Най-надценените трансфери през лятото

Футболната обсерватория CIES публикува годишния си доклад след летния трансферен прозорец. В него CIES оценява трансферите, като класира футболистите, за когото са дадени най-много пари над оценката му, и клубовете, които са направили най-добри продажби през лятото.

Според алгоритъма на CIES най-надцененият футболист през трансферно лято 2016 е Гонсало Игуаин. Разбира се, освобождаващата му клауза от 90 млн. евро спомогна в голяма степен за това.

Севиля е оценен като клубът, представил се най-добре на пазара през лятото. Според алгоритъма на CIES андалусийците са прибрали допълнителни 34,9 млн. евро от шестимата футболисти, които продадоха по време на прозореца.

Останалите два отбора в тройката са Кристъл Палас и Наполи. Докато Наполи попада в челото на класацията главно заради Игуаин, „орлите“ са тук заради доста завишената цена, която взеха от продажбата на Яник Боласие в Евертън.

Алгоритъмът на CIES взима под внимание възрастта, позицията, в какъв момент от договора си е играчът, представянето му на клубно и национално ниво, опитът и други показатели.

Докладът на футболната обсерватория е ограничен само до футболистите в топ 5 първенствата на Европа – Примера дивисион, Бундеслига, Висша лига, Серия А и Лига 1.

Освен Игуаин, който е под №1, може да видите най-надценените трансфери от това лято в галерията. Както и CIES посочва, остава само да видим дали тези солени инвестиции ще се оправдаят.

Новините

Най-четените