Правим обувки с кожа на клиента

Добре дошли в България: родина на сиви кардинали, велики комбинатори, политици-алхимици, тактици и стратези, агенти-провокатори, незаконни отроци на Макиавели и Кромуел, вечни кандидат-майстори с размаха на голямата шахматна дъска.

Проблемът е, че сметките на българските сиви кардинали обикновено са толкова тънки и абстрактни, че накрая сами не си ги разбират.

В петък, късен следобед, насред нищото, Радан Кънев реши да изненада "приятно" президента Росен Плевнелиев, като го номинира за втори мандат, без да го пита. Правим обувки с кожа на клиента, се казва в такива случаи.

"Мечешка услуга" е прекалено мека квалификация за тактическия гений на ДСБ, който откъдето и да го погледнеш, дава късо съединение на логическата схема.

Вариант 1: Радан Кънев се опитва да принуди ГЕРБ да влезе в обяснителен режим преди президентските избори. Защо? Защото така пише в упътването на опозиционера-демократ-за-силна-България.

Добре, обаче Борисов не е излизал от обяснителния режим, откакто съвсем сериозно се пошегува, че може да "сложи" жена за президент на мястото на Плевнелиев. И какво от това?

Вариант 2: Опитва се да предизвика президента да се хвърли със неистов плонж на бойното поле без гарантиран партиен тил (да се разбира - без подкрепата на ГЕРБ).

Извинявайте, но дори Плевнелиев не е чак толкова наивен - доказа го вчера, когато за пръв път си позволи да смени официалното си нищоговорене с тезата, че някой се опитва да го сготви по старите готварски книги на Костов и Първанов (дори да не го повтори в национален ефир, поне не се отрече от думите, които "24 часа" сложи в устата му).

Ако Кънев откровено искаше да съучаства в избора на прозападен и анти-евразийски държавен глава, на какъвто Плевнелиев поне се опитва да подражава, нямаше да го подсече със засилка 6 месеца преди вота.

Вариант 3: Прави опит да си го върне тъпкано на ДБГ с рикошет по загатнатата кандидатура на Найден Зеленогорски, така както преди година Меглена Кунева самоуби реформаторската номинация за кмет на София, като издигна Соломон Паси по Twitter.

Приемаме този вариант като обида за здравия разум.

Единственият взаимно полезен резултат от тази тъпоъгълна интрига беше, че Плевнелиев все пак не пропусна ценния шанс да формулира най-важната тема на президентския вот.

Залогът няма да е за личностите, а за геополитическия избор на България.

Оттук нататък, обаче, той рискува всяка евентуална самостоятелна стъпка да бъде приета като дирижирана от Костов (пардон Кънев).

А докато големите предизборни мислители се наумуват, мрачната клоунада от антисистемни "спасители" ще ги направи вкупом ненужни.

#1 VK 14.05.2016 в 19:34:39

Има и Вариант 4: - Нещата не са толкова прости, или "совите не са това което са". Отделни скандалчета се спретват през определено време, но всички се фокусират в последната дивотия и я разнищват като отделно явление, а междувременно предната дивотия е забравена. Никой не прави връзка помежду им - дали нарочно, дали поради уменията на "гросмайсторите" да прикриват ходовете си.... Надявам се само, некой хора да не са забравили грешките си, от преди няколко години, та да не се повтаря историята. Има една приказка , че историята се повтаряла, но втория път като фарс. Не съм сигурен, обаче, дали фарсът не е бил първия път, а трагедията тепърва предстои...

#2 daysydogy 14.05.2016 в 20:05:48

Добре ще бъде ако госпожица Д. Костова чете внимателно, а не като функционално неграмотен човек... ....3) Президентът е основен конституционен гарант за външнополитическата ориентация на страната, отбранителната способност на армията и опазването на съдебната власт от политически вмешателства. Днешният български президент е пример за успешно справяне с тези предизвикателства. Призоваваме всички политически сили, които заявяват проевропейска ориентация, да преодолеят партийните страсти и да се обединят и подкрепят неговата кандидатура като независим кандидат и гарант на геополитическите приоритети на България. 4) ГЕРБ, АБВ и ПФ доказаха, че нямат достатъчна воля за реформи. На управлението са нужни не нови договорки и съмнителни партньори, а силна реформаторска алтернатива. Политиката на договорки дава шанс на левицата и ДПС за възстановяване на политически позиции. Призоваваме всички десноцентристки, реформаторски и проевропейски партии и структури на гражданското общество към силно организационно обединение и изграждане на единен политически субект, който да гарантира реформи след неизбежните предсрочни избори и да изолира от управлението левицата, ДПС и всички форми на популизъм и антиевропейски национализъм....

