Ким Чен-ун показа арсенала си на парад в Пхенян

Северна Корея показа военния си арсенал по време на парад в центъра на Пхенян. Кадрите от държавната телевизия показаха хиляди войници, маршируващи във формации пред огромна публика.

Държавният ръководител на Северна Корея Ким Чен-ун се появи на парада, за да поздрави армията. "Ще умрем за теб" - с тези думи войниците се обърнаха към лидера си, съобщава кореспондентът на CNN в Пхенян.

Ким Чен-ун демонстрира ракети за подводно изстрелване, ракети, способни за изстреляване от мобилни установки и интерконтинентални балистични ракети.

Парадът се случи дни след като американска ударна група на ВМС се пренасочи към района на Корейския полуостров, с цел да възпре Пхенян от извършването на поредния ядрен тест. Държавните медии в Северна Корея нарекоха пристигането на групата на американския самолетоносач USS Carl Vinson "безразсъден акт на агресия, на който ще се противопоставим с всички методи, които САЩ реши да предприеме".

15 април е национален празник в Северна Корея - денят, в който се чества рождението на Ким Ир Сен, върховен лидер и "вечен президент" на Корейската народнодемократична република.

Според наблюдатели страната може да използва юбилея на Ким Ир Сен за извършването на шести ядрен опит или за изстрелване на балистична ракета.

Новините

Най-четените