"Защо си толкова сериозен?"

Един супергерой няма как да блесне истински, ако не е изправен пред истинско предизвикателство - злодей на неговото ниво. Някой, който до последните минути на филма да да изглежда непобедим, преди героят със сетни сили да успее да го надхитри или просто сломи с воля и сила.

Когато стане дума за такива двойки "супергерой-суперзлодей", може би най-популярната са Батман и Жокера. Още от първата поява на Жокера през 1940 г. двамата са вкопчени в десетилетна вражда, отдавна излязла от страниците на комиксите, за да премине и през малкия и големия екран.

Широката червена усмивка, бялата кожа и зелена коса на злодея са разпознаваеми в цял свят, благодарение най-вече на филмите за Батман. Различни актьори са влизали в кожата на Жокера, наблягайки на един или друг акцент от неговата персона - през клоунските шеги и закачки до психопатията и садизма му.

Всеки зрител има свое мнение за това кой филмов Жокер му е най-любим (или най-добър). В нашата галерия можете да видите актьорите, които са се превъплащавали в образа.

Фенските войни на тема "Жокерът ми е по-добър от Жокера ти" ще се изострят още повече, защото филмовите версии на персонажа за пръв път ще бъдат две едновременно.

Актьорът и музикант Джаред Лето последен влезе в ролята за филма "Suicide Squad", но неговият татуиран и по-гангстерски изглеждащ Жокер беше приет със смесени реакции от публиката. Въпреки това негова поява е възможна както в продължението на "Suicide Squad", така и в още два проекта - "Gotham City Sirens", който ще се фокусира върху Харли Куин (Марго Роби) и други злодейки от комиксите за Батман, както и филм, посветен на садомазохистичната любовна връзка на Харли Куин и Жокера.

На всичкото отгоре този месец Variety съобщи, че се подготвя филм, в който Жокера на Лето ще е основен герой. Струва ви се прекалено? Спокойно, има още.

Вече се появиха подробности и за другия нов филмов Жокер. Отново става дума за филм, посветен на персонажа, но се очаква той да разкаже повече за неговия произход и да ни представи една по-сериозна и мрачна версия, ала тази на Хийт Леджър в "Черният рицар".

В ролята най-вероятно ще влезе актьорът Хоакин Финикс ("Гладиатор", "Да преминеш границата", "Учителят"), макар слуховете първоначално да гласяха Леонардо Ди Каприо за ролята. Замесването на такива сериозни актьори не е случайно - проектът ще бъде продуциран от самия Мартин Скорсезе, а режисьор ще е Тод Филипс (поредицата "Последният ергенски запой").

За разлика от гореспоменатите проекти с Джаред Лето, този няма да е част от общата филмова вселена, която DC/Warner Bros. градят и в която влизат филми като "Жената чудо", "Лигата на справедливостта" и "Батман срещу Супермен". В случая става дума за отделна, алтернативна история, която може да е част от нов бранд. Слуховете са, че действието във филма ще се развива през '80-те години и ще видим неуспешната кариера на Жокера като... комедиант. Този елемент не е случаен и присъства в популярната графична новела "The Killing Joke".

Очаква се снимките на филма на Филипс да започнат през есента, а бюджетът да е в размер на скромните 55 милиона долара.

Сумата изглежда малка за подобна холивудска продукция, но не е чак толкова изненадваща - все пак зрелищните специални ефекти в този случай са излишни и може да се наблегне повече на самите персонажи и актьорската игра.

Голямата опасност е DC/Warner Bros. за пореден път да объркат зрителите си, този път с два различни Жокера на голям екран. В крайна сметка дори с най-интересните персонажи не бива да се прекалява, а разработването на пет потенциални филма може да отблъсне хората от най-популярния враг на Батман.

#1 IRCPoliceman 15.06.2018 в 14:06:08

Леджър...точка!

#2 futureless 15.06.2018 в 21:57:29

точка-точка-точка... Никълсън!

Новините

Най-четените