Студентски град - кампус или квартал

Собственици на заведения в Студентски град продължават с протестите срещу ограниченията, които им налага приет на първо четене законопроект за промени в Закона за висшето образование.

Текстът предвижда след 22 часа да се затварят всички игрални зали, ресторанти и клубове, които работят в студентските общежития или са на отстояние 100 метра от тях или са в имоти на университети. В имотите, собственост на университети, пък е забранено да има заведения за хранене и развлечения с работно време след 22 часа.

Промените предизвикаха освен парламентарен и силен обществен дебат. В Студентски град работят 191 заведения, в този обхват попадат близо 70.

"Този дебат е лицемерен - ще се решат ли проблемите чрез ограничаване на работното време на едно заведение? Студентски град е един обикновен квартал на София, той не е кампус."

Това каза по БНТ адвокат Вангел Кьосев, представител на собствениците и ползвателите на заведения за хранене и развлечения в Студентски град.

Според юриста е странно защо трябва да има ограничения за заведенията в един район на София, след като в другите няма такива. Кьосев повтори, че собствениците и ползвателите на обекти в Студентски град са готови да финансират допълнителна частна охрана, да инвестират в маркировки и всякакви решения, които ще подобрят средата.

"По престъпност Студентски град не се нарежда на първите места в София. Ако просто затворим заведения, младите хора ще се пренесат пред магазините. Това впрочем се случва и сега", каза още Вангел Кьосев.

По-рано протестиращите разпространиха отворено писмо, в което казват, че новият закон няма да доведе по повишаване на сигурността и безопасността на студентите. Според тях в текстовете са допуснати пропуски, тъй като казината и игралните зали се приравняват със заведенията за хранене и развлечения и настояват това да не се прави.

Налагането на ограничено работно време ще доведе до алтернативни начини за събиране на големи групи хора, които искат да се забавляват, се посочва в писмото.

Представители на бизнеса са внесли в Народното събрание становището си с конкретни предложения в закона. "Искаме да има диференциация на заведенията за хранене и развлечения, защото според закона за туризма - те биват различни видове", казва Кьосев, цитиран от inews.bg.

Сред предложенията на бранша е собствениците на заведения да финансират частна охрана от 5 патрула, които да наблюдават реда в Студентски град от 20.00 часа вечерта до 6.00 сутринта.

Тезата на защитниците на промените е, че когато става дума за поправки в Закона за висшето образование, целта им би следвало да бъде сигурността на студентите, качеството на тяхното образование.

200 охранители, по 36 камери в заведение

В заведенията в Студентския град в София всяка вечер работят около 200 охранители, за да се гарантира сигурността на клиентите, заявиха ресторантьорите.

 

В заведенията ни има минимум по 36 видеокамери, а за нас са комплимент коментарите, че "по-хубави заведения нямало и в Монте Карло", посочиха собствениците.

На брифинга на собствениците присъства и Силвия Петрова, която каза, че е била студентка в Лондон и в София.

По думите й в Студентския град в София студентите учат един месец в годината - когато е изпитната сесия, а по света студентите се оценяват всяка седмица и имат толкова много задания, че нямат време да обикалят постоянно заведенията.

Публично известно е, че студентите в България могат да посещават лекции, когато желаят, а в университета в Лондон, където съм учила, ако два пъти отсъстваш от лекция, трябва да повториш класа, коментира Петрова.

Тя призова да се подобри сигурността в общежитията в Студентския град, защото "те са като Аврамов дом - всеки влиза, излиза и няма никакъв контрол".

По света студентските общежития са по-скъпи от квартирите, но младите хора предпочитат общежитията, защото са по-сигурни, каза Силвия Петрова.

Председателят на браншовата асоциация на ресторантьорите в София Атанас Димитров призова парламентарната образователна комисия отново да се срещне с ресторантьорите, за да се намери баланс между обществения и частния интерес в Студентския град.

 

#1 deowin 05.10.2012 в 00:07:55

>По света студентските общежития са по-скъпи от квартирите Не, не са.

#2 Дракон с кисело зеле 05.10.2012 в 01:14:55

По света студентските общежития са по-скъпи от квартирите, но младите хора предпочитат общежитията, защото са по-сигурни, каза Силвия Петрова. _______ Егати абсурда. Значи един пълнолетен, възрастен млад човек би предпочел да живее на по-скъпо място при равни условия на живот, защото второто било по-сигурно? По-сигурно спрямо какво? И от какво са по-скъпи? Не знам... Ако студентски град е просто обикновен квартал на София, тогава нека университетите нямат територии и сгради там. Толкова е просто. Докато в този квартал се настаняват преференциално студенти в жилища, собственост на съответните университети, това не е нормален квартал. В нормален квартал всеки може да наеме/купи всяко жилище, стига да е свободно и собственикът му да желае това. В "Студентски град" това е невъзможно. Както и да е... Нека не затварят заведенията. Да ги оставят да работят до колкото си искат, само да спрат продажбата на алкохол след девет вечерта. Примерно. Кой колкото пил до тогава - пил, след това ще танцуват, викат и крещят на натурални сокчета и кока-кола. Или пък да не правят абсолютно нищо, а университетите да се погрижат студентите им да не си губят времето по заведенията. С домашни, контролни и т.н.

