Дилъне, върни Нобела!

Нова дискусия "подпали" социалните мрежи. След футбола и Евровизията, българските Facebook специалисти най-после обърнаха подобаващо внимание на Нобеловата награда за литература и заваляха критики към Нобеловия комитет. И то без да са я връчили на Георги Господинов.

От известно време насам в българската литература ври и кипи. От скандали, най-вече. Калин Терзийски се скара с издателството си, Милен Русков засипа с хули Георги Господинов, а около Литературен вестник си беше истинска война.

И тъй като всеки втори у нас е неуспял писател, връчването на Нобеловата награда за литература отприщи вълна от възмущение. Повтарям: Нобеловата награда е за литература. Не за писатели, а за литература.

За информация литература не е само това, което се учи в часовете по литература в българското училище. Ако беше така "История Славянобългарска" щеше да печели наградата поне за двайсет и пети път. Разбиранията на Нобеловия комитет очевидно са по-обширни.

И се започна: А не трябва ли да има отделни награди за проза и поезия? А може би за органична и неорганична химия по същата логика? Всъщност поезията литература ли е? А поет ли е Боб Дилън? Има толкова много заслужили писатели, дори американски... Защото, разбира се, са искали да я дадат на американец, но не са намерили на кого. Остава да дадат наградата и на някой сценарий за телевизионен сериал. Ама как, та той пее рок-фолк?! (последното изречено с такова възмущение, все едно иде реч за поп-фолк). И какво точно е променил, на кого точно е повлиял? Не му ли стига, че е музикална звезда, та насила да го правим и литературна?

А не беше ли редно да я дадат на жена от Източна Европа, редно е да се запитаме. Можеше да си отговорим, че това вече се случи миналата година, преди да отсечем, че тези награди не ги следим откакто са я дали на ... през далечната хиляда деветстотин деветдесет и...

Защото обикновено вълната от критики към Евровизия завършва така, с "Аз този измислен конкурс не го гледам". Те и Нобеловите награди са едни измислени... Тук следва списък на всички досега, които не са заслужили тази награда.

Остава само да го категоризираме Боб Дилън от коя литературна пирамида е и да го приравним я с Миле Китич, я с Тони Стораро, та да броим и днешния ден за успешен. Пък Боб Дилън нека се залъгва, че наградата му има стойност. Ние нали знаем, че има десетки, дори стотици заслужили я повече от него. А кога даваха Оскарите?

#7 boris 14.10.2016 в 06:27:13

Не съм съгласен с решението на комитета. Ако ще се дават Нобели за текстове на песни е ясно , че Светослав Витков заслужава да го получи много повече от Дилъна

#17 10 стинки 14.10.2016 в 14:17:20

Ей зарад такива тъпотии тука - АДБЛОКЕРА НА МАКС!!! Писмена работа в седми клас.

#19 Dox 14.10.2016 в 17:19:38

От Нобеловия комитет би следвало да поднесат новината така: Нобеловата награда за Боб Дилън тази година се присъжда .... на Боб Дилън.

#20 7 14.10.2016 в 20:52:34

Можеха да я дадат на Л. Коен. - Той нали е още жив? И песните му са с много добри текстове. Вярно, пее за вечните неща в живота и му липсва левичарски бунт, но все пак...

#23 7 14.10.2016 в 21:41:43

голяма награда се дава за големи постижения. Би трябвало, да. Но гледам, точно Чехов, а и Толстой,Чапек, М.Твен, Ибсен,Набоков,Борхес , Г.Грийн и С.Белоу са били отхвърлени. Тъй че, Дилън си е точно на мястото...

#27 7 14.10.2016 в 22:32:04

Да ,на втория тур са го признали... Криско ще има сериозна конкуренция в лицето на Мишо Шамара. Ше бъде тежко решение след оспорвана надпревара. Но поне България ще се прослави.(Сим4о да се включи тук с Булгар! Булгар!) Само да не допуснем отново грешките от избора за ООН.- Тогава пак нито една от 2-те ни свръхдостойни кандидатури няма да успее...

#33 7 15.10.2016 в 11:04:42

А за Мишо Шамара и Светльо Витков, споко. Нашенската завист ще ги държи на място. Язък. Пропилени на вятъра таланти...

#34 7 15.10.2016 в 11:05:38

* пропиуени; тауанти

#37 7 15.10.2016 в 22:48:56

Не съм от тауантите, Драги Иване, аз съм от гениауните.

Новините

Най-четените