САЩ обмисля нови санкции срещу руски банки

Американското правителство обмисля опция за изключване на една или няколко руски банки от световната финансова система, ако про-руските сепаратисти продължат да нарушават примирието в Украйна.

Това съобщава Bloomberg, като цитира анонимни източници от американската администрация. Според информацията, ако сепаратистите подновят бойните действия преди срещата на върха на ЕС на 19 март, е възможно да бъдат взети още по-строги мерки спрямо Кремъл.

Добавянето на още руски банки в черния списък на американското финансово министерство би означавало сериозно увеличаване на икономическия натиск от страна на САЩ върху Русия, в опитите на Запада да спре конфликта в Украйна.

Ако това решение стане факт, американските физически и юридически лица няма да имат право да ползват услугите на санкционираните банки, а федералното правителство може да замрази активите на руските финансови институции, които се намират под американска юрисдикция.

Санкцията би имала глобални измерения. Чуждестранните банки, които търгуват с американски долари, няма да бъдат склонни да рискуват и да прекрачват рестрикциите.

По подобен начин през 2014 г. САЩ наложи глоба на BNP Paribas за около 9 млрд. долара за нарушаване на режима на санкции срещу Иран, Куба и Судан.

Bloomberg цитира анализи на американското разузнаване, според което Русия ще продължи да въоръжава и подкрепя украинските сепаратисти въпреки опитите за налагане на примирие в зоните на военния конфликт. Вероятната следваща цел на сепаратистите можели да бъдат пристанищния град Мариупол или Харков, втория по големина град в страната.

От юли 2014 г. САЩ и ЕС започнаха да налагат ограничения за достъп до капиталовите пазари на няколко руски банки. Санкциите забраняват дългосрочно дългово или капиталово финансиране от няколко руски финансови институции, включително най-големите банки в страната - VTB Group, Сбербанк и Газпромбанк.

Новините

Най-четените