ЕС и Турция се договориха за разрешаване на миграционната криза

На срещата на върха между ЕС и Турция в Брюксел, лидерите на съюза и турския премиер Ахмет Давутоглу се разбраха за разрешаване на миграционната криза.

Това стана ясно на пресконференцията, дадена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата.

Юнкер категорично подчерта, че единственият начин да се стигне в Европа скоро ще бъде единствено чрез легални канали. Това е сред условията, поставени на Турция, при изпълнението на които ще бъде ускорен процеса за визова либерализация за турските граждани.

Още 3 милиарда евро ще бъдат отпуснати на Турция, за да се справи с миграцията след 2018-та година, стана още ясно след срещата. За Гърция са предвидени 700 милиона евро европейска помощ във връзка с бежанската криза.

По думите на Юнкер, лидерите на ЕС са одобрили плана на Европейската комисия да бъде възстановено свободното движение на граждани в шенгенското пространство до края на тази година.

Предложенията на Анкара за връщане на нелегалните мигранти, пристигнали в Европа, обратно в Турция ще бъдат пробив, в случай че бъдат реализирани, бяха думите на германския канцлер Ангела Меркел на пресконференция след срещата.

Меркел добави, че ако Турция изпълни плана за приемане обратно на мигрантите, въпросът за либерализирането на визовия режим за турските граждани може да бъде придвижен до юни. Тя каза, че европейските лидери подкрепят основните положения в турския план и че подробностите ще бъдат договорени до следващата среща на високо равнище идната седмица.

Същото потвърди и турският премиер Ахмет Давутоглу след срещата.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди, че Брюксел и Анкара са се договорили за визова либерализация, но подчерта, че за това е необходимо да бъдат изпълнени съответните условия.

"Договорихме се да ускорим процеса на визова либерализация, но в никакъв случай не в ущърб на фундаменталните принципи на Евросъюза".

Турция и ЕС се договориха за разрешаване на миграционната криза, написа говорителят на Европейската Комисия Мина Андреева в Twitter:

Друг статус на говорителя на ЕК гласи: "Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск постигнаха споразумение с премиера на Турция по съвместно разрешаване на миграционната криза".

#1 Бам 08.03.2016 в 10:58:52

Начи преговорите са протекли горе-долу така, Ахмет е влязъл, викнал едно "мараба, аркадашлар" и им изпуал на масата два листа, на единия нарисувани брадати имигранти с ножове и цифрата 2.5млн ++, а на другия лист списък с разни екстри , като безвизово пътуване , ЕС членство, много-много евро и да не им се бъркат като си се разпраат с опозицията, кюрдите и т.н. И после Ахмет си излязъл човека и ги оставил убаво да си помислят.

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 08.03.2016 в 11:06:53

Нещо такова е станало, ама Ахмед не знае с какви мазни таранки си има работа. Пари ще дадат, безвизово ще пуснат турци да пътуват, ама Турция в ЕС ще се случи на куково лято. Ще са едни мониторинги, едни условия, стой та гледай. От друга страна, който е трябвало да влезе в ЕС е влязъл. В близките 10 години ще се нагледаме на мюсулмански чалъми. Дай боже да не са кървави, ама едва ли...

#3 Бам 08.03.2016 в 12:38:47

Дето се вика- бахти и европейския съюз, дето Турция му е член. Ми не, мерси. Като добавиш и Босна и Албания, направо да забраняваме свинското и пиенето отсега. Ква толерантност ще има, не ми се мисли. Особено към хомосексуалисти и жени. Нема как да се получи след 10-15 години празнуваме Коледа в ЕС където ще има 40% муслимани, и това без циганите.

Новините

Най-четените