Русия обвини САЩ в разпалване на кризата в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ в подстрекаване на Украйна към противоречия с Русия, както и в тежка намеса в решенията на ЕС.

"Нашите американски колеги все още предпочитат да тласкат украинското ръководство по пътя на конфронтацията", каза Лавров в телевизионно интервю.

Той добави, че шансовете за разрешаване на кризата в Украйна биха били по-високи, ако зависело само от Русия и Европа.

Думите на Лавров идват ден след като Европейският съвет взе решение да не налага незабавно нови санкции над Русия заради дестабилизацията на Източна Украйна, но даде сигнал, че Москва трябва да подобри ситуацията до понеделник.

Той призна, че Русия има отношения с бунтовниците в Източна Украйна, посочвайки решението им да освободят четиримата пленени наблюдатели от ОССЕ. Външният министър посочи, обаче, че влиянието на Москва над тях е ограничено.

Вчера Украйна подписа историческото споразумение за партньорство с ЕС - дългоочакван ход, който срещна съпротивата на Русия, и чието отлагане през ноември 2013 г. предизвика кървави политически конвулсии в цялата страна.

"Не съм привърженик на радикалните предсказания, че едва ли не асоциирането с ЕС би означавало икономическо самоубийство за Украйна. Но видях конкретните цифри. Те илюстрират доколко са "верни" твърденията, че в Европа всичко ще е "по-различно" и "доста по-добре", заяви по този повод Лавров.

#1 Rowan 29.06.2014 в 07:47:00

Екшъна в Украйна тепърва предстои. И няма да е от източните сепаратисти, а точно от тези, които въстанаха срещу руската колонизация. Година – две, и когато видят, че ЕС няма намерение да спонсорира такава голяма страна, излъганите надежди ще изкарат хората на улиците. Десет години украинските политици оправдаваха собствената си алчност и некадърност с Русия, сега народът има огромни очаквания. А ние си знаем, колко е „щедър“ ЕС. Ще го разберат и Украинците и тогава ще стане весело. Щото те поне имаха шанс да се присламчат към една световна сила богата на ресурси. Кофти е да си от страната на булката, но още по-кофти е да си от страната на излъганата булка.

#3 Оня Дето Го Трият 29.06.2014 в 13:42:28

Лавров казал, че в ЕС видиш ли нямало да им е по-добре.....ами какво да каже? Също като като видиш, че комшията отива на почивка на Сейшелите, на едно по-хубаво място от твоята панелка, му викаш - абе там сигурно има комари, да не мислиш че па ще ти е много хубаво... Иначе най-жалка позиция е като някои по-долу да плачеш на чужди гробове. Лошия богат ЕС ги излъгал, че нямало да им дава, пър трябвало да си седят при един друг богат на ресурси дето щял да им дава Ама защо ще им дава, с каква цел? Кой дава нещо на някой просто е така? И защо се очаква от ЕС нещо "да дава" и като не дава плаче някой колко лошо било. Има излъгана булка в случая, но това са само жителите на Крим. От цялото преразпрееляне на баницата точно те изтеклиха дебелия к*р. Всички останали са печеливши по един или друг начин Украйна, Молдова и Грузия тръгнаха по правилния път, Путин показа мускули и взе малко територии, само жителите на Крим ще го духат, щото от трън та на глог...

#6 янаки 29.06.2014 в 15:30:21

Има една приказка, „всеки ходжа от неговото си минаре пее. Така че за някои украинци, както и за някой българи, влизането в ЕС ще им промени живота към по-добро, за останалите – ще видим. За Украйна, която, поради редица причини е обвързана икономически с Русия и износът й е почти изцяло ориентиран към Русия, прекъсването на тези връзки ще е сериозно сътресение. И то по време, когато, не е тайна, Украйна е почти фалирала. Но още веднъж го повтарвм, за да стане възможно някои бавно мислещи „джентлименти” евентуално да го проумеят: за някой украинци ще е по-добре, тези, които и сега са добре, в това няма съмнение. Така беше и при нас. Не мисля, че влизането ни в ЕС направи някои от милионите съществуващи до тогава бедни в България - богати. Който си беше заможен се възползва от предимствата на ЕС. Много е удобно и приятно да отидеш на почивка на Боденското езеро и да закусиш в Австрия, да обядваш в Швейцария и да вечеряш в Германия и никой да не ти търси документи. Но тези, които едва „свързват двата края” няма как да почувстват, че България е в ЕС.

