Бой с палки на гей парад поиска албански зам.-министър

Албански зам.-министър на отбраната Екрем Спахиу предложил участниците в първия в Албания гей парад "да бъдат бити с палки", съобщи Асошиейтед прес.

Спахиу е бил смъмрен за думите си от премиера Сали Бериша. Той заяви, че изявлението е недопустимо.

Групи за защита правата на хомосексуалистите в Албания планират да отбележат Международния ден срещу хомофобията на 17 май в столицата Тирана. Те поискаха Спахиу да бъде съден по закона срещу дискриминацията, но малката роялистка партия, ръководена от него, го защити. Тя излезе със съобщение, в което хомосексуалността е описана като "порок, нещастие или проклятие".

Албанският омбудсман Игли Тотозани призова Спахиу да се извини, като заяви, че "ще бъде горд да бъде първият, който ще пострада от палки" на 17 май.

Албания прие през 2009 г. закон, позволяващ еднополовите бракове, но хомофобията е широко разпространена в малката балканска държава, отбелязва АП. За първи път гей-общността в Албания се осмелява да организира парад, но изявленията на заместник-министъра на отбраната са сигнал, че събитието може да предизвика насилие.

"Това е нарушение на правата на човека, което не трябва да се толерира", заяви Алтин Хазизай, представител на албанската гей-общност. 48 албански неправителствени организации също осъдиха думите на Спахиу, като посочиха, че защитата на правата на гейовете е "фундаментално условие по пътя към европейска интеграция".

Проблемът с гей правата е особено изострен в Сърбия, където миналия октомври Съветът за национална сигурност на Сърбия забрани организиране на гей парада на територията на Белград. Съветът оцени, че националната сигурност ще бъде изключително застрашена. От полицията заявиха за информации, че екстремисти са се подготвяли да предизвикат масови безредици в повече места в Белград, да подпалват сгради на политически партии и чуждестранни представителства и автомобили.

В София миналото лято Софийска община и лично кметът на София Йорданка Фандъкова възпрепятстваха провокаторите, които бяха намислили да се позабавляват, като атакуват гей парада на 18 юни. Благовест Асенов поиска дни преди "София Прайд" да организира по същото време и на същото място свое събитие "срещу проникване на чуждите влияния".

Оказа се, че няма да може. Още когато стана ясно, че Асенов се кани да дублира гей парада с националистическо шествие, от общината съобщиха, че той им е известен с участие в ксенофобски прояви.

От общината първо казаха, че ръцете им са вързани, защото според закона за митингите, шествията и манифестациите режимът е уведомителен. Който иска да демонстрира, просто съобщава.

Но няколко граждански организации веднага се възпротивиха и обясниха, че според същия този закон едно събитие с уведомителен режим може да се забрани, ако представлява опасност за обществения ред и правата и свободите на други лица. Така в крайна сметка Фандъкова съобщи, че няма да позволи да се случат сблъсъци по време на гей парада, като се възползва от горепосочената вратичка в закона.

В неделя пък словенците отхвърлиха закон, който даваше на хомосексуални правото да осиновяват децата на партньорите си. Спорният закон бе приет от предишния парламент, но под натиска на консервативната група "Гражданска инициатива за правата на семейството и децата" бе свикван референдум.

Тагове: гей, парад, албания
#1 Iratais 27.03.2012 в 11:42:28

Мене ми най аресва коги тоа т.нар. парад се провежда у Белград . Нема такъв екшън - се едно гледам Умирай Трудно н-ти номер. Направо кеф ми става, че съм балканец. Треба от сръбете да земаме пример. Ма с шиптарете ше е по-интересно що тия са кат оси и немат запиране ни от полиция ни от нищо. Да видим колко гей че остане жив след "парада" у Албанско.

#2 lele male 27.03.2012 в 12:33:13

Май ще се окаже вярна приказката, че всички готини мъже са или гейове или женени... Как пък един "гей-шкембелия" не видях на снимката...

#3 Оня Дето Го Трият 27.03.2012 в 12:38:52

Те сънували бой с патки, то се получило бой с палки... Те ли грешно се молиха, Господ и зам-министъра ли грешно ги чуха

#5 stizi 27.03.2012 в 13:44:25

#Иратаис не си в час определено. Препоръчвам филма "Парад" на Сърджан Драгоевич и след това да коментираме.

#6 Iratais 27.03.2012 в 13:56:48

Че го видим стизи ! Иначе как е у сръбско викаш ? Аресват ги педалите там май? Що мен ми се види, че много балканска таа любов - бием те що те обичам . Я разрови тубата да видиш гейски парад у Белград. Тежки полицаи едвам запират ултрасите. Ма кой съм я че да определям кво е любов и кво не .

#7 Iratais 27.03.2012 в 14:02:28

Инак стизи - мое и верно да не съм у час баце . Ма яз и никога не съм твърдел обратното. И оно да си у час е малко субективно понятие. База нема стизи. База да го еба ! Он и оня грък ако имаше стабилна и универсално истинна база планетата да а преместил! Ма и човека чудо се е чудил де да стъпне да не затъне у блатото на субективизма .

