Машала, Али!

Да си една от новите, истински звезди на Холивуд, а всички да имат проблем с това да произнесат правилно името ти.

Такава е съдбата на Махершала Али (всъщност се произнася Мъхършъла). Тъмнокожият актьор грабна втория си "Оскар" за поддържаща роля след превъплъщението си във виртуозния пианист Дон Шърли в отличения за най-добър филм "Green Book". Освен това тъкмо приключи и третият сезон на хитовия сериал на HBO "True Detective", където главната роля е негова. Повече от очевидно е, че първото му "Оскар"-ово отличие - за ролята му в "Moonlight" през 2016-а - не е било единичен случай и все повече ще слушаме за него.

Но кой е Махершала Али?

Син на актьор, откъдето може би идва и таланта му (ако вярвате, че тези неща се предават от поколение на поколение). Роден е Оуклънд, Калифорния, на 16 февруари 1974 г. Влиза в колеж с баскетболна стипендия, но не бленува спортна кариера. Вместо това се чувства привлечен към актьорската професия и така се преориентира към нея - първо с театъра, а след това и с малкия и към големия екран.

Години по-късно се пробва и в музиката - през 2007-а издава рап албум под псевдонима Prince Ali (Принц Али), но това занимание остава на заден план за сметка на работата пред камера - нещо, което очевидно е било за добро.

И да, освен актьорските му успехи, едно от най-интересните неща около него всъщност е името му. Актьорът е роден с името Мъхършалалхашбаз Гилмор.

Първото му име е библейско и е избрано от майка му, която го отглежда като християнин. През 2000 г. обаче той приема исляма и сменя фамилията си на Али. През първите години на кариерата си използва цялото си име за своите актьорски изяви, което вероятно е било ад за агентите и продуцентите, макар самият Али да твърди, че никога не е бил притискан да го съкрати.

Едва през 2012-а преминава на по-краткото Мъхършъла Али. Причината звучи абсурдно - цялото му име е било твърде дълго за постера на филма "The Place Beyond The Pines" (Мястото отвъд дърветата). Това сякаш преобръща късмета на актьора и той постепенно започва да прави много по-запомнящи се участия, най-яркият пример сред които е сериалът на Netflix "House of Cards". Останалото, както казват, е история.

Кои са по-големите роли в кариерата на Али по пътя му към втория успех на "Оскар"-ите можете да разберете от нашата галерия.

#1 Дракон с кисело зеле 26.02.2019 в 23:29:30

Уважаеми автори в Уебкафе, ако искате да покажете уважение към някого, не си правете малоуммни шеги с името му. Сериозно.

#2 Specifier 27.02.2019 в 04:05:45

ПРАВИЛНО! Един Оскар бонус, затова че е чернокож и още един, защото е станал мюслиманин.

#3 storm 27.02.2019 в 10:49:58

към Specifier и тonnes, хайде стига с тези комплексарски хомофобски и расистки бръщолевения. В тази ваша логика на скимтящи кученца едва ли не поставяте белият хетеро в позиция на дискриминирана жертва. Горкия бял индивид рискува ще да отнемат статуквото на господар на света. Колкото и да лаете няма как да се измъкнете от тази ваша непоносима реалност на лузъри. Колкото и да не ви се нрави има хора като Мъхършъла Али които се трудят и постигат целите си и не си губят времето в дискредитиране на другия. Преди години в университета в който учих като чуждестранен студент, някои местни колеги също коментираха зад гърба ми, че резултатите ми са толкова добри, само защото чуждестранните студенти сме били превилигировани. Ф*к офф

#4 storm 27.02.2019 в 10:51:43

Поправка: ''Горкияt бял индивид рискува да му отнемат статуквото на господар на света.''

Новините

Най-четените