Егати туризмът, щом цигарите го хранят...

Виж ти какъв добричък премиер си имаме - забранява цигарите на територията на Министерския съвет и в министерства и агенции, но отлага въвеждането на пълната забрана за цигарите след края на мандата на ГЕРБ.

Излиза, че мисли повече за собствените си управленци, отколкото за здравето на нацията.

Ако се спряло пушенето, щели да фалират поне 10% от заведенията, казват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Ами да възкликнем в стила на оня вицепремиер - Егати туризмът, егати кръчмите, щом цигарите ги хранят!

Пушач съм и съм силно възмутен от лобизма, който се вихри под формата на някаква смехотворно обяснена "загриженост" за бранша.

Отказът на държавата в лицето на министър-председателя (и със сигурност на група хора зад него) да накара катили като мен да намалят/откажат цигарите тълкувам като деструктивен и лицемерен. Включително и като отказ от борбата с контрабандата на цигари.

Качеството на услугата е това, което трябва да е водещо за посещението на заведение, хотел, курорт - а не свободата на пушене. Ако ресторантьорите и хотелиерите ни не са в състояние да го осигурят - толкова по-зле за тях, ще има "здравословни фалити"...

Как така забраната за тютюнопушене не навреди на туристическия бизнес на Турция, където от лятото на 2009 г. влезе в сила тоталната забрана за цигарен дим на всички затворени публични места - включително барове, кафенета, ресторанти, таксита, влакове, открити стадиони и др.

Турция стана седмата страна в Европа, при това не е членка на ЕС, която забрани тютюнопушенето на всички затворени обществени места. Въпреки че е на 4-о място по консумация на тютюневи изделия.

Близо 100 000 турски граждани умират годишно от заболявания, свързани с тютюнопушене. Годишно турците харчат около 25 млн. долара за тютюнопушене.

Да не би забраната да навреди и на Гърция, където беше въведена също от лятото на 2009 г.?! Българите, които успяват да спастрят неколкостотин евро за почивка, продължават да избират Турция и Гърция - защото там знаят как се прави туризъм.

При това Гърция е нацията с най-голям брой пушачи в Европа - над 40% от гръцкото население пуши, а шестима от всеки десет са подложени на влиянието на тютюнев дим на работното си място.

Около 20 000 души в Гърция умират годишно от болести, свързани с тютюнопушенето, което струва на страната около 2.14 милиарда евро годишно.

Накратко, ако туризмът ни и бизнесът, свързан с него, обяснява, че забраната за тютюнопушене ще го удари толкова здраво, значи поставя на заден план пресните салати, комфортните места, чистите покривки, любезните сервитьори, вкусните мезета и качественото пиене...

Е, ние пък ще изберем къде да си оставим парите. А който иска, да печели от цигарите - контрабандни или не...

#2 Haha 24.01.2011 в 19:50:28

Човек, да те светна нещо за нашите две цитирани съседки - тези две страни са с по-топъл климат, там сезонът продължава по-дълго отколкото тук и освен това по-дълго време е достатъчно топло да седиш навън (не да подскачаш от студ докато си допушиш тутуна, а да си седнеш като хората и да си пиеш и пушиш на спокойствие). И нещо за Турция - щото бях там миналото лято и се чудех как ще изкарам с тези забрани. Ами оказа се, че в турските курорти по-голямата част от дискотеките и баровете са открити и там си се пуши. Във всяко заведение има и открита част (говоря за ресторантите), в която се пуши. Така, докато един ден не заваля дъжд и за седене навън и дума не можеше да става. Както беше напълно забранено (до този момент от престоя ми във въпросния хотел) на мига, повтарям, на мига пушенето вътре беше разрешено, донесоха се пепелници и те така... Така оцелява туристическият бизнес в нашите съседки, не щото туристите там не пушат.

#3 Haha 24.01.2011 в 19:56:25

За съжаление, огромен процент от западните туристи идват тук заради евтиния алкохол, свободията и по-разкрепостените жени (и мъже, щото това било част от атракциите за чужденките). Останалите дето идват са руснаци, чехи, словаци и т.н. Те идват за същото. А! И защото е по-евтино не само от Хаваите, а почти от целия регион. Мнооогооо, ама многоо малко се тея дето идват от любов към културата, девствените плажове, чистата вода и прекрасните условия и невероятно перфектното обслужване...

#4 stg 24.01.2011 в 22:01:04

Хайде да си кажем нещата както са, пушил съм сега не пуша, факт е че малките кафенета почнаха да затварят, смисъла им е тоя да си пушат там хората( около 50 процента от населението) сутрешните цигари с кафе, така че те просто няма да оцелеят без пушачи това са фактите.

#6 pueblo 24.01.2011 в 23:18:10

ама хич никаква връзка няма между цигарите и туризма.... няма такива заведения в софия,които да разчитат на туристи!пък и всеки средно интелегентен човек,след като му кажеш,че не се пуши-той не пали.... за морето не виждам за какво изобщо се споменава,след като летните заведения са отворени и пушачите не пречат на никой...изобщо проблем с чужденците на тази тема НЯМАААААААААА.натиска идва от големите градове,където туристите са под 1% от клиентите-така,че пак си опираме до нашата си простотия: не моа си пия кафето без цигара или не ми е гот пиячката ,без да ми смърди на кенеф от пушека на цигарата или пурата тровете се бе,що занимавате света с проблемите си?

