Боливия забранява "Кока-кола" и "Макдоналдс"

Правителството на Боливия е приело решение да се отърве от глобалните марки Coca-Cola и McDonald's, съобщи "Комерсант." Двете компании ще престанат да работят в Болия от 21 декември 2012 г., което съвпада с края на света по календара на маите. Местните власти обясняват, че това ще се превърне в датата на смъртта на капитализма и възраждане на културата.

Световноизвестната верига магазини за бързо хранене McDonald's съществуват в Боливия от 14 години, но през това време така и не печелят боливийците. По думите на президента Ево Моралес в съдържанието на Coca-Cola пък са открити прекалено много вредни съставки.

"Coca-Cola съдържа много вредни вещества, които предизвикват чести случаи на инфаркт, инсулт и рак. Освен това, тази напитка е чужда на боливийската култура. По-добре да я заменим с традиционния ни сок от праскови," отбелязва Моралес.

По думите на министъра на външните работи на Боливия Дейвид Чокенхуанка избраната дата 21 декември 2012 г. не е случайна.

"Решението ще бъде осъществено в съответствие с календара на маите и също така ще даде начало на празненствата в чест на културния живот. 21 декември е краят на егоизма, на разделението. 21 декември трябва да се превърне в край на Coca-Cola. Планетите ще се изравнят след 26 хиляди години - това е край на капитализма и начало на комунитаризма."

В Боливия вече от две години се произвежда газирана напитка, използваща екстракт от листата на растението кока. Тя се казва Coca Colla (с две l). След затварянето на McDonald's Боливия ще се превърне във втората държава в Южна Америка, където няма да има нито един ресторант от веригата - в момента те отсъстват само в Куба.

#1 deowin 01.08.2012 в 19:27:39

>По думите на президента Ево Моралес в съдържанието на Coca-Cola пък са открити прекалено много вредни съставки Сигурно е много яко да имаш за президент специалист от хранителната промишленост, химик, биолог, и изобщо - супер вещ учен с аналитично мислене, който не се влияе от масовите глупости, проповядвани от любителите на конспирационни теории..

#4 deowin 01.08.2012 в 23:19:10

>кажи ясно и открито полезен ли е биг мака и колата Защо толкова твърдо желаеш да се ограничаваш в две и само две категории - полезно и вредно - след като дори специалистите в областта не са така категорични? Ако за теб всичко в света трябва да е или черно, или бяло, то за да отговоря на въпроса 'черно ли е или бяло?' ще хвърля монета.. В случая се падна ези - значи, полезни са!

#5 Вера 02.08.2012 в 15:00:59

ПОЗДРАВЛЕНИЯ за боливийците! Крайно време е и тук да ги забранят тея боклуци! До скоро обожавах Кока- кола, но напоследък това, което ни пробутват си е чист шит. И не го пия.

#6 Шебек Хасан 02.08.2012 в 15:52:08

От това решение боливийците няма да загубят нищо. Дори напротив.

#7 deowin 02.08.2012 в 17:44:00

>От това решение боливийците няма да загубят нищо Освен правото си на избор. Сега държавата им го налага за Кока Кола и Макдоналдс, следващия месец ще им забрани цигарите и алкохола (лоши за здравето), големите коли (гълтат много бензин), самолетния транспорт (баба ти само със самолет се е возила), правото на организирани протести и синдикати (лошо са за производството) и прочие. Толкова ли не разбирате, че нещата наистина не са черни или бели, и че правото на избор е изконно човешко право. Когато държавата почне да го ограничава, се увеличава възможността гражданското общество да почне да се разпада, и нещата да тръгнат надолу по хлъзгавия наклон към цензура и опресия, евентуално диктатура. А вие ликувате..

