Вселенският патриарх разкритикува Руската църква

Вселенският патриарх Вартоломей разкритикува остро Москвоската патриаршия във вторник заради отказа й признае Украинската православна църква и да се откаже от юрисдикцията над тези земи, съобщава електронното издание на гръцкия в. Kathimerini, цитиран от Фокус.

В коментари, насочени срещу Москва, Вартоломей каза, че "Фенер винаги е източник на светлина и надежда, които не угасват нито от ветровете, които някога са духали от Изток и Запад, нито от ледените ветрове, духащи от степите на Севера“.

Той осъжда "клеветниците" и увери, че "Истината за Украйна ще надделее".

Вестникът припомня, че схизмата между Москва и Истанбул, където е седалището на Вселенския патриарх" започна, след като главата на новосформираната „Православна църква на Украйна“ (ПЦУ) Епифаний получи томос за автокефалия на територията на Православната църква на Украйна - Московкса патриаршия през януари в Истанбул.

За Москва контролът върху църквата на Украйна беше от ключово политическо значение и признаването на независимостта й от патриарх Вартоломей беше прието като ход на намеса във вътрешните дела на Руската православна църква.

#2 Rhapsody of fire 13.06.2019 в 13:27:38

Браво на Вселенския Патриарх. Срещу руската църква трябват само крути мерки. А нашата патриаршия се огъва и крие в храсталака, като се подготвя да се предаде на КГБ официално.

#4 explorer 13.06.2019 в 14:38:51

деде, ти голям лицемер излезе, това че повечето поместни църкви се ослушват или страхуват, не говори добре за тях на първо място. Пък ти си помисли за историята на БПЦ и пак се запитай дали постъпваш с ближните си така, както искат да постъпват с теб, само че този път не се слагай на мястото на "големия брат".

#5 explorer 13.06.2019 в 14:40:39

корекция: "...както искаш да постъпват с теб."

Новините

Най-четените