Гърция готви протести срещу Преспанското споразумение

Днес в Гърция се подготвя вълна от протести срещу Преспанското споразумение, според което Македония сменя името си на Република Северна Македония.

Македонският парламент вече ратифицира договора и нанесе необходимите промени в конституцията на страната. Сега документът трябва да бъде одобрен и подписан от гръцкото правителство.

През изминалата седмица кабинетът на гръцкия премиер Алексис Ципрас оцеля след вот на доверие. До правителствената криза се стигна, след като военният министър Панос Каменос подаде оставка.

Причината за оттеглянето на Каменос стана сближаването на Атина и Скопие. Затова националистите от "Независими гърци" оттеглиха подкрепата си към Ципрас.

Дебати по темата продължават и в Македония. Срещу смяната на името продължават да са опозиционерите от ВМРО-ДПМНЕ и албанската формация БЕСА.

Македонският премиер Зоран Заев за пореден път призова за единодушие и издигане над разделението, тъй като новото име на страната ще й отвори пътя към членство в НАТО и Европейския съюз.

#1 dedo adji 20.01.2019 в 11:43:42

Хак им е на македонците. След като не излязоха масово да гласуват против, след като се подложиха с всички отвори, сега нов гръцки шамар по муцуните. Сега какво ще кажат великите евро атлантически демократизатори?

#2 deaf 20.01.2019 в 17:33:29

Когато след сто-двеста години Северна Македония предяви претенции към Пиринска Македония,(понеже географски и тя влиза в определението "Северна Македония"),тогава ще стане неприятно интересно.

#3 Онуфрий 20.01.2019 в 22:00:11

Онези които са били против са си останали вкъщи. Така се практикува и у нас, иначе само да ходиш да вдигаш избирателната активност. По-добре с нас в НАТО и ЕС, отколкото със сърбоманите. Жребият вече е хвърлен.

#4 dedo adji 20.01.2019 в 23:08:40

След 50г на гръкоманите ще стане наистина неприятно интересно. Тогава Македония ще бъде шиптария и ще предяви претенции за гръцкия Епир, където и сега има шиптари, а с времето ще се навъдят като в косово. Македония скоро няма да види ЕС. Виж, нато може да ги лапне веднага, ако гърците не спретнат някоя нова мръсотия, от което ще цъфнат и вържат. Ще кихат милиарди за техника от балканската война и ще дават пушечно месо за операциите на САЩ. Да им е честито. И оти ручаа жабето?

#5 Онуфрий 21.01.2019 в 11:21:11

Не знам за гъркомамнията в бъдеще, но сърбоманията е по-спешен настоящ проблем. За шиптърите е ясно, че ще се множат като зайци, както досега. Те пък една армия имат, а и нали все пак трябва да си платят по някакъв начин. И ние сме за НАТО и ЕС, ама когато трябва да се плаща някои подскачат до тавана. Нали знаеш, че няма безплатен обяд.

#6 dedo adji 21.01.2019 в 12:39:18

Онуфрие, дотук сме платили няколко българи, загинали за световната демокрация. А къде е обядът?

Новините

Най-четените