#3 nakadetaka 05.10.2012 в 08:49:45

Ако студентски град е просто обикновен квартал на София, тогава нека университетите нямат територии и сгради там. Толкова е просто. Докато в този квартал се настаняват преференциално студенти в жилища, собственост на съответните университети, това не е нормален квартал. В нормален квартал всеки може да наеме/купи всяко жилище, стига да е свободно и собственикът му да желае това. ТОЧКА.

#4 Vortep 05.10.2012 в 09:59:15

Както сме я подкарали, скоро ще забраним на студентите и да излизат след 19 часа без придружител?! Имам идея, да задължим всеки студент(ка) да няма право да живее без настойник! Така ще създадем работа на баби и дядовци и няма да вдигат шум, че пенсиите им били малки... :Р

#5 nakadetaka 05.10.2012 в 10:13:18

Не, просто вместо разпасно стадо неуки кретени, които се чудят само къде да се напият и да повръщат-за разнообразие ще учат и може би след години вместо да се тюхкат по форумчета как секретарката в университета била мудна и работела само по 3 ч.-ще са изградени личности, които имат смелостта да си отстояват правата!!!

#6 Bobby_gBG 05.10.2012 в 10:33:29

Булшитс. Особено ми хареса "аргумента" че по света общежитията били по-скъпи от квартирите

#7 lele male 05.10.2012 в 10:39:26

За това са /сме/ виновни и родителите. Пращайки им пари и буркани, келеметата въобще не се и сещат да си търсят работа... а оценките, знаем как се взимат, за това и не учат и имат време да купонясват... Ама то и от купон до купон има разлика... абе дълга и широка...

#8 lele male 05.10.2012 в 10:40:57

бай дъ уей... къде изчезна коментарът, че по света общежитията били по-скъпи от квартирите?

#9 vanko 05.10.2012 в 12:37:25

Истината е, че имаме нужда от нов Студентски град! Мааалко по-истински, отговарящ на името си. Сегашният вече е просто един квартал на София, нищо специално. И не е много сложно и трудно да се осъществи като проект, въпрос на желание и правилни сметки.

#11 Fedar 05.10.2012 в 13:56:32

10 Manuela Gerenova | 05.10.201212:45 Тази жена, студент от Лондон, като каква я цитирате, че нещо не разбрах? Понеже имаме много студенти по Европата, та се зачудих к'ва, аджеба, е точно тази? --------------- Според мен такава жена няма. Това е измислен прототип, който преразказва представите на авторите в уебкафе (не за първи път използват тази практика), които очевидно не са пътували много по чужбина, след като главите им раждат такива безумия, като това за общежитията. Всъщност, като се замисля, то даже не се иска да си пътувал в чужбина - иска се да имаш елементарна логика и разсъдливост за да се досетиш, че едно студенско общежитие, особено в държавен университет, няма как да е по-скъпо от средностатистическо жилище, по съвсем простата причина, че за разлика от последното, при определянето цената на общежитието, не се начислява печалба за собственика.

#12 Vortep 05.10.2012 в 15:53:00

lele male | 05.10.201210:40 бай дъ уей... къде изчезна коментарът, че по света общежитията били по-скъпи от квартирите? ====== Там където и коментарите ни с Дракона по повод хартиения спам! "1984" е мечта в главите на много "отворковци"

#13 lele male 05.10.2012 в 16:35:43

Да бе!!! Твойто ПРЪЦ го нема и на Дракона ааааа-то За чий трият коментари? По-добре да си преглеждат статиите за грешки...мамка му ръгана...

#14 lola1770 06.10.2012 в 21:44:54

Твърдението на г-жа/ца Петрова е смешно и невярно.Била съм на едномесечен курс в Англия и казаното от нея не отговаря 100% на истината.Аз сам студенка в чужбина и мога да кажа,че има до всеки университет заведения,които са подобни на Студенски град.И тук всички излизат всяка вечер и се забавляват с тази разлика,че сигурността е по-голяма отколкото в София. А от къде идва тази сигурност? -От манталитета на хората в тази дадената държава. Защото в бг всеки се взима много насериозно и си мисли,че е велик.Този някой не е излязъл за да се забавлява,както е в други държави,той е излязала за да се показва и фръцка...

Новините

Най-четените