Бившият кмет на Трън е оправдан за катастрофата с дете

Бившият кмет на Трън Станислав Николов е оправдан окончателно по делото за причинена катастрофа, в която пострада 6-годишно дете.

Съдебен състав на Окръжен съд - Перник е потвърдил решението на първоинстанционния съд, че Николов не носи отговорност за това, че е ударил с автомобила си момчето, което е изскочило внезапно на пътното платно пред училището си.

Според съда - "в момента, в който подсъдимият обективно е могъл да възпреме (пресичащото дете), не е разполагал с техническа възможност да спре". Експертизата е установила, че бившият кмет е шофирал с "допустима и съобразена с конкретната възприета от него пътна обстановка".

Шофьорът не е имал видимост към момчето поради факта, че между автомобила и пресичащия се е намирал спрял училищен автобус.

""Пострадалото дете се е появило внезапно на пътното платно, зад училищния автобус - след като подсъдимият вече е потеглил, и обективно не е могло да бъде възприето от него, поради което той не е имал нормативно установено задължение да преустанови движението си. Обстоятелството, че в близост е имало поставен предупредителен знак А19 не води до обратния извод. Този знак предупреждава за опасност от внезапна поява на деца на платното за движение и служи за повишаване на вниманието на водачите, но не ги задължава непременно да се движат с определена скорост на движение", се казва в мотивите, цитирани от "Сега".

Инцидентът, който се случи през 2015 г., доведе до значителни наранявания при 6-годишното дете, което беше оперирано, далакът и част от черния му дроб бяха отстранени от лекарите. Майката на момчето се оплака от бездействие на местната полиция по случая, а разследване на Нова ТВ показа опит за натиск върху свидетели на инцидента. Делото беше преместено от Трън в Перник, а Станислав Николов междувременно подаде оставка от поста "по лични причини".

Новините

Най-четените