Путин смекчи тона към Израел за падането на Ил-20

Руският президент Владимир Путин смекчи значително тона спрямо Израел във връзка с обстрела на военния самолет Ил-20 в Сирия, като отдаде причините за трагичния случай на "поредица от случайни обстоятелства".

"Когато умират хора, това е беда за всички нас, за цялата страна и за близките на нашите загинали другари", каза Путин в пресконференция след среща с унгарския премиер Виктор Орбан. Той направи изрично разграничение между случая с Ил-20 и свалянето на Су-24 от турски боен самолет през 2015 г. на сирийска територия.

"Това е различна ситуация. Тогава турският изтребител съзнателно свали нашия самолет. Тук по-скоро изглежда, че има верига от трагични случайни обстоятелства, защото израелският самолет не е стрелял по нашия", каза той, като добави, че все пак е нужно сериозна проверка по случая. При падането на Ил-20 загинаха 15 души на борда - руски военнослужещи.

Разузнавателният боен самолет на руските Военновъздушни сили беше свален от ПВО-системата С-200 на сирийската армия. Министерството на отбраната на Русия твърди, че вината за инцидента се дължи на маневри на израелски пилоти, които са "подставили" Ил-20 под удара на сирийските ракети.

По-рано днес руското Министерство на външните работи призова посланика на Израел в Москва Гари Корен, за да даде обяснение за инцидента с катастрофата на Ил-20 в Сирия.

Москва обвинява израелските ВВС в "преднамерено създаване на опасна ситуация за корабите и самолетите в региона".

В същия ден четири изтребителя Ф-16 на Израел са обстрелвали индустриални обекти в района на Латакия. В близост се намира руската авиобаза Хмеймим, както и френската фрегата "Оверн".

Според МО на Русия, израелските летци "не може да не са видели" разузнавателния Ил-20, който е захождал за кацане, но въпреки това "преднамерено са предприели провокацията". Военното министерство заявява, че е готово на ответни действия. Израел все още не е коментирал инцидента.

На въпрос за разминаването между неговата позиция и острия протест на Министерството на отбраната, Путин обяви, че последното е "напълно съгласувано" с него.

"Колкото до ответните действия, те ще са насочени преди всичко към допълнително осигуряване на безопасността на нашите военнослужещи и обекти в Сирия. Това ще бъдат мерки, които всички ще забележат", каза още Владимир Путин.

#1 TheRock 18.09.2018 в 16:46:30

Няма такива идиоти като руснаците. Искайте обяснение от некадърните си съюзници. Руска тъпа измет.

#2 popleta 18.09.2018 в 20:36:06

И какво прави разузнавателен самолет там?Търси си белята.Ще настъпят мотиката руснаците.Шести американски флот,може за 10 минути да ги разпердушини.

#3 deowin 18.09.2018 в 22:39:23

Щом Путин се опитва да пробутва толкова слаба и уронваща руския военен престиж версия за смъртта на 15 руски военни като "верига от трагични случайни обстоятелства", особено когато определено има пропагандната сила да наложи каквато си иска версия върху народа си, то изглежда доста възможно да прикрива нещо значително по-компрометиращо.

#4 Люба6а 19.09.2018 в 00:07:36

чифутите убиват руснаци от '17...та до ден днешен

#5 Starija hush 23.09.2018 в 06:47:50

Винаta e na siria.Nemat pravo da strelqt po samoleti v mezdunarodni vodi.Ako e bil pasazerski zetvite sa mnogo pove4e.Za6to po4na kirilica i momentalno go blokira s latinica be madiratore umi6leno go pravi5 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA?????????????????????

#6 sim4o 23.09.2018 в 08:29:46

Нетаняху и Путин си имат споразумение .. Путин е техен човек! Още се помни, как израелският премиер баш за 9 май бе в Москва и накачулен с лентички подтичваше покрай Подполковника .. https://clubz.bg/70438-netanqhu_marshiruva_v_moskva_putin_dyrji_yuzdite_na_iran

Новините

Най-четените