Руски шпиони градят американската мечта

Просто още един ситком за типичното американско семейство с къща, две деца, стабилни професии и спокоен живот? Не точно...

Зад подвеждащо-обобщаващото заглавие „Американците" се крие един от най-интересните сериали в последните години.

В него американското семейство, около което се върти сюжетът, нито е американско, нито е семейство. Всъщност Филип и Елизабет Дженингс са агенти на КГБ, внедрени в САЩ по време на Студената война, за да извършват шпионска дейност докато се преструват на женена двойка.

Те са създали достоверен живот около себе си, но твърде малка част от него е реална - даже двете им деца въобще не подозират истинската самоличност на родителите си.

Фалшивото семейство постепенно започва да става все по-истинско заради любовта към децата и заради променящите се чувства между Филип и Елизабет.

Привързаността им обаче е поставена пред сериозни предизвикателства, защото и двамата подържат фалшиви връзки с други хора с цел събиране на информация, задачите им стават все по-рисковани, а американските ценности изглеждат все по-привлекателни за Филип.

За капак в съседство с тях се нанася агентът на ФБР Стан Биймън, създаващ още по-голямо напрежение за Елизабет и Филип.

Идеалната аудитория

Сериалът е продукция на американския кабелен канал FX и в момента се намира в края на втория си сезон. С добри актьори, динамично развиващи се персонажи и напрегнат сюжет, „Американците" набира все по-голяма скорост и успехът му не изглежда изненадващ.

Но все пак, когато американската публика прегърне една поредица с главни герои руски шпиони, мамещи цялото американско общество, това не може да не предизвика и някои повдигания на вежди (колкото и подобни сюжети да са върлували в Холивуд).

Още повече, че в сериала американските персонажи никак не са представени в добра светлина. Болшинството от тях са наивни, лесно манипулируеми и винаги крачка зад мнимото семейство Дженингс. Не е ли странно нещо такова да предизвика сериозен успех в Щатите?

Различната американска история

„Дълго време ние американците си разказвахме простичка история", обяснява смисъла на сериала Анди Грийнуолд от блога Grantland. „В нея бяхме една страна с неограничени възможности и потенциал. Ключът към успеха не се криеше в богатство, власт или връзки, а в способности, амбиция и енергия.

Да имаш работа, дом и семейство беше нещо постижимо за всеки трудещ се, макар и в замяна на известно количество пот и сълзи. Животът беше стълба, която те подканя да я изкачиш.

Последните десетилетия обаче историйката се измени в мрачни краски. Американската мечта вече е описвана повече като договор, пълен с уловки в ситен шрифт и обременяващи клаузи. По-добрият живот, към който всеки се стреми, все се оказва на една ръка разстояние - вероятно криещ се зад следващото повишение, следващото дете, следващата съпруга.

В този вариант на историята Америка се гради не върху основните човешки права, а върху неравно разпределени блага. Това е жесток трик, осъзнат от нас твърде късно: някой е килнал стълбата настрани, а хвърлените от стъпалата й сенки приличат повече на решетки на затвор".

Свободата като прикритие

Историята на „американците" Филип и Елизабет Дженингс е от друг, трети вид. Те не се стремят към американските ценности и свободи, а са в Америка, за да ги разрушат отвътре.

За своите познати и съседи Дженингс може да са символи на успеха (както се е разбирал той в ерата „Рейгън", а и не само) с комби в гаража, две деца в хола и сладки във фурната. Но за Филип и Елизабет американската мечта е просто удобно прикритие: те се вписват толкова добре, защото разчитат, че всички наоколо са потънали в дълбока дрямка.

И макар че се развива през 80-те, тази история някак се оказва неочаквано модерна и актуална.

Затова след втория сезон на сериала (който завършва на 21 май) вече е планиран трети и по всичко личи, че „Американците" има потенциала да продължи още дълго.

#1 азът 11.05.2014 в 09:17:09

Защото хамериканците са идиоти.

