Гърция започва процедурата по ратификация на Преспанското споразумение

От понеделник Гърция започва процедурата по ратификация на Преспанското споразумение, което цели смяната на името на Македония на Република Северна Македония.

Дискусиите в гръцкия парламент ще се водят на фона на нестихващо обществено недоволство.

На 20 януари десетки хиляди излязоха на протест, за да изразят несъгласието си с новото име на Македония. Според в. "Катимерини" по улиците на Атина е имало около 60 хил. демонстранти.

Гръцката полиция съобщава за общо 326 автобуса са пристигнали в столицата от други гръцки градове. По време на шествието възникнаха и сблъсъци с полицията. Десет полицаи са били ранени.

В демонстрациите взеха участие и опозиционни депутати, както и митрополити от Северна Гърция и монаси от Атон.

Голяма част от гърците искат да се проведе референдум, на който да гласуват дали одобряват ратификацията на споразумението, подписано през миналата година в Преспа.

Премиерът Алексис Ципрас обаче не е съгласен на общонационално допитване, тъй като според социологическите проучвания около 70% от гърците не одобряват наименованието Северна Македония.

Междувременно се очаква ратификацията на Преспанското споразумение да приключи до края на тази седмица като окончателното гласуване трябва да бъде в четвъртък. То вече беше одобрено от македонския парламент.

В Атина се очаква независимите депутати да дадат подкрепата си за управляващата Сириза и така договорът да бъде приет.

Новините

Най-четените