Мо Салах поскъпна със 100 милиона само за година

Кариерата на Мохамед Салах се развива като истинска приказка.

Само преди година египтянинът бе в Рома и рано-рано изгуби битката с Ювентус за титлата в Серия А. Италия се възхищаваше на таланта му, но едва ли някой дори си е помислял колко бързо могат да се променят нещата.

През лятото на 2017-а Ливърпул плати сега изглеждащите нищожни 42 милиона евро на „вълците“, за да вземе в редиците си Салах, а още със стъпването си на „Анфийлд“ халфът имаше една цел – да покаже на бившите си шефове от Челси колко много са сбъркали за отхвърлянето му.

Салах наниза безпрецедентните 32 попадения през сезона във Висшата лига, с което подобри предишното най-добро постижение от 31 гола, което се държеше от Алън Шиърър, Луис Суарес и Кристиано Роналдо.

Във всички състезания пък египтянинът има 44 гола срещу името си в 51 изиграни мача и въпреки че загуби битката с Лионел Меси за „Златната обувка“, ще играе финал в Шампионската лига.

Египтянинът оформи смъртоносно нападателно трио, заедно с Роберто Фирмино и Садио Мане, под звуците на хеви метъл футбола на Юрген Клоп и всеки отбор в Европа, дори могъщия Реал Мадрид, се страхува от Ливърпул в този му вид.

Неслучайно, и цената на Салах скача пропорционално. Според оценката на Футболната обсерватория CIES Мо вече струва цели 168 милиона евро. А само преди година, през миналия май, бе оценяван на 67,5 млн. Това е скок от повече от 100 милиона за само 12 месеца!

Цели 28 футболисти са оценявани на по над 100 милиона евро в класацията на CIES.

Интересното е, че в нея има само един защитник, но двама вратари. Нито един от тях обаче не носи името Давид де Хеа. Друго любопитно е, че европейският шампион от последните две издания на Шампионската лига – Реал Мадрид, има един-единствен представител в класацията. Разбира се, не е трудно да се досетим, че става дума за Кристиано Роналдо.

Роналдо е и единственият португалец в класацията, в която Бразилия има най-много представители - петима, още един показател защо „селесао“ е фаворит за трофея на Мондиал 2018. Най-силно представеният отбор пък е новият шампион на Висшата лига - Манчестър Сити, с шестима футболисти.

Но къде се нарежда CR7 и на колко е оценен. Къде е Лионел Меси и кой е единственият футболист, оценен на над 200 млн.? Вижте класацията в галерията.

Новините

Най-четените