#2 янаки 11.05.2014 в 12:46:06

“Последните десетилетия обаче историйката се измени в мрачни краски. Американската мечта вече е описвана повече като договор, пълен с уловки в ситен шрифт и обременяващи клаузи. По-добрият живот, към който всеки се стреми, все се оказва на една ръка разстояние - вероятно криещ се зад следващото повишение, следващото дете, следващата съпруга……” Това горе написаното се знае от американците и си остава в САЩ. Милионите наивници по света си вярват, че „Америка е пълна с пари!”. Разсъждават като във вица за Митре: Пристига Митре на пристанището на Ню Йорк с мисълта, че „Америка е пълна с пари!” и първото нещо, което видял пред краката си било пачка с долари. Митре я прекрачил и си рекъл: „Няма още от тук да започна да се навеждам, я!” Продължил Митре пътя си и какво да види, от 20 етаж на един небостъргач изхвърчала и се пльoснала пред него една гола жена. „Ей, рекъл си Митре, богат народ, богата работа, е...ът и хвърлят!”

#3 Ролинс 11.05.2014 в 17:05:03

янаки | 11.05.201412:46 никой не вярва, че в САЩ парите се берат по дърветата. Всичко става с повече труд, а не с връзки (както ти се иска). Там трудът се оценява, не произходът. А ти и твоите съмишленици с комунярското си мислене сте основен проблем на България.

#4 Оня Дето Го Трият 11.05.2014 в 22:36:59

Янаки Я ти кажи на нас къде са парите тогава, та да не се прецакаме като милиони, милиони други по света да ходиме в Америка. Там щом не са парите по земята, не ми я хвали. Кажи обаче къде да ходиме като ни писне тука?

#5 sim4o 12.05.2014 в 07:13:15

"Оня Дето Го | 11.05.201422:36 .... кажи на нас къде са парите тогава, та да не се прецакаме като милиони, милиони други по света да ходиме в Америка. Там щом не са парите по земята, не ми я хвали. Кажи обаче къде да ходиме като ни писне тука? ... " ------------------------ Това е за 10 път! НЯКАКВИ ХОРА, форумните идиоти, ПОЧТИ ПОД ВСЯКА СТАТИЯ .. решават, че трябва да се разисква Миграцията в съвременния свят ... Първи въпрос и първи факт - ЕС ... в ЕС хората влизат ли, или излизат ... Сравняваме с Норвегия - държава извън ЕС - държави като Хърватска, Словакия, Словения, Румъния ... хората от гореспоменатите страни ходят ли в Норвегия - ходят! А НОРВЕЖЦИ напускат ли страната си, за да са в по-горните държави, щото там било ЕС? ... ами не! Втори въпрос на форумните идиоти и втори факт - къде в потока на Съвременна Миграция стои Русия ..? ... ... "Согласно опубликованному в 2002 г. докладу ООН, Россия находилась на втором месте (после США) по числу законных и нелегальных иммигрантов, проживающих на территории страны. По оценке экспертов ООН, в России их — 9 % населения." ... Та така .. Форумните Идиоти, сигурно ще спамят още под 10-статии .. завъртайки дискусията, все към Миграцията и Преселването на хора в Съвременният свят .. А ние?? .. как да постъпим ние??? Ами всеки път - трябва кротичко и с усмивка, да им повтаряме, повтаряме, повтаряме едно и също ... Не са виновни, приятелите ни, за увредите които мозъкът им е получил в невръсттна възраст ... Поздрави

#6 sim4o 12.05.2014 в 07:15:15

Но не спирайте Спамера! Нека си пишем за Миграцията, в съвременния свят ... Сигурно някому ще е интересно! Най-малкото , Идиотът ще ни разсмива .. Поздрави

#7 янаки 12.05.2014 в 19:40:10

За да ти отговоря на въпроса, би трябвало да знам какъв си. Ако имаш качества за научна кариера, ако си си създал име в тези среди – отиваш в САЩ. Там ще ти създадат условия и ще постигнеш много. Ако си специалист, независимо в каква област, с добра квалификация и опит – отиваш в Западна Европа - Германия, Австрия. Може и Франция – но там с английски няма да се справиш. Французите много не си дават зор да стават англофони. Ако си разумен, ако си с нагласа, хем да работиш, хем да си гледаш и живота, не ти трябва САЩ. Както е казал един умен човек: не е работа да работиш робски и като спечелиш пари, на стари години да си поживееш.

Новините

Най-четените