И тази седмица в Гърция отново няма да работят

В Гърция тази седмица започва поредната вълна от стачки против политиката на жестоки икономии, налагана от правителството в замяна на отпусканите на страната милиарди евро кредити от ЕС и МВФ за излизане от кризата. Поне за два дни страната ще е напълно парализирана.

Причината е, че на 20 октомври в гръцкия парламент ще се състои гласуване на спорния законопроект, предвиждащ пакет от нови мерки за жестоки икономии, изработен под натиска на международните кредитори на страната. Гласуването се определя като пореден тест за социалистическия кабинет на премиера Папандреу, който пое управлението на страната в навечерието на кризата - ноември 2009 г.

Федерацията на моряците обяви 48-часова стачка. Отново няма да работят и гръцките митнически служители, които стачкуваха три пъти през миналия месец. На улиците до 20 октомври ще са и данъчните служители. До 19 октомври ще стачкуват и адвокатите.

До 21 октомври пък ще протестират лекарите от държавните болници. След четиридневна стачка на журналистите от държавните медии, утре спират работа всички медии в страната. В 48-часова стачка от 18 октомври излизат и банковите служители.

До 20 октомври смятат да продължат стачката и общинските служители, в резултат на която от две седмица улиците в гръцките градове са зарити от купища боклук.

Униформени полицаи, пожарникари и пристанищни служители от бреговата охрана също излизат днес на митинг.

Протестите в Гърция ще достигнат връхната си точка на 19-20 октомври, за когато синдикатите от държавния и частния сектор са насрочили 48-часова обща стачка. Синдикатите протестират срещу новите съкращения на заплати, срещу увеличението на данъците и изготвената от правителството единна схема за заплати в държавния сектор, която ще премахне даваните досега бонуси и надбавки.

Те са против против намерението на кабинета да включи около 30 хиляди държавни служители в т. нар. трудов резерв, където до уволнението им ще получат 60 на сто от заплатите.

Нестабилност сред управляващите

Парламентарната група на управляващата социалистическа партия ПАСОК върви по опънато въже, пише вестник "Та неа". От една страна, тя е призвана да гласува разпоредбите в законопроекта, които ще изправят обществото пред нови бюджетни съкращения на заплати и пенсии, а от друга, да подкрепи с вота си кабинета, за да бъде дадена зелена светлина за финансирането на страната.

Правителственият щаб вече отправи ясно послание, че гласуването по същество представлява "вот на доверие", изтъквайки, че ако този законопроект не мине, тогава ще бъдат затворени всички кранчета за финансиране на Гърция от страна на т. нар. тройка - ЕС, ЕЦБ и МВФ.

"То неа" посочва, че за момента обстановката в парламентарната група на гръцките социалисти е нестабилна повече отвсякога. Бивши министри заплашват или подсказват, че ще гласуват против разпоредби в законопроекта.

Някои депутати сипят тежки обвинения по адрес на свои колеги за закъсненията и за неспособността им да се справят с кризата. Други пък защитават представители от кабинета, атакувани от парламентарната група. С други думи, налице е картина на абсолютен хаос, обобщава вестникът.

#1 Чинчифон 17.10.2011 в 16:31:21

Елините са съседен на нас народ,но са толкова смели и непримирими!

#2 Николай 17.10.2011 в 19:46:32

Глупави и мързеливи също!

#5 Rowan 18.10.2011 в 06:20:21

Хмм, като се замисля, позицията на гърците спрямо ЕС не се различава много от тази на нашите цигани спрямо държавата ни - нещем да работим, искаме да цоцкаме на муфта. Те фактически не протестират срещу конкретно управление на страната си (щото няма управление дето да дава когато просто пари няма), а срещу отказа на Европа да ги хрантути. Дървото ще го гризнат, щото тяхната значимост в момента за благосъстоянието на ЕС е като на нашите цигани за България - ако продължават да не работят, не променят статуквото, файда от тях така лили иначе - никаква. Придобили са статута на тумор и ако продължат да дразнят, може и да бъдат изрязани. Тогава ще стане весело. И гражданска война не могат да си спретнат, щото нямат проблем вътре в страната си, нямат противопоставяне на прослойки вътре в собственото си общество.

#6 Оня Дето Го Трият 18.10.2011 в 09:00:10

Хаха, много готин коментар на Роуън. И много точен! Не знам защо толкова се прехласват тука хората по гръцките протести. То като се осереш е лесно да не работиш и да протестираш, по-добре не се осирай! Щото нали, га яде кифтетата...

#7 Bobby_gBG 18.10.2011 в 10:09:32

Тез гърци като ги гледам твърдо са решили да фалират държавата, и всяка седмица масово и систематично правят всичко възможно за да постигнат заветната си цел... Малоумници...

#8 marsn 18.10.2011 в 10:25:20

В България вече 22 години се правят жестоки икономии! ... И някой да стачкува? И България да е парализирана от стачки? Нееееее ... България е остров на спокойствието и на толерантността! Ако петдесетина души излязат да протестират, техният протест е мирен - те си пушат цигарата с кафе и минерална вода. Който в България си търси правото, е екстремист, а във форумите го наричат "комуняга" ... А и е опасно да си против властта, защото тя си има сериозна охрана - жандармерия! Даже конна! Както е било в едно далечно време, за което сме учили в училище в часовете по история ... Така, че гърци - гледайте от нас! Ако не ви харесва там - елате да живеете в България - на острова на спокойствието и толерантността! Добре дошли!

Новините

Най-четените