Имаше времена, в които кравето масло беше сатанизирано, а маргаринът беше представян като негова далеч по-полезна алтернатива.
Възможно ли е в момента да се намираме в сходна ситуация, само че що се отнася до слънчогледовото олио? Ако се съди по думите на Робърт Кенеди-младши пред Fox News, растителното олио, включително и слънчогледовото, е сред бичовете за здравето и организма.
Според Кенеди, новият здравен министър на САЩ, е далеч по-полезно да се готви в животинска лой така, както са го правили предците ни и в Европа, и в Америка.
Преди да посегнем към лойта и сланината, все пак е разумно да се замислим дали наистина слънчогледовото олио е толкова вредно.
---
Измама ли е Средиземноморската диета - четете тук:
---
То е изключително калорично - в 100 грама се съдържат около 884 калории, и по тази причина при започването на хранителен режим понякога е първото, което трябва да изключим.
За разлика от препоръчваната от Кенеди животинска лой, олиото обаче има ниско съдържание на наситени мазнини. Както допълват от специализирания сайт за здраве и медицина WebMD, слънчогледовото олио съдържа полезните за организма Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.
Последните могат да понижат риска от сърдечно-съдови заболявания, да намалят холестерола и в разумни количества да повлияят благоприятно на кръвното налягане. Точно Омега-3 и Омега-6 мастните киселини са сред най-изтъкваните предимства на зехтина като здравословна алтернатива на олиото.
"Добрият" холестерол на свой ред спомага и за здравето на стомаха и се бори с подуването и дискомфорта след хранене.
![](https://static.webcafe.bg/uploads/images/09/7009/287009/768x.jpg?_=1739192681)
Не на последно място слънчогледовото олио заедно с олиото от гроздови семки и царевичното олио е богато на витамин Е.
За разлика от зехтина, олиото от слънчогледови семки има висока точка на димене и прегаря много по-трудно.
Затова и до днес дори шеф-готвачите най-често препоръчват да се готви с растително олио като това от слънчогледови или гроздови семки, защото в противен случай храната би могла да се окаже канцерогенна.
Няма как да пропуснем и че в много държави, включително и в България, олиото е чувствително по-евтино от зехтина и от олиото, извлечено от плодове - авокадово или кокосово олио.
И все пак Робърт Кенеди е донякъде прав, макар че опасността не е в продукта, а в дозата му.
Всички масла и олио, независимо от произхода, са висококалорични и прекалената им употреба бързо води до напълняване. В случаи на наднормено тегло или риск от наднормено тегло специалистите препоръчват всички видове олио и масла да бъдат сведени до минимални количества.
---
Коя е "Кралицата на маслото" и защо е толкова велика - разказваме тук:
---
Освен това въпреки високата си температура на пушене, слънчогледовото олио отделя голямо количество алдехиди при пържене и силно загряване.
Именно чрез насищането с алдехиди идва и рискът от ракови заболявания, с които Кенеди плаши аудиторията. За по-лека термична обработка обаче олиото от слънчогледови семки си остава един от най-здравословните варианти.
Пред "Би Би Си" експерти припомнят една изключително важна подробност - за да сме сигурни, че не вредим на здравето си, трябва да използваме слънчогледовото олио само по веднъж.
Все пак вече веднъж използвано, олиото се насища с алдехиди и съответно вредите от него нарастват.
Това обаче далеч не означава изцяло да се откажем от слънчогледовото олио като достъпен и здравословен в малки количества продукт. Подобна крайност не е необходима нито в България, нито пък в САЩ.