#8 fALLEN 27.03.2012 в 14:11:38

от една страна не харесвам гейовете и техните малоумни, сладникави и неприятни паради. от друга страна не искам да приличаме на останалите скотове от балканите и най-вече на слабоумните шипъри... итарис - гледай "американски прелести", там има един дето много мрази педалите, виж каква трансформация, по-точно какво изплува в характера му накрая на филма.

#9 lele male 27.03.2012 в 14:35:50

На мен не ми пречат - гейове, асексуални, лезбиийки, феминистки, фашисти, националисти, анархисти и прочие стига да не ми се натрапват. Не ги разбирам тези "Паради" или "Прайдове". Ако е парад - какво чевстват? "Прайд" - Да погледнем Уикито - Прайд е название група лъвове, които живеят заедно. Съжителството им е подобно на глутница, но социалната структура и взаимоотношения на лъвовете са специфични. Прайдът заема определена територия, като се придвижва в различни зони из нея. Понякога между прайдовете може да възникнат конфликти за територията. Или може би идва от другото значение - гордост? Ами гордейте се, но не ми парадирайте и не натрапвайте на околните сексуалните си, политически или други възгледи! Странното е, че на албанците специално, даже са им разрешени и еднополовите бракове... хъх...

#10 Iratais 27.03.2012 в 14:50:45

Ма я ги не мразим бе фолън. Яз съм на принципа че за секи има место под това слънце. Ма нещо ми лазат по нервите с тия паради ше ги еба у пустиняците. Да си земат една голема зала, да се ебат вътре да праат кво искат. Ма с тия кълчения по улицата нема нужда. Некои викат (по-модерни от мене и по-умни ора) че требва да говориме, да обсъдиме .....Ма а стига с таа толерастия. А шиптарите ги уважавам много яз. Бесна сган са мамка им. И си е при тех сичко ка си требе от варварско време - старейшините му, Канун-а му, све. Па ниа сме модерни и не мое вече и жена си да защитиш, ако й посегне некой на улицата. Ай ше ти ебем и модерните времена. После женорята се разквичали що нема мъже. Ми нема фата! Нема що като дойде некой да поиска да та изнасили яз трябва да подхода цивилизовано и да го помола да го обсъдиме. Или да се обада у полицията що ако му плесна една песница че излезе че съм му нарушил човешките права. Яз предпочитам да съм един от клана и у клана да ми е силата как е при албанците и черногорците. И жените им са горди и знаат че могат да разчитат на защитата на мъжете си. Я иди барни албанка или черногорка дали нема без ръце да останеш. Не полиция. Нищо нема ти помогне. Ебем ти и толерастките закони и изкривените разбирания. Яз па щи препоръчам Fight Club да гледаш що е голем филм. Беги че се нервирах. Па и от темата излезнах. Требва се стегнем и да бъдем цивилизован и да обсъждам нещата. Пичка им майчина и на тех.

#11 паяка 27.03.2012 в 14:52:12

леле мале, как ще видиш шкембелия от тях, ами че те са все кифли.

#12 edin slep 27.03.2012 в 14:54:28

Хайде стига глупотевини. Имаше ли бой по протестиращите миньори по времето на СтаниШеф? Имаше. Имаше ли арести и бой при протести на 14.01.2009 година (http://youtu.be/VJeyHspuT_U) пред българския парламент? Имаше и още как! Имаше ли бой за спиране на окупирай Уол Стрийт, окупирай Лондон, окупирай всичко? Имаше. Протестите на учениците и студентите във Валенсия миналия месец? Имаше и още как, що младежи ядоха бой и момчета и момичета. Значи може да има насилие при потушаване на различни протести, но при тези нежни педерастки души, дето ми се шматкат по гащи на улицата не може. Брей. Освен това деня на парада е обявен за ден срещу хомофобията, ама хомофобия значи фобия към хора, а аз нямам проблеми с човечеството само по себе си, само с гамени, измамници, насилници ... и някъде в списъка с войнстващите педерасти.

#13 lele male 27.03.2012 в 15:20:58

паяче, ама готини "кифли" да ги уеба... направо "кроасане"... Гледам някаква кака се опитва да "обърне" резбата на един от тях, ама надали ... И един "шорт" виц: Чукат се двама педали. Единият:- Ох, болии! - Търпи де, нали си мъж!

#14 паяка 27.03.2012 в 15:45:15

#16 паяка 27.03.2012 в 17:13:57

Наглостта им е , че дефилират по гащи, а всъщност хомоориентацията им е под косата. Дори и да не е шумно афишираната специфичност, в този външен вид, би трябвало родната милиция да ни пази.

#17 qwe-2 27.03.2012 в 17:29:26

lele male, как пък не чух един такъв виц за мъжествеността на чукащите се с, да не казвам какво, к..... в любимото на мъжете лесбо порно. Ама те са страшни "жени" нали?

Новините

Най-четените