Извънредно заседание на ЕП в Страсбург за Брекзит

Ръководната група на Европейския парламента по въпросите на Брекзит се събра на извънредно заседание в Страсбург след снощното гласуване в британския парламент, което отхвърли сделката на Тереза Мей за напускането на Великобритания.

Главният преговарящ на Европейския съюз с Лондон Мишел Барние коментира, че ЕС остава единен и непоколебим по постигнатото вече споразумение и допълни, че Великобритания не е в позицията да казва на Брюксел кои да бъдат следващите стъпки.

Мнение по темата взе и отговорникът за Брекзит в Европейския парламент Ги Верхофстат от Алианса на европейските либерали и демократи (АЛДЕ). По негови думи "това, което не искаме да допуснем, е този политически хаос да бъде прехвърлен в европейската политика. Трябва да намерим решение преди европейските избори".

Ирландското правителство, което също е доста пряко засегнато от темата заяви, че ще ускори подготовката за Брекзит без сделка.

"Днес е горчив ден за Европа", написа в Twitter германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц. Според него има риск от хаотично излизане на Великобритания от ЕС. На същата позиция е и испанският премиер Педро Санчес.

Малко по-рано вчера германският министър на външните работи Хайко Маас обаче остави възможност за евентуално предоговаряне на някои от условията по споразумението за Брекзит, вслучай че в сегашния си вариант то не бъде прието от британските депутати, както в крайна сметка и стана.

Правителството в Мадрид изрази продължаващите си резерви по темата, засягащи статута на Гиблартар. Холандският премиер Марк Рюте, от своя страна, изрази разочарование и поиска Лондон да предприеме първата крачка.

Днес британските депутати ще обсъждат поискания от лейбъристите вот на недоверие спрямо правителството. Той ще бъде подкрепен и от Шотландската национална партия. Не е ясно колко от депутатите от управляващата консервативна партия ще се съгласят с опозицията и ще гласуват за отстраняването на кабинета.

Новините

Най-четените