Този лош, лош СССР: Американските филми, в които комунистите са врагът

Политиката влияе и на киното. Студената война например десетилетия наред е източник на вдъхновение за холивудски продуценти, сценаристи и режисьори.

Злият комунист с автомат "Калашников" в ръка е техният любим злодей и намира място в десетки филми - от най-долнопробни до високобюджетни продукции.

Много от тези истории са препълнени с клишета, преувеличения и пропаганда, но по онова време Желязната завеса хвърля сянка върху Източния блок и за зрителите на Запад, особено отвъд Океана, е по-лесно да приемат, че СССР желае тяхното унищожение. А ненавистта към екрания злодей улеснява това публиките да симпатизират на протагониста - най-често типичният американски герой, който няма как да сбърка.

Нещо повече, тези филми не само се възползват от страха от СССР, но и много често го засилват.

Концепцията за "добрия американец и лошия руснак" съществува и до днес в Холивуд, но нито е така разпространена, нито се базира на политическа идеология. А за другата голяма все още комунистическа страна в Азия американската филмова индустрия днес не смее да каже нищо лошо - все пак иска да се облажи и от парите на китайската публика.

В нашата галерия ще откриете примерите за няколко холивудски филми, в които комунистите са злодеите.

Ако човек се дистанцира от пропагандния елемент, някои от тях все още могат да бъдат развлекателни по свой собствен начин. А и струва да видиш един от най-култовите политици на Прехода в ролята на съветски войник. Къде? Ще разберете от галерията.

Новините

Най-четените