Концертен етикет

Много хора сигурно биха останали силно изненадани от факта, че съществува такова животно като "концертен етикет". Въпреки слабата си популярност, концертният етикет не е мит и спазването му би направило всеки концерт едно доста по-приятно изживяване. Освен това етикетът е прост и може да се сведе до 10 елементарни съвета.

Забавлявайте се

Да отидеш на концерт и да не танцуваш, викаш, ръкопляскаш или дори да не се усмихнеш. Това е ненормално. Освен това е неуважително. Както феновете обичат групи, които се раздават, така и музикантите обичат фенове, които се раздават.

Не се блъскайте напред

Всеки в публиката би искал да бъде на метър от групата, но чисто практически е невъзможно. Ако все пак сте се решили да отидете възможно най-напред, бъдете любезни. Потупване по рамото, усмивка, кратко "Извинете" - и със сигурност ще бъдете пропуснати. Далеч по-приятно е от грубото блъскане на хора.

Но не се ядосвайте на блъсканицата

На всеки концерт се образува един кръг от по-екзалтирани фенове, които скачат и се бутат малко повече. На рок и метъл концертите е почти задължително да има мошпит и това е нормално явление. Ако ви е толкова неприятно да сте част от това, просто се преместете, вместо да крещите на хората, които се забавляват.

Не хвърляйте предмети

Със сигурност никой не обича да вони на бира и кожата му да лепне, нито пък групата се кефи да бъде замеряна с напитки и предмети. Заради това дръжте напитките у себе си, а ако повече не ги искате, ги изхвърлете в кошче или в краката си, вместо по околните.

Не снимайте

Естествено не говорим за професионалните фотографи, а за онези досадни идиоти, които през цялото време не спират да снимат долнопробни клипчета или ужасни снимки със светкавица. Безсмислено е, най-малкото защото резултатът е плачевен. Щракнете няколко снимки за спомен, но бъдете на концерт, а не на фотосесия.

Пазете тишина

Да звучи странно, но е ужасно досадно да слушаш за семейните проблеми на Ванчето, вместо радващото соло, което се носи от сцената. Ако имате толкова много теми на разговор, които са по-важни от концерта, който се случва пред вас, по-добре отидете на кафе.

Къпете се

Личната хигиена е сред най-важните неща за социалния живот на един човек. Тъй като сте на публично място се погрижете да не воните на пот, пържено или пък обратното - не изливайте литър парфюм върху себе си.

Не стойте на чужди рамене

За всеки е чудесно изживяване да погледне света от метър по-високо, отколкото е свикнал. Само че когато сте на концерт и се покатерите върху нечии рамене, лишавате всички зад вас от удоволствието да видят каквото и да било от сцената.

Не носете големи чанти

Естествено, че трябва да понесете полвината си покъщнина с вас, но все пак го правете в компактна раница. Дори и да е пълна, раницата ви седи на гърба и е лесна за избягване. Това не важи за чантите-куфари, които някои хора овисват на раменете си и размахват като томахавки наляво-надясно.

Не говорете по телефона

Изключително забавно и също толкова досадно е да гледате как някой си вдига телефона по време на концерт и започва да крещи "На концерт съм. Не, на концерт съм!". Ако пък това стане по време на акустичен концерт, то тогава околните са в пълното си право да ви наритат. Вместо да се излагате, затворете и пратете SMS.

Тагове: концерт, етикет
#1 garo 24.06.2012 в 12:52:07

и задължително споделяйте тревата

#2 Оня Дето Го Трият 24.06.2012 в 16:20:18

Тая статия и съвети най-вероятно са предназначени от автора към баба му Или направо самия текст е писан от баба му На кой свят живеете бе, хора, що за анахронизъм!? Сори ако не се връзвам с етикета...

#3 limula 25.06.2012 в 09:42:10

Да ама тоз етикет не важи за всички концерти. Ама хубу-другия път ще ида на симфоничен концерт с компактна раничка, в която ще си сложа половинка водка.....

#4 Bobby_gBG 25.06.2012 в 10:26:51

Тоз етикет е писан общо взето от някоя бивша кака вече лелка дето и е писнало от "тийнитата" по концертите. Ама е издребняване, като не и се

#5 kakao 25.06.2012 в 10:38:56

Това е една от най-тъпите статии, публикувани в webfare-то!

#6 dessy g 25.06.2012 в 13:04:34

Аз пък съм абсолютно съгласна с тия препоръки. Колко пъти ми е идвало да им отрежа ръцете на тия с мобилните телефони дето вместо да се кефят на концерта се правят на фоторепортери. Гора от ръце и изобщо не виждаш сцената. Става ми мъчно за тия дето са високи кинта и двайсе с дигнати ръце. И за къпането съм съгласна, макар че, ако ти се наложи да чакаш любимата си група в 40 градусова жега два или три часа, ще замиришеш и още как.

#7 Bobby_gBG 25.06.2012 в 15:12:19

Деси, не че не са верни нещата, просто е леко задръстено като си направиш такъв списък, и го кръскиш "концертен етикет". Как да е, повечето хора никога няма да ги осмислят тези неща, особено поколението дето е отишло на концерта за да снима за сурат тефтеръ, вместо за да се изкефи.

#8 Borracho 25.06.2012 в 16:17:56

dessy g, да тея дето снимат са наистина отвратителни лайна. Преди месец бях на сониксфера в Мадрид и се отвратих от тези "оператори" максимално. Гадно е щото убива и мерака на самите изпълнители. Аз бях най-напред под сцената, по-близо от тва няма. И примерно застава Кърк Хамет на ръба на сцената, на 1 метър от нас и зтърже здраво на китарата и в момента в който вижда срещу себе си гора от телефони аз просто го видях по изражението на лицето му как не се накефи... Предполагам че самите изпълнители искат да гледат хора, които истински се кефят а не глутница шибани педерасти (щото гейовете най-много обичат да снимат) с по 2 телефона в ръка (и такива видех също) които правят часове безсмислени, долнокачествени филмчета само и само да ги качат да ги покажат на другите си гай-френдов... Оф, озверях пак! А китариста и басиста на саундгардън направо си бяха супер нацупени, след като свирят за първи път от 16 години и виждат в какво се е превърнала тълпата - глутница идиоти, които сякаш са там заради тъпите си телефони и тъпите си фейсбук акаунти.......

#9 fALLEN 25.06.2012 в 16:53:41

абе вие много се пенявите тука, ама май сте забравили статия със същото заглавие от миналата година... иначе най са ми смешни препоръките за "да не си говориш със съседа по място", да не пишеш смс-и и да не говориш по телефона. освен ако авторката не ходи на камерни концерти с цигулка и манголинчица. колкото и да крещиш, дори, на тия концерти, дори през един човек няма шанс да те чуят, кво остава да разберат за гинчето от горния етаж и семейните и проблеми. по логиката на статията - защо нямаше и препоръка да не се крещи, да не се пее с групата и т.н. абе простотии като цяло..

#10 fALLEN 25.06.2012 в 16:54:32

*мандолинчица.

#11 naglfar 25.06.2012 в 22:49:34

обещавам искрено като отида на шоуто на marduk и immolation на 6-ти септември да не паля църкви,да не ям малки деца,и да не взривявам залата.обаче ако отида на веско маринов-охаааа.....

#12 Fedar 25.06.2012 в 23:28:19

Мога да се закълна, че тази статия е от миналата година. Много слабо, Уебкафево, много слабо...

#13 Scooby Doo 26.06.2012 в 10:16:39

Да бе и аз съм я чел, то и коментарите преди година бяха подобни. Боза боза...

Новините

Най-четените