Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Заради риск при турбуленция: Авиокомпания премахна популярна храна от менюто си

Корейските авиолинии искат да предотвратят инциденти Снимка: Getty Images
Корейските авиолинии искат да предотвратят инциденти

Турбуленцията рядко е опасна, но при наистина сериозно пропадане и клатене на самолета може да има последствия.

Изпопадали багажи, хвърчащи предмети, синини, охлузвания и сериозна уплаха са обичайните последици от по-силна турбуленция.

За да няма в списъка с щети и изгаряния, Корейските авиолинии премахват от менюто си на борда една изключително популярна храна.

От 15 август на презокеанските полети на компанията повече няма да се предлага рамен на пътниците от икономична класа.

Или по-точно - инстантнен рамен с нудли.

"При сервиране на рамен инциденти с изгаряния се случват често заради горещата вода", поясняват от Корейските авиолинии. Освен това в икономичната класа стюардесите трябва да носят по няколко чаши с гореща вода и нудли наведнъж, а пътниците са по-нагъсто, което увеличава риска от изгаряния.

При турбуленция тази храна може да бъде опасна. Снимка: iStock
При турбуленция тази храна може да бъде опасна.

Причината това да се случва сега, е "в отговор на увеличаващата се тенденция за поява на турбуленция". Според данните на превозвача, случаите през 2024 г. са над двойно повече от тези през 2019 г.

Пътниците от първа класа обаче ще продължат да получават рамен. За тези от втора има на разположение и бар със закуски за самообслужване на дългите полети, на които пътниците могат да си вземат сандвичи, корн дог, пица и др.

Експертите също смятат, че заради климатичните промени турбуленцията ще се увеличи значително в следващите години - двойно и дори тройно при презокеанските полети.

Причината са промените в скоростта на струйните течения на по-големите височини, на които се лети по тези маршрути.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените