Голяма кръстилка във Варна

Турски, гръцки и арабски названия на 220 географски обекта на територията на община Варна да бъдат сменени с български, съобщи в. "Труд". Списъкът с новите имена е бил предложен от работна група съветници на заседание на местния парламент.

Инициативата е подета от ВМРО и съветникът Костадин Костадинов, а в края на март е създадена работна група от представители на ГЕРБ, "Нова сила", БСП, ВМРО. Преди ден те предлагат списък с прекръстените местности от землищата на селата Каменар, Тополи, Звездица, Константиново, кв. Виница, Галата, Аспарухово, Владиславово, както и имена на седем селищни образувания.

Ментешето, например, носещо името на град в Анадола, от който по време на турското робство дервиши са се преселили в тукашната местност и са обитавали древен храм, ще стане Сборяново, защото открай време там правят събора си жителите на кв. "Владиславово", пише авторът на публикацията Розалина Димитрова.

Кочмар (в буквален превод - място, където се събират овцете) се предлага да бъде Княз Борис, тъй като там Карел и Херман Шкорпил са открили една от най-ранните християнски базилики, в която се предполага, че е погребан княз Борис.

Джанавара, където преди векове е имало генуезка крепост (откъдето идва името - Дженуа, Джена), ще бъде прекръстена на Шкорпилово, защото терените там дълго са проучвани от братята Шкорпил.

Имената на други местности ще бъдат преведени буквално - Акчелар ще стане Белица, Балъм дере - Дъбов дол (вместо буквалното Жълъдов дол), Сотира (Спасител) в Морската градина - Спасово.

Интересни предложения има и за други местности - любимото на нудистите Паша дере (долът на пашата, султана), например, трябва да се казва Царски залив, Караач (бряст) - Брястово, Яйла (пасище) - Поляната, курортната местност Кабакум - Големия пясък (мекия или многото пясък).

Дебатите на сесията минали относително спокойно - предложения имаше за запазване на имената на Джанавара и Кабакум, тъй като в първата местност имало останки от ранно християнска църква - факт, отбелязан в много чужди исторически източници.

Новото име на Кабакум пък щяло да обърква туристите. На финала списъкът бе принципно приет, като забележки и промени ще бъдат приемани до следващата сесия, на която новите имена ще бъдат утвърдени и ще започне въвеждането им.

Промени в личните карти на хората, живеещи в прекръстените местности, няма да се налага, тъй като те се отразяват само при смяна имената на улици, коментира Костадин Костадинов.

#1 Чинчифон 17.05.2012 в 13:06:38

Всяка власт,която не знае как да управлява започва да сменя имената.Ако се задържи на власт,сменя униформите но по образец,наложен от държавата,която финансира такава власт.И на края сменя парите,за да доограби онези,които не са с властта.Защото и простотията обича да въвежда свои алгоритми.Иначе как ще я различим?

#2 Vortep 17.05.2012 в 15:42:53

Хей гу(в) на - като си избрахме "НОВ кмет" - имаме и нови квартали, местности... Разраства се градът! По този начин, ще успеем да опазим Джанавара от апетитите на ТИМ и ще ги залъжем с терени в Шкорпилово... Баба ми, бог да я прости казваше в подобни случай "Всичката Мара втасала..."

#4 deowin 17.05.2012 в 20:47:32

И защо точно трябвало някой да го направи? Местностите са наречени така в следствие на някакви исторически процеси. Защо да трябва да отричаме, че сме имали нещо общо с Турция или Италия, като преименуваме местности и населени места? Защото като отречем историята ще я променим както (в момента) ни е удобно? Дай направо Министерство на Истината тогава, а, МиниИстина?

#5 Rodrigo Diaz de Vivar 17.05.2012 в 21:36:10

Аз също не съм съгласен с прекръстването. Всъщност ... "боли ме фара", не че ме бърка, но не мога да разбера каква е целта. Това са си имена, наложили се с годините. Какво значение че са от тюркски произход. Самите прабългари сме тюркско племе [не турско]. Дошли сме тук, натупали сме славяните и ... така. А Боби, понеже ти си знаеш твоето партийно стихотворение, ще те закача. Не се сърди, приеми го като шега. Като толкова ти харесва, защо не си промениш фамилията от Гюлмезов в Смяхов? Настоящата ти фамилия е точно с такъв произход, с какъвто са думите кочмар, акчелар, балъм дере, караач и т. н.

Новините

Най-четените