Никой няма да му посегне

Висшите ни магистрати се почувстваха задължени да коментират стрелбата по Златомир Иванов-Баретата. Най-вероятно поради избраното за акцията място - на влизане в Съдебната палата.

Ако се търси символика, някой би казал, че други са въздали правосъдие, без да се надяват на българския съд и прокуратура, които са твърде пестеливи откъм присъди.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не е нормално да се стреля пред Съдебната палата. "Това се случва в България, която се стреми да е член на Европейския съюз без механизъм на наблюдение", каза той.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева заяви, че съдебната охрана няма компетентност извън сградата на Съдебната палата, тъй като няма полицейски функции. "Компетентността на съдебната охрана е до козирката на сградата", каза тя.

А председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев призова за създаването на специални зони за сигурност около сградите на съдебната власт в България. Имало такова постановление от 1996-а.

Даже припомни, че ангажимент за създаването на зони за сигурност е поел министърът на правосъдието през 2008-а, и настоя да бъде изпълнен, за да не се стреля пред Съдебната палата, нито да се опразва през ден заради бомбени заплахи.

И без стрелбата пред Съдебната палата мониторингът за наблюдение на правосъдието и вътрешния ред няма да падне скоро. Затова е безсрочен, поради тежките съмнения на Брюксел в правосъдната ни система при приемането ни за членове на ЕС.

Преди стрелбата по един осъден на първа инстанция имаше избори на нов ВСС, на конституционен съдия, на главен прокурор, които не оставиха чиста диря след себе си.

Изказването на Ковачева е просто смешно. Я да видим записите от камерите, за да стане ясно под козирката ли е бил Баретата или на сантиметри от нея по време на стрелбата, за да определим вината на съдебната охрана или невиновността й.

А Груев иска зони за сигурност. Нещо като оня пояс за безопасност, който депутатите гарантираха на себе си и на властта при протести. От 5 до 20 метра. Депутатите има за какво да обезпечават с такъв санитарен кордон властта. 10 януари 1997-а не беше толкова отдавна.

Но защо и за българското правосъдие? То е като безопасна игла. Никой няма да му посегне. По-лесно е да плати.

 

#1 pepe 31.01.2013 в 17:16:15

Ха, ха. Уплашиха се, че нещо може да застигне и някой от тях. Почувстваха се несигурни. Иначе - пестеливи са на присъди само за тия, от които ги е страх. На другите ги раздават с размах /и сурово величие /.

#2 Чинчифон 01.02.2013 в 10:40:33

Колко скучен беше тъпият социализъм!Строеше крупни индустриални предприятия,вместо да уволнява работници.Медиите бяха държавни и журналистите-творци ги уволняваха веднага,щом започнат да лъжат.На обикновените граждани никой не продаваше дрога,защото левчето не беше конвертируемо!Болниците бяха безплатни,защото за новите предприятия не достигаха трудещи се!Въпреки,че бяхме 9 милиона!Истински синдикати нямаше,защото нямаше експлоатация на човек от човека,нито пък безработица!Добре е,че д-р Константин Тренчев ни дари с демократични проблеми и днес има синдикати,които...да ги преодоляват.Народната милиция стреляше на месо из центъра на София за да ограничи населението до 7 милиона,колкото са достатъчни за да работят за милионерите и да ги охраняват от народа.Така, както си е в САЩ,Западна Европа и държавите с цъфтяща демокрация. Време беше и милионерите да започнат да се избиват взаимно!

#3 pepe 01.02.2013 в 12:04:33

Чичи, Работническо дело най-вярно отразяваше единствената безспорна истина. Вярно е, че строяха "тежка индустрия", но бяха пропуснали да забележат, че хората е добре да ходят на работа облечени в удобни дрехи и с топли и удобни обувки на краката, и ако може - поне малко красиви. В Китай по времето на Културната революция в един момент дори са забравили, че хората трябва и да ядат и са изпуснали смъртта /от глад/ на някакви 30-тина милиона /което май е малко /до много според различни оценки/ повече от броя на китайците, които японците са успели да убият по време на окупацията...

#4 Чинчифон 03.02.2013 в 13:35:45

pepe, Ти наистина ли не знаеш,че "гладните" българи преди 1990 година бяха станали 9 милиона,а от тогава до сега са се стопили с 2 милиона?Може би измират, защото при демокрацията преяждат?Или пък бягат в чужбина,защото обувките им тук не са меки и красиви?Вярно е,че социализмът на Тодор Живков не беше райска градина,но защо не си зададеш въпроса,защо днес света завива на ляво?

Новините

Най-четените