а техниката към нея не може да отговори на възможните заплахи от по-големи сили, членството и ролята на страната в НАТО става все по-важна.

Да започнем обаче с основното - официалните власти в Афганистан няма да могат да издържат срещу напредващите талибани без намесата на НАТО. В случая българските войници участват само в охраната на летището край град Кандахар и на самия град, но те са един от гарантите за стабилност в района именно в ролята си на натовски сили.

Факт е, че вече близо 20 години в страната не може да бъде наложен мир и пред нея предстоят (евентуално и при добър късмет) важни преговори с талибаните за постигане на някакво компромисно решение, което да спре военните действия, раздиращи страната.

Тук обаче ще разгледаме самата роля на българската мисия за България. А в случая тя е важна и то не само от гледната точка на повечето пари, които всеки един войник на мисия получава (които са наистина повече, сравнени с обикновената заплата на български военен).

На практика участието на наши войници в охраната на летището на Кандахар служи за трупане на опит от реален военен конфликт. Нещо повече - спокойно може да се каже, че именно заради натовските мисии на армията ни, тя е подготвена за действителни сражения, а не просто за учения.

Другият важен момент е и реалната сила на България като съюзник - мащабната разузнавателна мрежа, в която Афганистан е ключова брънка. След терористичната атака в квартала на посолствата в Кабул българското посолство там вече не работи (ремонтът на сградата очевидно ще струва твърде много на държавата) и така мисията на страната ни в Кандахар, която се грижи за охраната на летището край града и за сигурността в района, остава единственото официално българско представителство в страната.

У нас идеята за НАТО може и да не е особено привлекателна за част от населението с мозъци, промити от години наред разпространявана пропаганда, но истината е, че именно членството ни в Алианса е най-голямата защита, която страната ни има.

Така че, когато се заговори за изтегляне на войски и прекратяване на мисии зад граница, е добре да се замислим доколко в един наистина глобално свързан свят отмятането от ангажименти е добра идея, колкото може да звучи на пръв поглед. А и Каракачанов забрави да отговори дали българските войници ще се радват да се върнат в България на заплатите, които дава ведомството му.

#1 explorer 04.01.2019 в 10:36:40

Нормално е за Тръмп да разсъждава като бизнесмен, защото той е такъв, а не политик и т.нар. "ред-неци" си го избраха, както ние ВС и прочие "патриоти". Но за шкембе-войвода, да се пише бизнесмен, е доста недалновидно

#2 opetkov 04.01.2019 в 10:37:05

Алекси, не пиши, когато си неподготвен. Това е най-разумната статия от години по въпроса. А Каракачанов само няколко удара по каската ще му наместят бръмбарите в главата.

#3 dedo adji 04.01.2019 в 14:39:21

Всяка армия, навлязла в Афганистан, го е напуснала безславно. Туземците нямат какво да губят, а и американците, още от съветските времена ги обучиха на съвременни военни техники. И какво свърши американската армия за 17г? Талибаните си владеят половината Афганистан, завладяха и половината Пакистан. американците се свиват по базите и пускат дронове, които понякога бъркат талибански сборища със сватби. Изпуснеш ли духа от бутилката връщане няма. Мир не може да бъде наложен вече 40г и не се очертава още толкова. Изглежда Тръмп започва да си прави сметка да си тръгне while the going is good, докато не е станало като във Виетнам. А ние къде се врем, барабар о.Петко с мъжете? За какво им е на българските войници боен опит като окупационна армия? Той с нищо не помага за защитата на териториалната цялост. Само бледа надежда, че ако слушаме, големият брат няма да разреши на някои елементи да ни нападнат. Ама на, той се оттегля от ангажиментите си. Ами сега? Казвал съм го много пъти: който разчита на защита от НАТО да си приготви кофата с вазелина.

#4 Nenimir 04.01.2019 в 15:14:42

Не виждам от кого имаме да се пазим, който и да поиска да ни превземе ще го направи и НАТО няма да направи нищо-пример Кипър. Ако някой си прави някакви илюзии какво ще стане ако на Русия се наложи да натисне копчето, не го мислете, толкова бързо ще се превърнем в атоми че даже няма да имаме време за привичното ни самосъжаление. Оставете на талибаните и на останалото население на държавата да си решават сами проблемите и как да се развиват, същото и за Сирия. Некомпетентната намеса на САЩ, Русия и други държави показа, че не разбират особенностите на региона и не могат да наложат посока на развитие, която да е приемлива за местното население. А за незначителната значителност на българското участие там е просто смешно да се говори.

