Ако някой западняк пита нас, балакнците, какво ядем за закуска, ще получи толкова много отговори, че ще му се завие свят.
В България се кълнем в баницата с боза или с айрян, в Гърция обожават бугаца - сладка млечна баница с ванилов аромат, а в Румъния залагат на филии със "закуска", която е сходна с нашата любима лютеница.
Затова е меко казано учудващо, когато издание като Vogue обяви "балканската закуска" за най-горещия кулинарен тренд в момента. И това е поредната мода, която съвсем случайно плъзва из TikTok и някак си завладява не само социалните мрежи, но и чревоугодниците извън интернет.
Най-грубо казано "балканската закуска" се състои от яйца, месо, сирене, зеленчуци и евентуално хляб.
През август 2024 г. потребител от Турция пуска в TikTok видео, в което сладко отхапва от цели зеленчуци - домати, краставици и чушки, замезва със сирене и чупи от комат хляб.
Така потребителите от Запада решават, че именно така закусваме всички на Балканите - с изобилие от зеленчуци, млечни продукти и тук-таме яйца и месо - и започват да се опитват сами да си "сглобят" балканска закуска и да я заснемат.
Публикуват се варианти с яйца на очи, с наденички, с разнообразни колбаси, с изобилие от саламурено и прясно сирене, с каймак и кашкавал, с мариновани чушки... Важното е всичко да е грубо нарязано, за предпочитане е зеленчуците да са сурови или от домашна туршия, а протеинът да е с животински произход.
Тиганът се вади, най-много за да се позапържат някои зеленчуци и да се сготвят яйцата и наденичките.
••• Баница, гибаница, бюрек - как приготвят баницата различните балкански държави - четете тук:
Европейските и американските диетолози пък приветстват балканската закуска като здравословен тренд.
Пресните зеленчуци освен витамини и минерали съдържат и голямо количество фибри, които сутрин действат особено благоприятно на стомаха и храносмилането. Яйцата и колбасите са силен източник на протеин, който засища и не ни позволява да огладнеем чак до обяд, че и по-късно.
С балканската закуска се спазва и принципът сутрешното хранене да е най-засищащото през деня.
"Фибрите са страхотни за стомашно-чревния тракт, а повечето хора не ядат никакви фибри сутрин", отбелязва пред американския Vogue нутриционистката Хелена Бархам. По нейно мнение да започнем деня си с такава комбинация от продукти е изключително добра идея, за да имаме енергия през деня.
Бархам уточнява още, че с такава закуска ще избегнем вълчия глад, който понякога ни наляга преди обяд и ни подтиква да преядем в обедната почивка.
••• Тук разказваме какво обичат да закусват чужденците, когато са в България:
И макар че в момента на Балканите малцина закусват така, подобен тип хранене си има своите исторически корени.
Те могат да бъдат проследени до близкоизточното мезе - практиката да се сервират много продукти и всеки около масата да хапва каквото пожелае от тях. По този начин все още се закусва в някои краища на Турция, Ливан, Египет и Израел например.
По Европейското Средиземноморие също има хора, които и до днес закусват по сходен начин. Интернет пък вижда в тренда възможност за бързо и вкусно похапване, на което да дадат някое модерно име.
Може би причината е, че масово потребителите на TikTok все още не са опитали комбинацията "баница с боза", за да преосмислят що е то хубава закуска...