От началото на 2014 г. Европейската комисия ще забрани да се използват шишета с олио за многократна употреба по масите в ресторантите, предаде Би Би Си.
Ще могат да бъдат използвани само опаковки за еднократна употреба, защитени от фалшифициране с етикет, че отговарят на стандарта в ЕС.
Комисията обосновава решението си с аргумента, че неговото прилагане ще бъде от полза на потребителите и ще повиши хигиената в ресторантите.
"Просто искаме да сме сигурни, че когато искате да използвате олио с дадено качество в ресторант, то ще бъде точно това, за което плащате", обясни говорителят на ЕК Оливър Бейли.
Основните производители на олио и зехтин в ЕС са Испания, Португалия, Гърция и Италия.
Европейската комисия съобщава, че мярката е била подкрепена от 15 от 27-те държави членки, включително от основните производители на зехтин.
Тези страни са не само най-засегнати от кризата в еврозоната, но и производителите на зехтин страдат най-много от манипулирането на качеството на продуктите им по заведенията.