И кюфтета им не стават

Имаме новина. Скромните български депутати досега са яли негодни кюфтета и са си мълчали. Цялата им столова, както и тази в сградата на Президентството, е сервирала опасна за здравето храна, приготвена без хигиена и отчетност.

Добре, че са Агенцията по храните и някакъв таен клиент от Президентството, за да бъде открит този коварен риск за националната сигурност - и живота на законотворците. Председателят на Народното събрание Михаил Миков остана изненадан от проверката, но я коментира стоически:

„Искам да ви обърна внимание, че едни такива действия на Агенцията по храните малко свалят мита около прословутата ценност на депутатските кюфтета".

Михаил Миков е прав - депутатските кюфтета наистина са ценност, дори когато не стават за ядене. Те са върховият образ, иконата, еманацията на разбирането за политика у нас - и на тези, които искат да се домогнат до властта, и на тези, които са в Храма на законите.

Неслучайно властта винаги е била олицетворявана с нещо за ядене - сочна баница, постна пица или предизборни кебапчета. А хората неслучайно казват: „Когато яде кюфтета, не рева". И в най-общия случай е за четири години.

Народът не завижда на политиците за скъпите им костюми, служебните автомобили и командировките до Куба или Северна Корея. Завижда им за кюфтета, дето се оказаха евтини, но гадни.

Миков обаче съзира някаква конспирация, защото Агенцията по храните първи обяви нарушенията, а после прати инспектори, за да ги картотекират в списък в столовата на Народното събрание.

Но първият депутат на Републиката не спира дотук: „Нека да не вкарваме битовите въпроси и въпросите от хранително-вкусов характер в политическата работа на Народното събрание, както и в неговата законодателна дейност".

Хм, интересно съждение. Не се ли опитват именно депутатите да обсебват народното съзнание с битови проблеми? Цяла комисия „разследваше" колко точно килограма бадеми са изяждали за един час на борда на правителствения самолет в мандата на Бойко Борисов.

А сега всички вкупом говорят за цената на тока и „освобождението" на роба-потребител от електроразпределителните дружества.

Нека просто приемем, че кюфтета за виновни за всичко.

#2 pixie 19.05.2014 в 23:20:12

Сън няма да спя да се тревожа как, аджеба, ще ги смелят тия кюфтета...

#3 pepe 20.05.2014 в 10:15:36

Ъ, статия за депутатските кюфтета? Много вълнуващо.

#4 паяка 20.05.2014 в 12:49:24

Ясно! Това е била причината за огромните разходи за тоалетна хартия. Кофти храна - преразход на средства за гъзпапир.

#6 Battleground 20.05.2014 в 21:56:52

Състав - Соя, сланина, подправки, стабилизатори, оцветители и т.н. Месо??? Това съдържат кюфтетата на нашия пазар и не само. Поне съм бил в тая среда и знам как ги правят! Не само ние, но и депутатите ядат боклуци като нас, че поне по това да си приличаме.

Новините

Най-четените