#3 VK 14.05.2016 в 20:22:43

"Добре ще бъде ако ....чете внимателно, а не като функционално неграмотен човек..." Ми като гледам е прочетено съвсем точно. Кое не е ясно - др. Кънев вече почна да копа дъното. За кво е спора - колко метра точно е прокопал надолу ли ?

#4 daysydogy 14.05.2016 в 22:40:35

Кой как чете ще се разбере след президентските избори, но да не се окаже че е постфактум; на тъпия бълХарин не му стигат 50 години смрад – иска още половин век да се увира в калта – малоумниците от абв вече номинират гоцето и калфата, а учиндолското мекере иска да му платим 30 милиона за чалга-референдум...

#5 VK 14.05.2016 в 22:57:09

daysydogy Президент !!! Какво друго му остава на "на тъпия бълХарин " ??? Ако искате евро-евразийско бъдеще, ако искате на ляба мекото, ако искате са сте милионери (от лотарията) - гласувайте за нашата кандидатура -daysydogy. Той щъ нъ упрай! Той е нашия едничък избор, ако искаме да върим напреде, а не да газим калът! И Радан тъй рече...

#6 Не-Да 15.05.2016 в 12:34:57

Повърхностно и глупаво съчинение /ако не е поръчково/.

#7 Вълков 15.05.2016 в 14:10:55

"Залогът няма да е за личностите, а за геополитическия избор на България."Дианче дианче,как да не е за личностите ами нали те-личностите правят избора.Ами нали затова сме на този хал, защото личностите липсват.Погледни ги най високопоставените -цецка,боко,цацата,мухльото пардон президента,цецо ченгето и т.н. и т.н. е какво ще кажеш а ?После България не бивала ами как ще бива с тези боклуци.

#8 daysydogy 15.05.2016 в 16:02:26

Има и вариант 5: Диана Костова се опитва да разсъждава...

#9 Виктория Пенелопова 07 15.05.2016 в 18:39:05

Изключително много приказки за един празен, малък, незабележителен мишок, оказал се по случайност/неслучайност в политиката. Сътворява "политика", която е ясна само на него и на файтончето около него. Ако някой ми беше казал през 1996-97, че тъмносиньото може да деградира до Радан Кънев, сигурно щеше да има ръкопашна схватка. Но, какво пък .....времето лекува, скоро ще го забравим. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

#10 daysydogy 15.05.2016 в 21:50:18

Аз пък още 89-а бях наясно, че на хора като Пенелопова ще са необходими поне 50 години , за да проумеят какво се случва и те са болшинството от нацията... И не заради друго, а по простата причина, че общественото съзнание е консервативно по своята същност и се променя относително бавно...

#11 tomys 16.05.2016 в 10:45:25

изключително кокоши коментар

#12 rare case 16.05.2016 в 11:09:33

daysydogy, след като веднъж изразихте категорично мнението си, защо е необходимо да давате квалификации за останалите коментиращи??Вашите думи не означават нищо за никого. Форумите са място за споделяне на мнения, а не другарски съд. А сега, ако имате сили да чуете и моето мнение по дискутирания проблем - не мисля, че т.нар. демократи са на нивото, което се очаква от тях. Точно обратното. Изявите им, специално на г-н Кънев, са вяли, неубедителни и откровено отчайващи за десните хора. Сори.

#13 mima 16.05.2016 в 11:37:35

Хора, които лично познават Кънев го определят като сърцат, послушен и леко слабоумен. Така че нищо чудно и да е Вариант 3.

#14 goni 16.05.2016 в 11:43:27

Брей! Диана! Много високо ниво! Изключително точно, интелигентно и с отлично чувство за хумор! Друго има-няма в тая страна, ама умни жени се намират! Направо не е за вярване! Като се има предвид че мъже почти не останахме! Жени като теб са едни от малкото поводи, който ми дават основание да кажа спокойно че съм Българин! Не се шегувам! Наистина е приятно!

#15 charly 17.05.2016 в 15:57:50

Голям българин е мразещият българин. Колкото повече -толкова по-голям българин /с голямо Б/.

Новините

Най-четените