#5 Specifier 04.01.2019 в 15:43:43

СПОКО, СЪВСЕМ НОРМАЛНО Е руската форумна дружинка да подкрепя Иван Каракачанов, те просто си защитават класата, към която генерично принадлежат и на която дължат всичко*. А що се отнася до Иван Каракачанов, той в качеството си на руски агент, просто си върши работата. Такива ми ти работи, нищо ново под слънцето... ________________________________ * АБпФК и/или Слугите на АБпФК

#6 sim4o 04.01.2019 в 15:46:48

"..Когато американският президент Доналд Тръмп обявява изтеглянето на войските Изтеглянето от Сирия няма как да не доведе до нова вълна от насилие в оставените от натовските войници райони. .." ---------------------- Kaфенцето, на колко сте ракии? КАКВИ РАЙОНИ ОСТАВЕНИ ОТ НАТОВСКИ ВОЙСКИ? Ми ей клипове в Ютубе - ей ги турските танкови колони .. https://www.youtube.com/watch?v=hQH7HRb5Rqk https://www.youtube.com/watch?v=fvhmcu9A9gs https://www.youtube.com/watch?v=VVyjwQZ5jlo https://www.youtube.com/watch?v=TwZ-JdmMPZ4 Има и още много - натовска Турция си вкарва пълномащабно войски и ще е май до израелската граница и до Ирак. Свиквайте! НАТО направо си влязе в Сирия с хиляди танкове , хеликоптери , самолети, ракети ... Вярно сте си поставили амбициозна цел - да препечатвате възможно най-идиотските коментари .. Успехи и през 2019 , да сме здрави!

#7 sim4o 04.01.2019 в 15:51:34

Specifier | 04.01.2019 15:43 СПОКО, СЪВСЕМ НОРМАЛНО Е .. ------------------- Комуненце като тебе, Спецификаторче , да повтаря еврейския хленч .. То нали идеологията ви червендалестата е 90% еврейска .. Яд ви е, че турските танкове са в Сирия? Ми идете се бийте бе .. А Тръмп за къв, да рискува живота на американски момчета, заради вашите интереси? Последно ви нашльока канчето в Шарлотсвил .. Всичката червена толерастка пяна и соросоиди се бяхте събрали да веете червени знамена и да подскачате ..

#8 GETI 04.01.2019 в 15:59:30

Най-забавното в цялата история е, че когато ушанките влезнаха в Афганистан през 1979 г., а и след това, никога не потърсиха братска ни подкрепа. А сега нашите гъзолизачи пратиха контингент, чиято военна стойност е равна на нула! И никой не можа да обясни сериозно, за чий дявол харчим пари за пропадналото американско присъствие там и какви са българските политически интереси от тази акция. Навремето цар Борис някак си успя, да не прати войски на източния фронт.Сега обаче с такива малоумници начело се съмнявам, че ще се измъкнем, виж, дали войниците ще се бият е друг въпрос. На анонимните аФтори от кафето, никой не им пречи,те и техните деца да нарамят оръжието и да ходят да се бият за демокрацията където искат по света, но за тяхна сметка.

#9 deaf 04.01.2019 в 16:01:12

Ненимир, аман вече от тоя изсмукан от пръстите "пример" с Кипър! През 70-те години Кипър НЕ е бил член на НАТО. Нито на ЕС. И тогава НАТО са постъпили така,както ти днес ги съветваш - оставили са гърците и турците в Кипър да си поделят острова.

#10 deaf 04.01.2019 в 16:05:09

ГЕТИ, ушанките не поискаха военна подкрепа от България,защото българите така щяха да се разбунтуват,че "10-ти ноември" щеше да се случи още през 1980г. И съветските другари го знаеха...

#11 SamVaims 04.01.2019 в 16:43:17

"Ако някой си прави някакви илюзии какво ще стане ако на Русия се наложи да натисне копчето," Най- вероятно копчето няма да сработи, защото е произведено в русия. Произведените в русия неща имат навика да не работят така, както се очаква от тях. Ако пък случайно вземе, че сработи, най-вероятно унтерменшите ще бомбят собствената си територия поради погрешни изчисления. Едва ли има по мизерна, жалка и нещастна нация от руската.

#12 dedo adji 04.01.2019 в 16:50:10

Глухчо е специалист по тъпите паралели. През 1968г, когато поискаха и получиха войска за Чехословакия, как се разбунтуваха българите? ти ако си милениалче, някои хора го помним. Чаушеску единствен посмя да не прати войска и го гръмнаха. Същите, които направиха преврата на 10.11. не бунтовните българи а вторият ешелон на БКП под ръководството на КПСС. А цар Борис, без да прати нито един войник на източния фронт, с окупацията на Македония и Егейска Тракия е освободил поне 5 германски дивизии за фронта.

#13 Dox 04.01.2019 в 22:42:29

Дедо, Бъркаш. Чаушеско не го гръмнаха заради Чехословакия. Гръмнаха го много по-късно. Защото реши да си върне всичките дългове. И ги върна. Така не се прави. След което го гръмнаха. Така се прави. Оставям на теб да се сетиш защо.

#14 Specifier 05.01.2019 в 03:45:39

СЪВСЕМ НОРМАЛНО Е руската форумна дружинка по-долу, да подкрепя Иван Каракачанов. Те просто защитават класата, към която генерично принадлежат и на която дължат всичко*. ________________________________ * АБпФК и/или Слугите на АБпФК

#15 Уточнител 05.01.2019 в 03:50:25

каква форумна дружинка бе какви пет лева. Тия са си обикновени чугуни, внуци на каскети

Новините

Най-четените