Съветът за сигурност одобри нови санкции срещу Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН е приел внесената от САЩ резолюция за въвеждане на нови санкции срещу Северна Корея, съобщава CNN.

Санкциите бяха провокирани от шестия ядрен опит на Пхенян от преди седмица, който към момента е и най-мащабният.

Документът беше подкрепен от всички 15 страни-членки на съвета, включително Русия и Китай, които традиционно подкрепят Пхенян.

С него се въвежда пълна забрана върху износа на севернокорейска текстилна продукция и се ограничава продажбата на петролни продукти на Пхенян до два милиона барела годишно. Въвежда се и лимит за доставките на суров петрол за Северна Корея - техният обем не може да превишава показателите от последните 12 месеца.

След гласуването американската представителка в ООН Ники Хейли подчерта, че резолюцията дава много по-големи възможности, отколкото досега, да се ограничат възможностите на Пхенян да осъществява ракетната и ядрената си програма, но мерките ще са работещи само ако всички нации ги приложат изцяло и категорично.

Първоначалният проект на документа предвиждаше пълна забрана за внос на течни горива в Северна Корея, както и замразяване на чуждестранните активи на Ким Чен Ун, на Работническата партия и севернокорейското правителство.

Текстът обаче беше променен поради очакваните опити на Русия и Китай да блокират резолюцията.

По-рано Пхенян отправи заплахи към САЩ заради въвеждането на по-строги санкции.

#1 Шамито 12.09.2017 в 14:50:42

Типичен конфликт на интереси под диктата на САЩ.Въпрос.Ядреното оръжие за сдържане ли е или за диктат.Първото се използва от КНДР-второто от САЩ.Моля да дискутираме.

Новините

Най-четените