#7 Haha 24.01.2011 в 23:33:56

В случая си говорим за туризма. Конкретно. А иначе проблемът е следният: - Аз не пуша, а ти да. Не искам да ми пушиш наоколо! - Добре, тогава аз ще си ходя в заведението за пушачи, а ти - в това без тютюнев дим, става ли? - НЕ! Искам всички заведения да са за непушачи! - Защо? Не може ли да има и такива за пушачи? - НЕ! Не знам защо, но НЕ! Това в общи линии е проблемът, който дразни пушачите (поне мен лично). А статии като тази наливат масло в огъня, пък и намирисват на поръчкови.

#8 stg 25.01.2011 в 00:58:53

хаха, това : Защо? Не може ли да има и такива за пушачи? - НЕ! Не знам защо, но НЕ! е квинтесенцията на цялата кампания против пушенето в заведения

#9 Многознайковица 25.01.2011 в 11:16:21

pueblo, а защо света се занимава с нас ?! Като заклет пушач , нямам нищо против да има забрана за тютюнопушенето на всички обществени места. Не съм изрод, който си умира от кеф да трови околните и винаги се съобразявам с непушачите. Ама я да питам- какво пречи да има заведения само за пушачи, където очаведно да бъде отбелязано това , персонала работещ в него да бъде информиран и всеки сам за себе си да предцени къде да ходи. Или типично по нашенски , непушачите са на принципа "аз не гледам на мен да ми е добре, а на мръсните тютюнджии да им е зле". А връзката между забраната и туризма е в почти същата корелация като тази между балета и астронавтиката.

#11 stizi 25.01.2011 в 13:06:30

Не мога да разбера какъв е проблеам да излезеш пред заведението и да дръпнеш един фас. Става за 4 минути при мен. Нито замръзваш толкова зимата, а през останалите сезон даже е приятно. Проблемът тук, е че нямаме (с няколко изключения) заведения пригодени за пушачи. Аз пуша от 15 години и пак не ми е много приятно да влизам в димилници. А и защо трябва да тровя и да димя на другите хора, когато се храним. Най- нормалната идея беше, никакво пушене до 23 ч. след това се "насирмае" от пафкане в барове и дискотеки. Няма да има дискриминация малки - големи заведения. Г'усин Благой Рагин (тази долна отрепка) щеше да духа супата и т.н.

#12 Haha 25.01.2011 в 13:27:37

Добре, а какъв точно е проблемът със сегрегацията на заведенията, т.е. да има отделни такива за всеки тип потребители? Някой може ли да даде отговор на тоя въпрос??? А ако на някой пушач му е задимено (въпреки че такива заведения вече не останаха, с някои изключения) ще си иде в заведение "без дим" и ще си мръзне навънка да дръпне някой фас. А това за след 23 часа - ами, много здравословно, просто в окаденото през нощта заведение на сутринта ще мирише на майски рози, няма що. Защо да няма и двата вида? Защо?

#14 strawsPulledAtRandom 25.01.2011 в 14:41:18

"Добре, а какъв точно е проблемът със сегрегацията на заведенията, т.е. да има отделни такива за всеки тип потребители? Някой може ли да даде отговор на тоя въпрос???" ----------- Мога да ти дам много прост отговор - персоналът на заведенията. Най-голям процент белодробни заболявания имало при барманите, тоест това е вредна работна среда. Дотук със сегрегацията, измислете някакъв друг аргумент против забраната. И се постарайте повече, че ми е тъпо винаги да съм прав.

#15 Haha 25.01.2011 в 14:47:32

Барманът (за да работи това) е пълнолетен и сам е решил или не да работи там, друго? Щото и при ПТП-а най-често са засегнати шофьорите, но никой досега не е забранил движението по пътищата

#16 Многознайковица 25.01.2011 в 14:50:33

straws, къде видя проблем за персонала Нали като започваш някъде работа предварително се запознаваш с условията на труд и т.н. Смятам, че всеки над определена възраст може сам да предценява и управлява действията си. И да, не е хубаво винаги да си прав , особено когато е въпрос на самооценка.

#17 Haha 25.01.2011 в 15:01:03

Те и миньорите работят във вредна и опасна среда, затова и получават по-прилични заплати - но това е техен информиран избор.

#19 strawsPulledAtRandom 25.01.2011 в 16:05:19

Не сте прави за условията на труд. Ако служителят е вече нает на работа в заведение за напушачи, което се прелицензира в такова за пушачи или пък ако откаже цигарите по време на договора си? А други служители, които са задължени да влизат в това заведение за да изпълнят служебните си задължения - електротехници, данъчни инспектори, инкасатори, служители във фирми за трудова медицина, полицаи и т.н и т.н.? Съвсем не се смятам за прав винаги, но като го кажа така предизвикателно и спорът придобива малко повече тръпка

#20 Haha 25.01.2011 в 16:33:28

В момента няма такива заведения (т.е. има малък брой, които нямат намерение да се прелицензират), защото всички са за пушачи в момента. Така че това издиша. Ако спре да пуши (въпреки че не е задължително изобщо да е пушил, за да е избрал да работи там) - би могъл да си смени работата - това е негов информиран избор. Между другото точно в този случай законът предвижда обезщетение от работодателя - ако средата внезапно стане вредна и служителя напуска тъкмо затова. А за останалите - те няма да пребивават там постоянно и няма да бъдат изложени на вредни влияния. Айде стига - и в ТЕЦ-овете, заводите и т.н. влизат електротехници и полицаи, дори в мините влизат например проверяващи, журналисти и т.н.- да ги затворим и тях, а?

Новините

Най-четените