ЕП поиска независимо разследване на убийството на Немцов

Европейският парламент поиска независимо международно разследване на убийството на Борис Немцов. В резолюция, гласувана в четвъртък, евродепутатите изразиха тревога, че пропагандата на Кремъл превръща Русия в държава на репресии, на език на омразата и на страх.

Резолюцията определя убийството на Немцов като най-значимото политическо убийство в най-новата история на Русия.

Русия се движи в посока, обратна на действащата демокрация, заявяват членовете на Европейския парламент и призовават Кремъл да спре натиска, репресивните действия и заплахите срещу опозицията, гражданското общество и медиите, както и да освободи политическите затворници като украинската депутатка Надежда Савченко и естонския полицейски служител Естон Кохвер.

Евродепутатите отдават почит на Немцов като човек, посветил живота си на по-демократична, просперираща и открита Русия с по-здрави връзки със съседите си.

Европейските депутати осъждат и отказа на Русия да си съдейства с международните разследващи за разкриване на виновника за сваления малайзийски самолет MH17, който се разби в Източна Украйна през юли 2014 година. Те посочват, че е необходима подкрепа за „гражданското общество в Русия и окупирания Крим".

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 12.03.2015 в 18:47:06

Похвално искане, но пък от друга страна... каква е връзката на ЕП с Руската федерация, че да искат каквото и да било. Не може да налагаш санкции и в същото време да искаш да ти ходят по свирката. И... за Крим точно "окупация" ли е използвано? Може ли изявлението в оригинал, авторе?

#2 daysydogy 12.03.2015 в 23:12:29

Тъпи ми родриго, путинова Русия е гарант по международен договор за териториалната цялост на Украйна, по който Русия получава ядрените оръжия на украинската армия...

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 13.03.2015 в 08:59:40

Умни ми daysydogy, би ли посочил ратификацията на този меморандум? За да има един международен договор политически и най-вече правен статус, той трябва да се ратифицира. Ратификацията, като правен термин е процесът на придаване на юридическа сила на документ (най-честo договор) по пътя на утвърждаването му от упълномощени лица или органи на дадена държава. Ратификацията става факт след оформяне на специален документ, наречен ратификационна грамота. Страните си обменят такива ратификационни грамоти или ги депозират (при голям брой на страните участнички). Без ратификация договора или меморандума е документ без никаква международна правна стойност. Та... мъдри ми daysydogy, моля те да ми дадеш линк към ратификационната грамота от страна на РФ. Пълномощно на Елцин конкретно за ратифициране на този меморандум също върши работа. Линкове към официални документи. Празни приказки не вършат работа. Не е лошо да прочетеш малко книжки, различни от "Къщичка под снега", преди да ме квалифицираш.

#5 daysydogy 13.03.2015 в 11:36:04

Не е нужно да четеш „книжки“, за да си държиш на думата, родриго....

#6 Fedar 13.03.2015 в 11:54:41

Симона (ака дейзидоги), откачено бабишкеро, ядрените оръжия не са били "на украинската армия", а просто са били дислоцирани в Украйна за да бранят западната граница на СССР. Хохлите дори не са имали право да припарват до ядрените обекти, а кодовете за изстрелването и оперирането са били в Москва. Меморандумът няма никаква правна стойност, защото не е ратифициран от парламентите на Русия и на САЩ. Самото Американско посолство в Минск през 2013 пише в официално комюнике в отговор на запитването на Беларус дали санкциите на САЩ към Лукашенко не нарушават Будапещенския меморандум, че меморандумът няма правна стойност за САЩ. Бабе, кво става - днеска през половин час или през 15 минути ще пускаш фейсбук статус за Русия?! Палиш ли свещи Путин да е тежко болен?! Май май Путин ще те надживее...

#7 Conspirator 13.03.2015 в 13:51:46

Европейските парламентаристи пак отнесоха олимпийски медал по лицемерие! Украински съд преди три дена реши,че нищо не е решил за онези 48 човешки същества в Одеса,които бяха изгорени ЖИВИ! Онова нещо ''дейзидоги''пак ще копи-пейства ''чаршафи''от академик Лихачов,а ние ще си лаем по Луната. Дайте им опорна точка и ще повдигнат Земята.Дайте им Немцов и ще преобърнат Русия. Боже,толкова елементарни ли са хората...?

#9 Fedar 13.03.2015 в 15:35:40

Дайте им опорна точка и ще повдигнат Земята.Дайте им Немцов и ще преобърнат Русия. --------------- Конспи, не само това - дайте им Будапещенския меморандум, за който не бяха чували изобщо до миналата година, и който вече всяка изкукала седерастична лелка -реститутка рецитира на ставане и лягане. Нищо че не са го чели, нищо че не знаят какво означава "меморандум", нищо, че не знаят, че не е ратифициран от никой, нищо, че не знаят, че ядреното оръжие "не е украинско". Колкото оръжията в американската база край Сливен са български, толкова и ядреното оръжие на СССР, разположено в Покрайнината, е украинско...

#10 daysydogy 13.03.2015 в 23:58:04

Украйна не беше част от ссср, а от Марс...

Новините

Най-четените