Да си играеш с детето на руска рулетка

Какво е необходимо, за да се убеди един баща, ваксинирал седем от деветте си деца, че ваксините са ненужни, дори опасни? Как се стига до това ниво на съпротива, в която родителят не просто да откаже да имунизира останалите си две деца, но и да се превърне в убеден антиваксър, завел съдебно дело заради "дискриминация"?

В случая с отец Евгений от Сливен - достатъчна е била една стресова ситуация за дъщеря му с (предсказуемо) повишаване на температура след имунизация, дообогатена с „разни информации по въпроса за ваксините" от интернет.

Историята му вече обиколи медиите. Бащата подава жалба срещу Районната здравна инспекция в Сливен, която не допуска неваксинирания му син до детска градина. Жалбата му е отхвърлена на база на две наредби - 15/12.05.2005 г. за имунизациите в Република България и 3/05.02.2007 г. за здравните изисквания към детските градини - които задължават имунизирането на деца, освен ако няма трайни противопоказания.

Бащата обаче завежда съдебно дело пред административен съд и печели... Печели правото неваксинираното му дете да бъде допуснато в градината сред другите (ваксинирани) деца. И отецът е сигурен, че е прав - вярва, че след като другите деца са защитени, опасност няма нито за неговото, нито за тях. Въпреки че медицината говори за обратното - риск от заболяване все пак има.

Интернет обаче е голям и невярна информация дебне отвсякъде.

„Случаите са толкова много, че не мога да си играя с моето дете на руска рулетка", казва в края на септември отец Евгений от Сливен, аргументирайки отказа от ваксини със случаи на проблеми след поставяне на ваксина. Дори извежда пред същите тези медии, от които се е информирал за опасността от ваксините, спорни аргументи за връзки между ваксината срещу морбили и различни тежки заболявания. Между другото, той неведнъж е попадал в публичното пространство и с други спорни изказвания - като вярването му, че 80% от хомосексуалните "рано или късно посягат на деца".

Твърденията му получават широк мегдан за разпространение - като морбили сред неваксинирани деца.

Ако ваксините са руска рулетка, то това не е заради рисковете от поставянето им, а заради опасностите от пропускането им.

През лятото на 2019 година в България бяха регистрирани над 1000 случая на морбили - основно сред деца, основно заради пропусната ваксина. През 2018 година епидемия от морбили върлуваше в Украйна, Сърбия, Румъния, Италия... През 2017 година в Пловдив 10-месечно бебе почина от морбили, защото имунизацията му е трябвало да се прави на 13 месеца, а детето е било в среда от неваксинирани лица.

Но да не забравяме - интернет е голям и информация дебне отвсякъде. Дори такава, която показва, че благодарение на ваксините в периода между 2000 и 2017 година имунизацията е предотвратила смъртта на 21.1 милиона души. Такава, която показва, че броят на починалите вследствие на морбили за 17 години е намалял с 80%. И данните не са от фейсбук групи и случайни сайтове, нито от религиозни центрове и родителски кооперативи.

Те са официални данни на Световната здравна организация, които са на един клик разстояние от желанието на всеки да се информира. На един клик от фалшивите новини и спекулативни информации. И именно този клик разстояние може да се окаже разликата между живота и ада за много семейства.

В интернет освен спекулативна информация за ваксините, всеки, дори отец Евгений, може да открие и тази от листовката за странични ефекти от поставянето на ваксини - като повишена температура и безпокойство, болка на мястото, на което е поставена ваксината. Всичко това са временни неразположения, които не крият риск за детето.

Общественото здраве е споделена отговорност и трябва да бъде третирано като такава. Ако решения като това на съда в Сливен се повторят, опасностите и за ваксинирани, и за неваксинирани деца ще стават все по-вече.

Защото ако един вярва, че играта на руска рулетка е негов личен избор, лишава от избор безброй други родители и деца. В този случай играта наистина е опасна.

#3 rare case 07.11.2019 в 11:56:14

Само ще допълня казаното от violatоr. Какъв свещеник и служител на Бог е този, който поставя личните си интереси пред тези на ближните си? Нещо повече - подлага цялото общество на изпитание и налива масло в тигана на антиваксърите. Какъв свещеник е този, който не осъзнава, че бидейки "пастир", той трябва преди всичко да мисли за другите - за тяхното телесно и духовно здраве? С голямо съжаление ще кажа, че този е събирателен образ на огромната част от българските православни свещеници - не виждат по-далеч от пъпа си!

#4 stizi 07.11.2019 в 15:16:31

Този откровен малоумник и брат му са отявлени хомофоби, расисти и конспиратори. Благодарение на него деца като сина ми, които имат автоимунно заболяване непозволяващо поставянето на ваксини ще ходят със страх на училище. Очевидно неговия господ му говори такива неща. Неговия не е моят. Ако беше поредния антиваксър дори нямаше и да го отразят, но той е с черна пола и е далеч по интересен.

#7 rare case 08.11.2019 в 11:38:51

Пета, когато разберете, че не може да наричате един от най-изявените лекари на България "човечец" и "сладур", може би тогава и хора като отец Евгений ще разберат, че са спечелили битката, но са изгубили войната. Никога интелигентен български лекар няма да падне на нивото крещящи хора, които разбира се, "имат право на собствено мнение, но НЯМАТ ПРАВО НА СОБСТВЕНИ ФАКТИ"! Който разбрал - разбрал.

#10 Онуфрий 08.11.2019 в 23:27:53

Съдът не е място за наука, а съдията не е лекар и не му е работа да е професор по имунология. Той отсъжда по закон. Ако законът е калпав това е проблем на законодателя. ОСвен това има още инстанции, където неговото решение да падне. И все пак като изключим случаите, при които едно дете не може да бъде ваксинирано по обективни причини (някои посочени по-долу) е малко абсурдно ваксинираните да изпадат в истерия от няколко неваксинирани деца. Това означава, че ги е страх да не се разболеят, което пък означава, че ваксините не предпазат индивидуално 100%, затова се цели да има групов имунитет. Ако не беше така всеки щеше да се чувства 100% сигурен ако ще да е един сред 1 милион неваксинирани.

Новините

Най-четените