Кой го направи?

Добрата стара мистерия никога няма да омръзне на почитателите на киното и литературата.

Жанрът „who dun it" или „кой го направи" често е пренебрегван от зрители и критици като лековат, безинтересен или еднотипен, но в годините той се е доказал като изключително устойчив на времето и адаптивен, спрямо новите методи на седмото изкуство.

Криминалните мистерии са любимото забавление на мнозина и доброто кърваво убийство винаги предполага любопитна публика от всякакъв вид, пол и възраст, втренчила жаден поглед, за да разбере кой е убиецът.

Примерите за добри и лоши мистерии са безброй, както на голям екран, така и в телевизията и литературата.

В началото на януари по кината тръгна нова мистерия с изключително модерен прикус, черно чувство за хумор и множество заподозрени.

Режисьорът Райън Джонсън, известен сред киноманите като човекът, който направи „Междузвездни войни Епизод VIII: Последните джедаи" и феновете грам не харесаха, дава своя принос към жанра на мистерията.

„Вади ножовете" спазва всички правила на добрата мистерия, наложени от майсторите на жанра Едгар Алън По, Агата Кристи и сър Артър Конан Дойл. Филмът разполага с харизматичен детектив, мрачно имение, мистериозно убийство и купчина съмнителни субекти, имащи мотив.

Всичко, от пиенето на чая, през малките улики в кадър, до разгадаването на убийството, гъделичка любопитството на зрителя, така, както само една мистерия може да го направи.

Криминалният жанр има страшно много представители в киното и в литературата. Нейните корени идват именно от романите и авторите, короновани за най-добрите - това са майсторите Агата Кристи и сър Артър Конан Дойл. А техните Еркюл Поаро и Шерлок Холмс и до днес вълнуват публиката и седмото изкуство.

Едва преди две години видяхме нова адаптация по великолепния роман на мадам Кристи „Убийство в Ориент Експрес". Преди това Гай Ричи направи своя версия на Шерлок Холмс.

Тази привидно спокойна и блага домакиня от Торки прави революция в убийствата в литературата, така както Хичкок ги прави на голям екран.

Криминалната литература съществува много преди Агата Кристи да се появи на небосклона й, но е факт, че именно тя е единствената жена, която е убила повече хора от всеки друг автор.

Сър Артър Конан Дойл пък е известен с влечението си към спиритуализма и неговият образ и мистика продължават да се кичат с медал за най-популярните в жанра.

Райън Джонсън и неговият „Вади ножовете" правят поклон към вторият най-популярен жанр в литературата и киното. А ние и даваме няколко неостаряващи филмови класики на криминалния жанр, в които нищо не е такова каквото изглежда.

Новините

Най-четените