Тери Венейбълс: Глейзър са виновни, а не Алекс!

Бившият национален треньор на Англия споделя възгледите си за провала на Манчестър Юнайтед в своята колонка в "The Sun".

Решението на мениджъра да заложи на Уейн в четвъртфинала срещу Байерн не е причината "червените дяволи" да отпаднат.

Причината за това е, че той не разполагаше с достатъчно пари през двата трансферни прозореца. А за това единствено виновни са американските собственици Глейзър.

Въпреки че получиха рекордната сума от 80 милиона паунда от Реал (Мадрид) за Кристиано Роналдо, за нови играчи бяха похарчени само 16 милиона за Антонио Валенсия от Уигън и 3 милиона за Габриел Обертан от Бордо. Майкъл Оуен дойде безплатно от Нюкасъл.

По този начин Фърги беше поставен в ситуация да разчита само на трима опитни нападатели в лицето на Рууни, Оуен и Бербатов.

Като треньор аз знам колко е рисковано това и съм сигурен, че той би купил още един, ако имаше тази възможност.

Вместо да се плати за този така необходим четвърти нападател, който би подобрил качеството на състава и увеличил шансовете за трофеи, в цялата дълга кампания се разчита само на това трио.

И заради този неоправдан риск Юнайтед изгърмя в големия мач срещу Байерн.

Не може да обвиняваме Фъргюсън, че пусна Рууни и не беше изненада, че той отново заложи на него, само осем дни, след като напусна терена на патерици.

Понякога треньорът трябва да поема рискове, а Фъргюсън нямаше друг избор.

Той се нуждаеше от копие на върха на атаката си след беззъбото безрунно представяне в събота, довело до загубата от Челси.

Политиката на стагнация на фамилия Глейзър остави мениджъра без алтернатива.

Юнайтед без Рууни е по-лошо, отколкото Барселона без Меси. Не заради качествата на двамата играчи, а заради качествата на съотборниците им.

Когато Меси е контузен, каталонският гигант има много талантливи заместници за него. Скамейката на Барса е дълга и силна, а не може да се каже същото за тази на Манчестър Юнайтед. Поне що се отнася до нападението.

Когато Рууни е контузен, Юнайтед страда. Загубата с 1:2 от Челси показа, че те не могат без своя талисман в истински големите мачове.

Зная, че Фъргюсън не би пуснал Уейн, ако имаше дори и малка опасност от сериозно усложнение на контузията му в глезена. Мениджърът вероятно се е доверил на становището на лекарския щаб, защото, ако те са му казали, че има такъв риск, той не би рискувал дългосрочните перспективи заради краткосрочните, колкото и да е Шампионската лига в сърцето му. И, съответно, ако имаше на свое разположение играч, по-способен за ролята на самотен централен нападател, отколкото Бербатов, той не би избързвал с връщането на Рууни в състава.

През първите 20 минути включването на Уейн даде резултат, след като Юнайтед вкараха два пъти и преодоляха изоставането от първия мач. С третия гол в 41-ата мин. изглеждаше, че съперникът вече е преодолян, но попадението на Олич в продължението на първото полувреме разсея тази илюзия, за да се стигне до повторната контузия на Рууни и решителния гол на Робен, който изпрати германците напред.

Пръстите, сочещи обвинително Фъргюсън, омаловажиха заслугата на неговия противник Луис ван Гаал. А хитрият холандец показа, че е треньор, способен да създаде отбор и тактика, които да победят всеки съперник.

Така Байерн среща Олимпик (Лион) на полуфинала, а за Фърги, Глейзър и Юнайтед остава да си мислят относно стратегията за спестяване на разходите.

Защото, ако тя не бъде променена, отпадането на "червените дяволи" преди полуфиналите ще стане нещо обичайно.

Новините

Най-четените