#7 Оня Дето Го Трият 29.06.2014 в 15:44:52

А според теб тези, които едва свързват двата края по-добре ли бяха когато не бяхме в ЕС? По-добре ли ще бъдат ако се самоизолираме и сме извън ЕС? То добре че сме в ЕС, та барем оттам спрат някой пладнешки обир на управлявашите към народа. Щото ако не бяхме, съвсем нямаше какво да сзатане на пътя на лакомията на някои.... Обаче народа е изключително прост и си му харесва да го дерат и стрижат. Е го Бойчев например, тия неговите за пореден път ще съсипят държавата, ама той тях си иска и ЕС му крив

#8 янаки 29.06.2014 в 16:18:12

Редно е всеки да говори от свое име. Дразнещо, че някои непрекъснато искат да ни убедят в това, че влизането ни в ЕС е добро за всички, Би било, ако България като цяло, като народ, е направила крачка напред, и то така че това да се почувства малко от малко поне от две трети от населението. Напротив, нито емиграцията на младите хора се преустанови, нито здравеопазването, нито демографските показатели се подобриха.... Според статистиката все повече семейства са под прага на бедността. Твърди се, предполагам, не без основание, че след 25 години нас няма да ни има. Някой ще каже – какво е виновен ЕС. Не е виновен, разбира се, но не мисля, че някой от европейските ни партньори „ще си върже черно” като се затрием. Партньори, партньори, но всеки си гледа собствения интерес.Така че само на някой голям умник може да му хрумне, че ЕС ще ни опази от нашите си „държавници”, които щели да ни ограбят. Или ще ги накарат да реформират държавата, за да тръгне държавата нагоре. Има една реплика от един разказ на Иван Тургенев , която може да се приложи за сегашното положение на България: „И друг път сме били в ямата, но сега е по-различно – ямата няма дъно”.

#9 sim4o 29.06.2014 в 18:07:06

Оня Дето Го Трият | 29.06.2014 15:44 .. "А според теб тези, които едва свързват двата края по-добре ли бяха когато не бяхме в ЕС? .. " ------------------- На пръв поглед - малоумният Спамер не бяга от амплоато си - даръси по 10 мнения с хпростотии под всяка статия тукана .. Да бе, хората които гладуват .. и са бездомни, и са стари и болни .. за тях кое е най-добре.. ?? На пръв поглед отговорът е ясен "ами на тях им е почти все едно.. болните - си имат свой проблем, бездомните-друг ..и дали сме в ЕС не им е най-важното" .. Да, ама ще сгрешим ... Влизането ни в НАТО поразвесели доста от бедните и бездомните, не помните ли?? Други важни стъпки, да вдигнем самочувствието на тези хора, бе пращането на нашата баня в Афганистан и даването на коридори на американските самолети ... Членството в МВФ, в ОССЕ и в ЕС също направи животът на едва свързващите двата края значително по-добър ... но да не забравяме и това което им дари президентът Желев - Франкофонията .. Откак сме сред страните членки, на Франкофонската Общност, не се ли променихме всички ние?? ЕС , НАТО , Франкофонията ... Дариха ни ги Демократите .. Нека всички им благодарим .... Поздрави

#10 sim4o 29.06.2014 в 18:16:22

"Оня Дето Го Трият | 29.06.2014 13:42 Лавров казал, че в ЕС видиш ли нямало да им е по-добре.....ами какво да каже? Също като като видиш, че комшията отива на почивка на Сейшелите, на едно по-хубаво място от твоята панелка, му викаш - абе там ... да не мислиш че па ще ти е хубаво..." ----------------------------- И да се върнем, към любимата на Спамера тема - Миграцията в Съвременния Свят ... 1.Има ли миграция от страни в ЕС към страни извън ЕС? ... От Словакия, Литва, Хърватска, Полша .. в Норвегия?? Има ли миграция от Норвегия - извън ЕС .. към Хърватска, Словения, Румъния .. в ЕС?? 2.Има ли миграция на висококвалифицирани кадри от ЕС - Литва, Латвия, Естония ... в Москва??? Колко ИТ специалисти, от Москва са отишли в Латвия ..и колко от Латвия (ЕС) са отишли в Москва?? А докато Спамерът почне да работи с данни и числа ... и разбере,че осем - това са две колела едно връз друго - до тогава ей така ще си пишем ... Поздрави

#11 The Seeker 29.06.2014 в 23:55:32

С това асоцииране направо ще затрият икономиките и на 3-те държави, на Украйна най-вече. До преди размириците едно 60-70 процента от износа на Украйна беше за към Русия - сега ако влязат в ЕС, тези стоки за да влезат в Русия ще поскъпнат от мита и за Русия ще е неизгодно да си ги набавя от Украйна - т.е. ще спрат вноса (и вероятно ще си ги набавят от Китай). Отделно как ще им вземат ресурсите на концесии Европейски държави - както стана във всички бивши соц страни след като влязоха в ЕС. Относно БГ - как не съм се усетил до сега колко се е подобрил живота в БГ след влизане в ЕС - на улицата рядко виждаш усмихнат човек, голяма част от младите семейства живеят на пенсиите на родителите си, поради оргомната безработица, пенсиите са в колосален размер от 200 лв., имотите в БГ се разпродават на безценица на чужди пенсионери - които живеят райски тук, а повечето млади и качествени умове изтичат навън... Оня с коня - излез от тази илюзия за ЕС, ако не - спри да взимаш пари за тези ценни коментари които даваш... Не е важно колко добре са някои от членките в ЕС (да някои, не всички са цъфнали и вързали) - по-важно е какво добро може да се очаква от тях за тези по-изостаналите.

Новините

Най-четените