Китайската комунистическа партия преизбра Си Дзинпин

Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП) преизбра днес на първия си пленум президента Си Дзинпин за генерален секретар на ЦК.

Новият ЦК избра и 7 души за членове на своя Постоянен комитет. Преизбран в комитета бе премиерът Ли Къцян. Дзинпин бе избран и за председател на Военния съвет на ЦК.

След като пое властта в края на 2012 г., китайският лидер сега си осигурява нов петгодишен мандат начело на държавата. За пръв път от времето на Мао Дзъдун името на партинния лидер беше вписано в устава на партията, като новият текст гласи, че "мисълта на Си Дзинпин ще служи за пътеводител в работата на партията".

Това признание ще осигури на 64-годишния китайски ръководител внушителна власт и авторитет. То може да му даде възможност също да остане дълго на власт и след 2022 г. като генерален секретар на партията въпреки възрастовото ограничение от 68 години или да заеме друг стратегически пост, откъдето да продължава да ръководи нещата в Китай.

BBC посочва, че Китай обяви новите си висши лидери, нарушавайки традицията, като не назова приемник на президента Си Дзинпин. Пропускът бетонира хватката на Си върху Китай за следващите пет години, а може би и повече - ден, след като името му беше вписано в партийната конституция.

В последните десетилетия китайските лидери номинираха един или повече възможни свои приемници в Постоянния комитет в началото на последния си мандат, очертавайки ясна линия на приемственост.

Имаше спекулации, че Си може да издигне своето протеже Чън Минър и партийния секретар на Гуандун Ху Чунхуа , и двамата на по петдесет и няколко години - достатъчно млади, за да бъдат смятани за подходящи приемници. Но всички мъже в тъмни костюми, които се появиха на подиума днес, бяха над 60-годишни и най-вероятно ще се пенсионират в края на този петгодишен мандат.

Липсата на ясен наследник повдига въпроса колко дълго възнамерява да управлява Си Дзинпин, отбелязва още BBC.

Новините

Най-четените