#8 Govedo13 03.08.2012 в 00:10:46

Деовин ти да не живееш в САЩ бе пич? Къв избор кви 5 лева? http://www.jumpingfrog.com/images/ads-food/74fod001.jpg Като си гладен и вс друго ти е скъпо кво ядеш? Неграта още от 70те както на снимката са ги възпитали да плюскат вредни лайна. Ет ти и колата: http://img.webmd.com/dtmcms/live/webmd/consumer_assets/site_images/articles/health_tools/sugar_teen_drinking_problem_slideshow/getty_rf_collage_of_cola_and_glass_of_sugarcubes.jpg Гадно и вредно. Много добре правят и печелят много> 1во ще са здрави 2ро паричните потоци няма да ходят в корпоративните каси зад граница а в местният бизнес и гражданите и държавата е по-добре така. Чувствам че накрая ще имигрирам там.

#9 deowin 03.08.2012 в 00:34:11

Govedo13, поеми въздух, успокой се, прочети какво написах в коментар 7, и пробвай пак.

#10 fALLEN 03.08.2012 в 00:46:16

боливия забранява да се ядат и пият боклуци... айй какъв ужас. а къде сме ниий?

#11 fALLEN 03.08.2012 в 00:48:31

свирчо, както винаги преиграваш, макар че ми е забавно да те чета! дано не забранят и интернета, свирчовци да ги забвляват и тях по форумите.

#12 fALLEN 03.08.2012 в 00:51:42

свирчо, по твоята логика трябва свободно да се продават ГМО-та, зеленчуци яко бъкани с пестициди и торове (без горна граница), изкуствени храни с яко забранени Е-та и т.н. всичко трябва да е разрешено, а обикновения човек трябва да прави мигновенен избор (има все пак право на избор). аз съм на мнение, че пълното право на избор трябва частично да се отнеме и да има специалисти, които да казват, кое е добре и кое зле за човека. защото не всички сме магистри по химия, биология, физика, математика и т.н. нали, свирчо? а ти моеш да ме хванеш за уя, или пък не - право на избор.

#13 fALLEN 03.08.2012 в 01:17:33

Освен правото си на избор. --- въййй боливийците загубиха избора си от две, доказали се като пълни боклуци, марки, от десетки... трагедия...

#14 mima 03.08.2012 в 09:42:17

А всъщност свободата в САЩ е изключително привидно нещо. Свобода имат богатите, а бедните са икономически роби. Законите защитават богатите, информацията не се допуска до масите. Всеки опит за борба с големи корпорации е предварително обречен на провал. Всъщност американското общество е едно от най-ограничените, единици са тези които реално правят някакъв избор там, останалите се носят по течението.

#16 goshi 03.08.2012 в 11:44:02

Браво, добра стъпка! Деовин, алкохола, цигарите и големите коли са си ограничени. Думата която трябва да потърсиш в гугъл е "акциз". Ограничени са и други неща, които средностатистическия малоумник не може да проумее че убиват и вредят, като например шофирането с висока скорост, без предпазен колан, след употреба на алкохол, пренебрегването на правила за безопасност при работа и т.н. Щом тези мерки се налагат и щом е прието, че не ти ограничават правото на избор, не виждам с какво се различават тези стоки, за които и децата знаят, че нищо хубаво не ти носят.

#17 Japi 04.08.2012 в 11:51:56

М даа...Според учените, който не пие Кола...ще живее +50год. и +20год. ако отказва да яде боклуците в Мак Доналдс. Предлагам да завземем пазарната ниша с ударен износ на Лимонада, Етър, Ябълка и естествено "великия" Алтай....А относно храната, дълбоко замразени: Четвърт хляб с две кебапчета и шарена сол.

#18 veselavesela 04.08.2012 в 15:16:27

Когато забраниха цигарите на обществени места у нас беше рев-ограничавали се човешките права. Ето това наричам лицемерие. То не мога и да го нарека чуждо нещастие, говорим за империи. Аз кола и въобще газирано не пия. Не обичам. Не ям и бургери, но ако сте ходили в Боливия целият този победоносен манифест отдолу ще ви изглежда смешен. Пазарният дял на тези продукти там е нищожен. Слагам плюсче на коментарът преди мен, много свежо чувство за хумор.

Новините

Най-четените