Ниска активност на референдума в Македония

Гласуването за референдума в Македония започна при слаба избирателна активност в страната. Според данни от системата за паралелно преброяване, към 11 ч. само 8.03% от всички избиратели в страната са отишли до урните, за да дадат гласа си за бъдещето на страната.

Броят на гласувалите се увеличи до 26% към 16 ч.

Секциите отвориха в 7 ч. сутринта (местно време), като гласуването ще продължи до 19 ч. (т.е. 20 ч. в България). Първите резултати се очакват 2-3 часа след приключването на изборния ден.

Въпросът, поставен на плебисцит, е "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с влизането в сила на договора между Република Македония и Република Гърция". Споразумението между двете страни беше подписано през юли 2018 г. от Зоран Заев и Алексис Ципрас след десетилетни спорове, които блокираха евентуалото присъединяване на Скопие към евроатлантическите блокове.

За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват повече от 50% от всички македонци - бариера, която засега изглежда трудно преодолима.

Премиерът Зоран Заев пусна бюлетина в училище "Никола Вапцаров" в родната си Струмица и изрази увереност в успешния изход от референдума.

#1 Nikkor 01.10.2018 в 10:15:51

Изводът е прост. "Македонците" НЕ ПОДКРЕПЯТ членство в ЕС и НАТО. Остава "Европейците" да се запитат къде сбъркаха. А дано, ама надали.

#2 Оби Уан 01.10.2018 в 12:08:04

Никор, при така зададен въпрос - "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с влизането в сила на договора между Република Македония и Република Гърция", по-скоро не подкрепят договора с Гърция...

#3 explorer 01.10.2018 в 12:14:07

и комшиите чакат, някой друг да им свърши работата.

#4 dedo adji 01.10.2018 в 12:53:25

... така зададен въпрос - "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с влизането в сила на договора между Република Македония и Република Гърция" ... Превод на въпроса на македонски: Гласайте, бракья Да си плюеме на сурато, та да улезнеме у НАТО

#5 dedo adji 01.10.2018 в 14:58:49

Още един въпрос. Каква част от гласувалите ЗА са македонци и каква шиптари? На шиптарите не им пука как ще се казва страната, щом не е Велика Албания. И процентът на гласувалите ЗА се доближава до предполагаемия процент на шиптарите в Македония.

#6 SamVaims 01.10.2018 в 15:56:00

Не съществуват по тъпи нации на света, от тези които бягат от Европейския съюз. Сърби, Македонци и руснаци...всеки сам си избира как да бъде нещастен. "След отхвърлянето на референдума на името Северна Македония, тая територия ще се преименува в "Резерват България" и там всеки българин ще може да види как би изглеждала страната ни, ако не бяхме влезли в ЕС." Това последното го копирах от Туитър-а, защото е много добро.

#7 dedo adji 01.10.2018 в 16:20:02

Три от най-тъпите: Норвегия, Швейцария, Великобритания. Първите две не мислят да влизат, третата беше вътре и бяга. Самчо редовно ни дава примери за следване. Последният, за който се сещам, беше демократична Турция, първа ратифицирала истанбулската конвенция. Докато/ако дойде ред на Македония за ЕС вероятно ще се преименува на Шиптария.

#8 SamVaims 01.10.2018 в 16:38:47

"Три от най-тъпите: Норвегия, Швейцария, Великобритания." Чакай да погледна - тези не бяха ли най - развитите държави, с най- висок жизнен стандарт в Европа. Нещо не виждам България между тях. Донякъде ги разбирам англичаните - държава с постиндустриална икономика, достигната още през 1996, да храни славянски варвари, православни трошляци и друга измет от източна европа. То и аз да съм бих изринал измета..

#10 dedo adji 01.10.2018 в 23:48:26

... 9 BaronVino | 01.10.201821:48 Добре де Дедо, коя ние е алтернативата? ... Бароне, неведнъж съм заявявал в това кафене, че ние трябва да се държим за ЕС със зъби и нокти, не защото е много хубав, а защото иначе отиваме не в Евразия а направо в Азия. Тук става въпрос за Македония. Нейната европейска перспектива е далечна и съмнителна. А от НАТО кярят по-малко и от нас. И за тая съмнителна чест им искат да се откажат от единственото, което ги прави суверенна държава. Обърна ли внимание, че процентът на гласувалите ЗА горе долу се покрива с процента на албанците, за които Македония не е татковина и не може да им пука по-малко как ще се нарича пред света. ЕС не е преритал за Македония. За него тя ще бъде тежест, поне още 20г. Ако НАТО е преритало, може да скръцне със зъби на гърците и да ги принуди да се откажат от наглите си претенции. Имат достатъчно лостове за въздействие, само дето никой не иска да ги дръпне. По-лесно е да натикаш куцото пале в ъгъла.

Новините

Най-четените