Най-интересните филми от "Северно сияние"

Петото издание на фестивала за скандинавско кино „Северно сияние", организиран от сдружение „Позор", започва в София от днес и ще върви до 11 декември.

Този път акцент в програмата са екранизациите по скандинавски автори, а селекцията е направена съвместно със Софийския литературен фестивал, който тече по същото време.

В салоните на Дома на киното, „Евро синема", „Одеон" и културен център G8 ще бъдат показани общо 14 заглавия. Сред най-примамливите предложения са датският „Похищението", отличен с 5 награди „Роберт", биографичната драма на Биле Аугуст „Мари Кройер", представяща живота на съпругата на известния датски художник Педер Северин Кройер, бунтарският „Синовете на Норвегия" и номинираният за най-добър филм от Европейската филмова академия „Момиче на повикване".

Българските зрители ще имат възможността да се срещнат и с две от най-четените финландски авторки - Софи Оксанен и Йохана Синисало, които ще гостуват в София по време на фестивала. Екранизацията по „Чистка" на Оксанен е носител на 5 от националните финландски награди „Юси", а „Желязно небе" по едноименната история на Синисало е един от култовите европейски филми през последните две години.

В галерията акцентираме върху още няколко филма, които могат да спечелят вниманието далеч не само на феновете на скандинавското кино.

Новините

Най-четените