Извънредно положение в Източна Украйна

Правителството в Киев обяви извънредно положение в размирните източни райони на Донецк и Луганск, където трети ден проруските бунтовници са в настъпление срещу армията. По-рано днес снаряд порази подстанция на мина в източната част на Украйна, което причини блокада на около 500 миньори под земята.

За цялата страна е повишено нивото на опасност, но премиерът Арсений Яценюк разясни, че това не означава военно положение, а само максимална и денонощна координация на институциите за защита на населението.

Целта на бунтовниците от Донецк и Луганск е да изтикат армията отвъд границите на двата региона, за да могат да обединят отрядите си.

След като вчера завзеха позиции в стратегическия морски град Мариупол, днес бунтовниците от Донецк започнапа операция по превземане на град Дебалцево с 40 оръдия и системи за залпов огън.

Жертвите са около 40 само за последните два дни, които според международни наблюдатели са сред най-тежките от началото на конфликта насам.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин нарече украинските въоръжени сили "натовски легион", който не защитава националните интереси на Украйна, а има за цел на сдържа Русия.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг определи думите на Путин като „глупости". „Чуждестранните сили в Украйна са руски, това е и проблемът. Призоваваме Русия да прекрати незабавно подкрепата си за украинските отцепници, да спазва международните си ангажименти и да спре да дестабилизира Украйна", допълни той.

Според Путин, който говори пред студенти в Санкт Петербург, правителството в Киев е саботирало мирния процес, макар преди три дни самите сепаратисти да обявиха, че повече няма да преговарят за никакво спиране на огъня и започнат офанзива срещу контролираните от армията пунтове.

Президентът на Украйна Петро Порошенко написа в Twitter, че Кремъл праща гориво за танковете и оръжие във вид на хуманитарна помощ за Донбас. Утре Русия праща от Рустов поредния хуманитарен конвой към Източна Украйна.

Преди месец Върховната Рада в Киев гласува прекратяване на военния неутралитет на страната, с което Киев може да започне процедурата по кандидатстване за членство в НАТО.

#5 капита Силвър 27.01.2015 в 00:15:30

Как, уважаеми съфорумци, демократи и защитници на човешките права, вие виждате Украйна, ако приемем, че сепаратистите сложат оръжие и Крим се върне под украинска юрисдикция? Как ли? Много просто. Като се изтеглят на руска територия главорезите на Путин и редовната му войска и оставят на мира цивилното население, което е пропищяло от "освободители".

#6 Conspirator 27.01.2015 в 00:16:30

Изводът е,че досега положението в източна Украйна е било редно/с 5000 хиляди загинали/ Сега,когато става извънредно ми е трудно да си представя броят на бъдещите жертви. Пак успяха.Млатят се ''гламавите'' славяни един друг,та пушек се вдига. Как беше...'' Москаляку на гилляку!''или другото...''Кто не скачет, тот москаль" И ние скачахме на времето. ''Кой не скача е червен!''И докато си скачахме останахме без пазари,а червените си приватизираха икономиката и ''Солунската''митница...

#14 янаки 27.01.2015 в 12:56:16

Санкциите по отношение на Руската федерация не са отговор на конретни действия на Путин, а имат за цел да смачкат тази страна и да я докарат до това жалко положение, каквато беше преди Путин през 2000 година да стане президент. Поводи за заклеймяване на Русия като тоталитарна и недемократична държава винаги са се намирали.Преди да дойде реда на Украйна и Крим, беше лишаването на хомосексуалните от правото да пропагандират пред децата хомосексуалните наслади. Затова и бойкотираха зимните игри в Сочи. Русия, дори да стане образец на демокрация и спазване на всички норми в международните отношения, пак ще бъде „страната на злото”. А САЩ – най-демократичната, миролюбива и и неагресивна страна на света.

#20 паяка 28.01.2015 в 11:34:12

https://www.youtube.com/watch?v=x87nSL58crc

#21 John Smith 28.01.2015 в 12:21:50

Акарче ,специален поздрав...кат сме на тема военни маршове https://www.youtube.com/watch?v=07PlggWJwLM

#22 паяка 28.01.2015 в 13:15:10

нещо култово! https://www.youtube.com/watch?v=keZ8YJUYj0U&spfreload=10

#33 янаки 02.02.2015 в 11:23:26

Разбира се, всички страни използват оръжието на дезинформацията. Още Чърчил е казал: „Във военно време истината е толкова скъпа, че се налага да бъде пазена от караул от лъжи”. Американците означават тази стратегия с три букви CC&D (concealment, camouflage and deception) – укриване, замаскиране и измама).

Новините

Най-четените