Гърция предлага нова сделка за дълга

Атина ще направи ново предложение на еврогрупата преди решаващата среща за дълга в понеделник, съобщи гръцкият държавен министър Алекос Фламбурарис. По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел призова правителството на СИРИЗА към конкретни реформи, които да ясни до извънредната среща в Брюксел.

Според Фламбурарис кредиторите искат Гърция да направи допълнителни спестявания от 450 милиона евро, а новите предложения на правителството ще имат значително по-големи шансове за успех.

Гърция се опитва да получи последния транш от международния спасителен заем, но европейските кредитори настояват за по-сериозно ангажименти за реформи, основно намаление на пенсиите и бонусите при ранно пенсиониране. Става дума за 7.2 милиарда евро, с които Гърция ще плати вноската към заема от МВФ от 1.6 милиарда евро, иначе ще изпадне в състояние на технически фалит. Крайният срок е 30 юни.

Флабурарис изтъкна, че Гърция няма да излезе със старото предложение. Той е уверен, че Европейската централна банка няма да прекрати помощта си за Гърция, както наскоро европейската финансова институция заплаши при влошаване на кризата.

Междувременно руската държавна банка ВТБ проявява интерес към участие в евентуална приватизация на гръцки активи. Това се случи, след като Алексис Ципрас и руският президент Владимир Путин подписаха меморандум за строителството на „Турски поток". Освен това, Москва ще обсъди предоставяне на заем на Гърция, ако бъде помолена.

Новините

Най-четените