Нашата стена не е паднала

На 9 ноември преди 23 години падна Берлинската стена. С нея си отидоха комунистическият режим, Студената война, Желязната завеса. Днес на Запад празнуват свободата във всичките й измерения.

В България патосът на този ден липсва, защото е страна, в която старият строй продължи да дърпа конците. Берлин не е София - нито тогава, нито сега. Столица, в която пребиват съдии, а политиците се надпреварват с медийни скандали и гръмки обвинения.

Страна, в която много от хората не знаят, че на тази дата е написана „История славянобългарска" (бел.р. - днес се честват 250 години от делото на Паисий и 290 години от рождението му).

Историята тук не е толкова важна. Пък и тя няма как да вирее там, където няма усещане за общност.

Това е тежкото наследство, което ни остана от онзи режим, когато имаше високи граници, тотална пропаганда и Държавна сигурност. Пак сме сами за себе си, интересуващи се от своя живот и своя джоб.

Нашата стена не е паднала.

#1 deowin 10.11.2012 в 00:56:48

>Страна, в която много от хората не знаят, че на тази дата е написана „История славянобългарска" Е и? Патосът, с който се хвърлят такива "фрапиращи" факти, не променя простата истина, че дали хората са запаметили точната дата, няма абсолютно никакво значение. Дали знаят кой е Паисий Хилендарски има значение - той е важна историческа фигура. Дали знаят що е "История славянобългарска" има значение - това е важна книга за България. Дали знаят каква е историческата й значимост има значение - значимостта е съществена. А точната дата, когато е написана, има точно толкова значение, колкото дали Паисий е ползвал гъше или паче перо. Тоест, никаква. Айде да си спестим тогава патоса, щото именно този тип мислене ("Трябва да се знае X, щото аз го знам и мисля, че е важно!") е причината българското образование да е отвратително закостеняло, и на учениците и студентите да им липсва желание да учат, защото от тях се очаква да наизустяват практически безполезна информация.

#2 pueblo 10.11.2012 в 02:32:48

алооооо,да ви уеба ........ тя сама не може да падне-някой трябва да я бутне!!!! но явно,матряла ,от който е направена е много як

#3 koce 10.11.2012 в 09:09:35

deowin , по-безсмислено нещо не бях чел. Като не знаем фактите, как ще се образоваме. Статията си е много добре и е точно това, което и аз мисля Нашата стена не е паднала, защото тия които я издигнаха, не са се махали и за минута от властта

#4 pixie 10.11.2012 в 10:18:20

Добре, че Берлинската стена падна, че иначе дали нещо щеше да се промени у нас? Все чакаме някой да ни свърши работата. Затова сега управляващите продължават да ни смятат за малоумни дори и след 23 години и да ни управляват като че ли сме такива. Затова се разиграват разни фарсове със упорити съдийки без морал и политици, които се чудят как да замазват гафовете си пред Европа. Не пред нас, ние се предполага, че сме твърде тъпи, за да регистрираме гафове. Сега ще чакаме Европейския съюз да промени нещата, та да почнат да се спазват малко от малко законите в БГ, защото няма как по друг начин да стане. Защото, както много добре беше казано в една статия от последните дни, никоя мафия не се е разпуснала сама, а ние всички сме заложници на управляващите си и сме безсилни сами да направим промяната. Освен ако някой не ни организира, ама не виждам кой.

#6 Georgi Rangelov 10.11.2012 в 12:39:41

@koce За да изчислиш броя на неутроните в един атом олово, трябва да знаеш поредния номер на оловото в Менделеевата таблица и молекулната му маса. Аз не ги знам. Това означава ли, че не мога да направя изчислението? Ни най-малко - просто отварям таблицата и ги виждам, без да знам "фактите", както ти ги определяш. Същото важи за всички сфери на образованието - важното е да се научиш да мислиш, а вече като стигнеш до формалностите - има си справочници, енциклопедии, интернет и пр. Така че знаенето на факти не е гаранция за образованост и обратното.

#9 deowin 12.11.2012 в 16:35:23

>по-безсмислено нещо не бях чел. Като не знаем фактите, как ще се образоваме. Образованието не е наизустяване на факти, а научаване на методи и подходи на мислене. Да учиш тригонометрия не значи да наизустиш всички формули от типа sin(a+b)=..., а да разбереш смисъла на такива тригонометрични операции, и да се научиш на различни подходи към решаване на задачи чрез тях. Да научиш химия не значи да зазубриш Менделеевата, а да осмислиш принципите като елемент, реакция, валентност, и прочие, и да разбереш как да ги прилагаш, за да решаваш задачи от химията. Да научиш история не означава да помниш всички възможни дати и конкретни събития, а да разбереш принципите, които са довели до едно или друго събитие, и да можеш да ги прилагаш извън конкретните примери за тях. Когато незнанието на определена историческа дата се дава за пример за незнание на историята, това е просто глупаво. Когато се използва с цел да те накара да се чувстваш гузен, че не ти дремело за българската история, това е вече грозно и гнусно.

Новините

Най-четените