Война срещу снимащите с телефон на концерти

По-рано тази седмица новата супергрупа Prophets of Rage направи първия си концерт на живо и избра за целта емблематичния клуб Whisky a Go Go в Лос Анджелис.

Групата се състои от членове на Rage Against the Machine (Том Морело, Брад Уилк и Тим Комърфорд), Public Enemy (Чък Ди) и Cypress Hill (Би Риъл) и шоуто й си заслужаваше всяка секунда - но събитието ще се запомни и с нещо друго. Това беше още един концерт, за който стартъп компанията Yondr беше наета да блокира смартфоните на посетителите и да им попречи да снимат по време на цялото шоу.

Така дебютът на Prophets of Rage е повод отново да се заговори за Yondr, компанията с мото „Бъди тук сега", поставяща телефона ви в специален калъф преди да влезете на концерт.

Калъфът автоматично се заключва щом се озовете в концертната зона, като така слага край на вдигнатите ръце с телефони, непрекъснато правещи клипове и снимки на свирещите музиканти.

Ако имате нужда да използвате телефона си докато трае шоуто, трябва да се придвижите до „свободната зона", където шикозно изглеждащият калъф се отключва.

„Смятаме, че смартфоните са невероятни вещи, но не на всяко място", казват от компанията Yondr. „В някои ситуации те отвличат вниманието и откъсват хората един от друг и от обкръжението им. Yondr има простичка цел: да покаже на хората колко силен може да бъде един момент, когато те не са съсредоточени да го документират или излъчват".

За някои фенове подходът на Yondr е вбесяващо снизходителен, докато други изглежда одобряват този метод за отърваване от телефоните на концерти.

Сигурното е, че все повече големи музиканти изразяват неодобрение към хората от публиката, които ги снимат на концертите им. Миналата година, когато Mumford & Sons за пръв път изпълняваха на живо новия си албум Wilder Mind преди официалното му излизане, те използваха подобен метод - събираха телефоните в торбички и ги връщаха след концерта. В последните си години Принс насочваше охраната към снимащи го фенове, а Yeah Yeah Yeahs, Savages и Джак Уайт също са призовавали публиката си да престане да ги снима.

Преди дни и Адел реагира на жена от публиката, която я снимаше на концерта й във Верона. „Бихте ли спрели да ме снимате с тази камера? Защото наистина съм тук в реалността, може да се насладите в реалния живот, а не през камерата. Това не е DVD, това е истинско шоу", каза певицата и добави, че иска публиката да се наслади на концерта, защото „има много хора отвън, които не успяха да влязат".

Не е трудно да разберем позицията на изпълнителите.

Трябва да е досадно за тях да виждат море от смартфони срещу себе си. Но просто защото хората снимат, това не означава, че не се забавляват. Документирането на някой момент чрез невероятните технологични устройства, които имаме късмета да притежаваме, не означава, че сме се откъснали от реалността.
За мнозина е важно в отделни моменти да заснемат снимки и клипове, да ги сложат в своя Instagram и след време да имат конкретен материал, чрез който да си припомнят една страхотна вечер с любим изпълнител.

Само че ги има и онези, които просто не откъсват поглед от телефона си - именно те създават впечатлението, че да снимаш на концерт и наистина да му се насладиш са взаимоизключващи се неща.

Най-вече заради тях бъдещето на Yondr и подобните на него методи изглежда доста обещаващо. А концертите, на които телефоните са забранени, ще стават все повече.

#1 Дракон с кисело зеле 03.06.2016 в 01:12:37

Но просто защото хората снимат, това не означава, че не се забавляват. Документирането на някой момент чрез невероятните технологични устройства, които имаме късмета да притежаваме, не означава, че сме се откъснали от реалността. --- Знаете ли колко ми дреме дали снимащите концертите с телефоните се забавляват? Нека ви кажа - николко. Защото ми пречат. Абсолютно буквално. Точно както изваждането на телефон колкото плочка за баня с ярко светещ екран в кинозалата пречи - и като ми се наредят двайсет светещи екранчета пред мен, определено ми става доста по-трудно да възприема ставащото на сцената. Да не говорим, че докато в киното от хората се очаква да стоят на едно място, в концертната зала съвсем не е така - и съответно е адски неприятно някой в зоната за правостоящи, където е най-голямата гъчканица, да извади телефон и да застане като побит колец, без да мърда - и пак, пречи. Случвало ми се е "фотограф" с телефон в ръка да се опитва да използва главата и раменете ми за опора, без дори да ме пита може ли, и после да ме гледа накриво, че съм му съсипал записа. Опитвали са се да ми се правят на интересни, че съм си позволил да вдигна ръка с юмрук, свит в жеста с рогцата на Рони Джеймс Дио, точно пред нечия камера и съм бил съсипал драгоценния запис. Правили са ми забележка да мълча, вместо да викам с пълен глас по време на изпълнението на любима метъл песен, защото "Записвам бе, всичко разваляш". Ами, майната ти бе, нали затова съм отишъл там - за да крещя и да дивея? А не за да се съобразявам с някой тъпанар, който стои като дървен истукан с огромен телефон в ръка, пречи на хората да гледат сцената и очаква всички да внимават да не го бутнат и да му счупят устройството, сърди се, като някой му застане пред камерата или викне... Защото явно записът е по-важен от кефа на всички около записващия. И, все пак, решението, споменато в статията, за мен никак не е приемливо. Доста по-приемливо би било показното изхвърляне на всеки снимащ от залата. Или някой изпълнител да викне от сцената: "Спирам концерта, докато камерите не бъдат прибрани." Бтв, на концерта на Dream Theater в София преди две години снимането с телефони беше абсолютно забранено. Охраната задължаваше снимащите да ги приберат. Странното е, че за фотоапаратчета сапунерки не правеха забележки - може би защото с тях концертът не може да бъде директно стриймнат, знам ли и аз... Сапунерките също досаждат, де, но в последно време са доста по-малко като количество, а и екранчетата са като че ли по-малки. Както и да е, снимането по концерти е тъпотия. То поне записът да беше с хубаво качество, обаче в деветдесет и девет процента просто не е.

#2 Nemain 03.06.2016 в 08:16:41

Много ми е болна тази тема с телефоните и се радвам да чуя, че се прави нещо по въпроса. Абсолютно съм съгласна с Дракона, дано се въведат забрани на повечко места, като шоуто "Звук и светлина" например. Няма да ви обяснявам колко е дразнещо, когато лампите угаснат и пред теб застане тип с еееей такъв телевизор. Губи се магията някак си.

#3 Мунчо 03.06.2016 в 10:46:39

Е, и вие пък сега! Амчи то ако не го шернеш в Инстаграм и Туитър, че фейса е малко ламерски вече нали, изобщо не се брои, че се случило събитието. Ти за какво си на концерта ако не можеш да се похвалиш на всички познати (защото в социалните мрежи "приятел" е доста интересно понятие)?

#4 IRCPoliceman 03.06.2016 в 19:05:25

И аз съм ЗА! Най - мразя да съм на концерт и някой тъпанар/ка да седи като Статуята на Свободата с телефон в ръка! Същото важи и за разни мацки, които приятелите им качват по раменете си! Колкото и да е привлекателно полуизлязло от дънките женско дупе, аз съм си платил да гледам групата на сцената! Дупета мога да гледам и следващия ден на улицата...те и без това са си отвън постоянно!

Новините

Най-четените